Apie tai informuoja „RIA Novosti“.

Per kelias valandas iki tol JAV finansų konglomeratas „Goldman Sachs“ sumažino naftos kainų 2015 metais prognozę. Atsižvelgdamas į tai, kad naftos kaina per pastaruosius penkis mėnesius sumažėjo 25 proc., bankas pareiškė, kad naftos gavyba lenks paklausą. „Goldman Sachs“ analitikai sieja naftos kainų mažėjimą su JAV ekonomikos augimu, dolerio stiprėjimu, didele pasiūla ir naftos produktų atsargomis.

Ataskaitoje, kurią paskelbė „Goldman Sachs“ analitikai vėlų sekmadienio vakarą, teigiama, kad šviesios JAV naftos kaina turėtų sumažėti nuo 90 iki 75 dolerių, o „Brent“ naftos kaina – nuo 100 dolerių iki 85 dolerių pirmąjį 2015 metų ketvirtį.

„Goldman Sachs“ taip pat pastebi, kad Naftą eksportuojančių šalių organizacija (OPEC) praranda savo įtaką naftos rinkoje dėl augančios konkurencijos po JAV skalūnų revoliucijos. Organizacijos nariai labiau nerimauja dėl savo dalies pasaulio rinkoje išsaugojimo nei dėl kainų mažėjimo, todėl atsisako ženkliai mažinti naftos gavybos apimtis.

JAV naftos gamyba per pastaruosius 30 metų pastebimai išaugo ir „Goldman Sachs“ nesitiki, kad gavyba sulėtės. Didžiausios OPEC narės, reaguodamos į naftos staigų kainų kritimą, mažino ne gavybą, o kainas žaliavos tiekimo sutartyse, siekdamos išsaugoti savo dalį rinkoje.

Todėl banko analitikai tikisi, kad kartelis praras poziciją dalyvio, gebančio diktuoti rinkai savo valią, o JAV pozicijos joje sustiprės.

Tiesa, „Goldman Sachs“ manymu, OPEC šalių naftos gavybos sumažėjimas trumpalaikėje perspektyvoje bus nežymus. Banko prognozėmis, gavyba JAV pradės mažėti tik, kai JAV lengva nafta sumažės iki mažiau nei 75 dolerių už barelį.

Analitikai taip pat tikisi, kad padidės žaliavos gavyba šalyse, nepriklausančiose OPEC: Brazilijoje, Meksikoje ir Azerbaidžane.

Dėl visų šių priežasčių jau 2015 metais rinka bus persotinta, teigia analitikai. Pasaulinėms naftos gamintojoms greičiausiai teks sumažinti gavybą beveik 800 tūkst. barelių per parą kitais metais, siekiant apriboti atsargų augimą ir subalansuoti naftos rinką 2016 metais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)