Naftos kainos pokyčiai įtakos turi ir kitai, gausiai naudojamai energetinei prekei. Vis dėlto specialistai pastebi, kad tikintis šio produkto pigimo mažėjančios naftos kainos privalumus gali užgožti JAV dolerio kursas.

Lapkričio 5 d. „Brent“ naftos kaina vėl buvo linkusi slinkti žemyn. „Nasdaq“ biržoje ketvirtadienį naftos kaina nukrito žemiau 82,2 JAV dolerio už barelį. Primename, kad prieš metus ji dar viršijo 100 JAV dolerių už barelį.

Lietuvos importuojamų gamtinių dujų kaina iš Rusijos taip pat priklauso nuo naftos kainų tendencijų. Gamtinių dujų kainos formulėje įtrauktas naftos produktų kainų rodiklis. Taigi, pasaulyje krintant naftos kainai galima tikėtis ir mažesnių dujų kainų tiek Lietuvai, tiek buitiniams ir nebuitiniams vartotojams. DELFI domisi, ko galime tikėtis dujų kainose ateinančiais metais.

Valstybinė kainų ir energetikos kainų komisija (VKEKK) teigia, kad kaina, kurią Lietuva moka „Gazprom“ už gamtines dujas priklauso nuo mazuto ir gazolio šešių arba devynių mėnesių kainų tarptautinėse rinkose vidurkio, euro ir JAV dolerio kurso ir žemutinės dujų deginimo šilumos vertės.

Kaip informuoja VKEKK, prognozuojant dujų importo kainas, naudojamos ateities sandorių (angl. futures) mazuto ir gazolio, euro ir JAV dolerio reikšmės, kurios keičiasi kiekvieną dieną.

Šių metų spalio 21 d. duomenimis kitiems metams vidutinė gamtinių dujų, atitenkančių vamzdynais, importo kaina turėtų siekti apie 916 Lt už tūkst. kub. m. Kaip skelbta anksčiau, šiuo metu Lietuva „Gazprom“ po suderėtos nuolaidos moka apie 1010 Lt už tūkst. kub. m. Taigi, prognozuojamas apie 10 proc. kainos mažėjimas.

VKEKK gamtinių dujų rinkos ataskaitoje teigiama, kad šių metų antrąjį ketvirtį svertinė importuojamų gamtinių dujų kaina siekė 985 Lt už tūkst. kub. m.

Šį pusmetį buitiniams vartotojams, suvartojantiems iki 500 kub. m dujų už kubinį metrą tenka mokėti 2,28 Lt, 500-20 000 kub. m – 1,45 Lt, daugiau nei 20 000 kub. m. - 1,42 Lt.

Lietuvos dujų tiekimo komentaras.

Džiaugsmą temdo doleris

Vidmantas Jankauskas
Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) generalinio direktoriaus pavaduotojas energetikos politikos klausimams profesorius Vidmantas Jankauskas taip pat tikina, kad smunkanti naftos kaina privalės paliesti ir gamtinių dujų vartotojų kišenes, tačiau primena, kad pirkėjų džiaugsmą gali mažinti stiprėjantis JAV doleris.

„Naftos kainos kritimą gamtinių dujų pirkėjai privalo pajusti. Tik yra vienas „bet“ - doleris greitai brangsta. Kadangi tarptautinėse rinkose prekiaujama doleriais, tai turės įtakos“, - teigė jis.

Visgi pašnekovas įsitikinęs, kad naftos kaina iki 100 JAV dolerių už barelį neturėtų sugrįžti, todėl dujų pigimas neišvengiamas.

„Jei sudėtume naftos kainos ir valiutų kurso rodiklius, tai pirmasis sumažėjęs apie 30 proc., doleris tiek nepakilo, tai dujų kainoje su tam tikru vėlavimu turėtų pasimatyti ši tendencija“, - teigė jis.

Europos centrinio banko (ECB) duomenimis, šių metų pradžioje už vieną eurą buvo mokama 1,37 JAV dolerio. Dabar euras yra susilpnėjęs iki 1,25 JAV dolerio.

Didesnio naftos kainų svyravimo nebeprognozuoja

Nerijus Mačiulis
Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis tiki, kad mažėjančios gamtinių dujų kainos tendencija dėl krentančių naftos kainų turėtų užsilaikyti.

Analitikas prognozuoja, kad naftos kainos išsilaikys tarp 80-90 JAV dolerių už barelį.

„Matysime, naują mažesnių kainų laikmetį. Rinkoje vyksta struktūriniai pokyčiai – naftos suvartojimas auga lėčiau nei didėjo iki šiol, yra labai padidėjusi pasiūla tiek iš JAV skalūnų naftos, tiek iš Saudo Arabijos ir kitų OPEC valstybių. Kol kas nėra priežasčių, kodėl ta pasiūla galėtų mažėti. Turime naują pusiausvyrą – daug mažesnes naftos kainas“, - komentavo ekonomistas.
Nepaisant to, N. Mačiulis nedrįso prognozuoti, kad naftos kainos ir toliau smarkiai kris.

„Neprognozuojame, kad ir toliau mažės, nei jei kaina nukrenta iki 70-75 JAV dolerių už barelį, daugelyje JAV skalūnų baseinų nebeapsimoka išgauti skalūnų naftos. Tai tampa per brangu: gamybos kaštai tampa didesni nei rinkos kaina. Tokiu atveju būtų nebegręžiami nauji baseinai ir sumažėtų naftos pasiūla“, - aiškino pašnekovas.

Ekonomistas spėja, kad panašios naftos kainos turėtų išlikti dar ir 2015, 2016 metais.

Gamtinių dujų importo kaina

Siūlo dar palaukti

Šį pusmetį buitiniams vartotojams, suvartojantiems iki 500 kub. m dujų už kubinį metrą tenka mokėti 2,28 Lt, 500-20 000 kub. m – 1,45 Lt, daugiau nei 20 000 kub. m. - 1,42 Lt.

„Lietuvos dujų tiekimo“ generalinis direktorius Mantas Mikalajūnas pažymi, kad skaičiuojant gamtinių dujų kainą Lietuvai vertinamos ne einamojo mėnesio, o paskutinių šešių-devynių mėnesių naftos produktų kainos.

„Žaliavos pigti pradėjo tik šių metų vasarą, todėl mūsų įmonei tiekiamos dujos (įvertinant šešių mėnesių faktorių) pradėjo pigti tik dabar. Kol kas gamtinių dujų kainos sumažėjo tik keliais procentais, bet metų pabaigoje ir kitų metų pradžioje jų pigimas turėtų būti ryškesnis. Taip pat reikia pastebėti, kad dujų pigimą pristabdo dolerio vertės kilimas“, - komentavo jis.

Pasak „Lietuvos dujų tiekimo“ vadovo, kokiomis kainomis buitiniai vartotojai pirks dujas kitais metais, paaiškės tik lapkričio pabaigoje, kai VKEKK patvirtins tarifus.

M. Mikalajūnas teigė, kad kol kas prognozuoti būsimų tarifų jo vadovaujama įmonė negali, nes kol kas nėra aišku, kokios bus gamtinių dujų perdavimo operatoriaus „Amber Grid“ ir skirstymo operatoriaus „Lietuvos dujų“ taikomos dujų transportavimo kainos.

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacija nepradžiugino

Nuo dujų kainos priklauso ir šildymo sąskaitos, o ypač tuose miestuose, kurie šildosi gamtinėmis dujomis gaminama šiluma.

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas Vytautas Stasiūnas dėl mažėjančių gamtinių dujų kainų įtakos šildymo sąskaitoms nepradžiugino.

Vytautas Stasiūnas
Nors VKEKK spalio mėnesio 7 d. paskelbtoje šio šildymo sezono šilumos kainų prognozėje informavo, kad vidutinė statistinė šilumos kaina Lietuvoje turėtų būti 21,98 ct/kWh – 7,1 proc. mažesnė nei pernai metais, pašnekovas teigia, kad šio sumažėjimo gali ir nebūti. Pašnekovas pabrėžė, kad skelbiant prognozę neįvertinti šilumos tiekėjams privalomi įsigyti dujų kiekiai iš suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo ir iš terminalo perkamų gamtinių dujų kaina.

Šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas baksnoja pirštu į kitą VKEKK, spalio 29 d., pažymą, kurioje jau nurodoma, kad 2015 m. gamtinių dujų kainų prognozių vidurkis 2015 m. jau turėtų siekti 1558 Lt/tūkst. kub. m.

Šilumos tiekėjų asociacijos puslapyje pateiktas kuro kainų tendencijų grafikas rodo, kad gamtinių dujų (su transportavimu ir galios mokesčiu) vidutinė kaina šių metų rugsėjį siekė 1561 Lt/t.n.e.
V. Stasiūnas teigė, kad kainų komisijos paskelbtą gamtinių dujų kainos prognozę iš vienetų kubiniais metrais reikėtų pakeisti į tonos naftos ekvivalentą. Ir čia jis skaičiuoja, kad prognozuojama kaina jau pakyla iki 1950 Lt/t.n.e.

Pašnekovas tiki, kad toks kainos šuolis gali būti nulemtas dujų, kurias šilumos tiekėjai gaus iš SGD terminalo, kainų.

„Ši kaina yra su visomis pridėtinėmis perdavimo kainomis. Įmonės moka ne tik už pačias dujas, produktą, bet ir už jo transportavimą“, - teigė pašnekovas.

Kaip sakė šilumos gamintojų atstovas, SGD terminalui pagaliau pradėjus savo veiklą „Gazprom” dujų kaina šilumos tiekėjams nebebus tokia jau ir svarbi, nes, pasak jo, iš SGD terminalo įmonės pirks apie 85 proc. reikalingų dujų.

V. Stasiūnas piktinosi, kad nors šilumos tiekėjai privalės pirkti dujas iš SGD terminalo, dar nėra žinoma, kiek teks konkrečiai mokėti už dujas.

DELFI jau rašė, kad dujų iš SGD terminalo kainos nelems naftos kainos tendencijos, nes dujų kaina bus siejama su Jungtinės Karalystės „National Balancing Point“ dujų kainų indekso verte. Lietuva penkeriems metams yra susitarusi gauti suskystintas gamtines dujas iš norvegų „Statoil“. Minimaliai SGD terminalo veiklai užtikrinti bus perkama po 540 mln. kub. m dujų kasmet. Tai sudaro beveik ketvirtadalį Lietuvos dujų poreikio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (313)