Numatoma, kad per devynerius metus dėl to bendrovė gaus beveik 16 mln. litų papildomų pajamų ir tai užtikrins palankesnes elektros kainas klientams.

Pasak „Lesto“ Klientų aptarnavimo tarnybos direktoriaus Sergejaus Ignatjevo, kontroliniai skaitikliai ir moderni programinė įranga padeda nuotoliniu būdu operatyviau identifikuoti nesąžiningus elektros energijos vartotojus.

Tokiu būdu šių metų vasarą Vilniaus rajone, Avižienių seniūnijoje, buvo nustatytas elektros energijos grobstymo atvejis. Skaičiuojama, jog nelegaliai elektrą vartojusi įmonė vartotojams padarė 1 mln. litų žalą.

„Elektros energijos ir tinklų įrangos grobstytojai daro įtaką elektros energijos kainai, kurią moka visi sąžiningi vartotojai. Todėl tinklo nuostolių valdymui skiriame didelį dėmesį. Padidinus kontrolinių skaitiklių skaičių, pagerės mūsų galimybės kontroliuoti elektros energijos vartojimą, o moderni IT įranga leis mūsų specialistams operatyviau nustatyti vietas, kur patiriami nuostoliai“, – pranešime spaudai cituojamas S. Ignatjevas.

Anot jo, tai įrodė ir 2013 metais „Lesto“ įgyvendintas bandomasis kontrolinių apskaitų projektas, kurio metu buvo įrengti 66 įrenginiai. Įgyvendinus projektą, „Lesto“ per porą mėnesių gavo 150 tūkst. litų papildomų pajamų, nes buvo sumažinti nuostoliai skirstant elektros energiją.

Pasak bendrovės pranešimo, šiuo metu elektros energijos vartojimą kontroliuoja 3,5 tūkst. kontrolinių įrenginių. Iki 2016 metų įdiegus dar 1,2 tūkst. kontrolinių apskaitos įrenginių, bus lengviau ir greičiau nustatomi mažesni grobstymo atvejai. Bendra projekto vertė – apie 4 mln. litų.

Nuostoliai skirstant elektros energiją susidaro dėl skirstomojo tinklo techninių charakteristikų ir elektros energijos vagysčių.

Dėl nesąžiningo elektros energijos vartojimo, kai savavališkai prisijungiama prie elektros skirstymo tinklo įrenginių, patiriami milijonais litų skaičiuojami nuostoliai, be to, pažeidėjų veiksmai kelia grėsmę elektros tiekimo patikimumui ir gyventojų saugumui.

Pasak bendrovės, šiemet sausį-birželį iš viso užfiksuoti 453 elektros vagysčių atvejai, skaičiuojama, kad dėl jų padaryta 420 tūkst. litų nuostolių. Šiemet pirmąjį pusmetį, palyginti su 2013 metų tuo pat laiku, vagysčių sumažėjo 18 procentų. Tam įtakos turėjo įgyvendinamos elektros tinklo saugumo didinimo ir prevencijos priemonės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)