„Visų pirma, tai aišku politinis, garantuojantis saugumą (projektas), ir reikėjo taip pozicionuoti. Gal per daug buvo išpūstos viltys, kad dujos per terminalą bus pigesnės, nes dujos per terminalą gali būti ir pigesnės, ir brangesnės“, - pirmadienį interviu Žinių radijui sakė buvęs Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininkas V. Jankauskas.

Anot jo, „Gazprom“ dujų kainą Lietuvai sumažino ne tiek dėl terminalo, kiek dėl planų apskųsti Rusijos dujų koncerną tarptautiniam arbitražui.

„Ne visiškai, nes pamirštame galbūt kai kuriuos kitus dalykus. Prisiminti reikėtų, kaip pagaliau Lietuvos Vyriausybė su „E.ON“ buvo sutarusi, kad įmonė „Lietuvos dujos“ duos į teismą „Gazprom“ už neteisingas kainas paskutiniaisiais metais, kur tikrai skyrėsi nuo Latvijos ir Estijos. Ir jie buvo pasiruošę ieškinį ir būtų šią žiemą davę, bet galų gale „Gazprom“ sutiko su nuolaida. Tai manau, kad čia gal netgi svarbiausias buvo (faktorius - BNS)“, - teigė V. Jankauskas.

Jo teigimu, SGD terminalai pastaraisiais metais beveik neimportavo dujų dėl aukštų kainų, tačiau jie vis vien plėtojami, siekiant turėti alternatyvių energijos išteklių šaltinių.

Vidmantas Jankauskas
„Terminalas, mano supratimu, net nesimato kaip konkurentas. Kaip saugumo garantas - tai be abejo. Europoje mes matome, kur jau per 20 terminalų pastatyta, tie terminalai praėjusius porą metų stovėjo apytuščiai, nes, deja, kainos buvo labai aukštos. (...) Nepaisant to, šalys ir toliau stato, plečia šitą verslą, nes turėti alternatyvą visada yra puiku“, - sakė pramonininkų atstovas.

„Gazprom“ didžiausiai dujų importuotojai „Lietuvos dujos“ gegužę sumažino dujų kainą daugiau nei 20 proc. - nuo maždaug 480 iki 370 JAV dolerių. Nuolaidą bendrovė gavo mainais už pažadą, kad neteiks arbitražui naujo ieškinio dėl per didelės dujų kainos.

Klaipėdos uoste pastatytas SGD terminalas pradės veikti gruodį, atlikus jo bandymus - į jį jau atplaukė SGD laivas-saugykla, kuri praėjusią savaitę pripildyta 107 tūkst. kubų dujų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (238)