„Vyriausybė jau labai seniai apsisprendusi ir iki pirmadienio jie (kompensavimo principai - BNS) bus galutinai suderinti ir pirmadienį bus galutinai pateikti pasitarime ir tada Vyriausybės režimu bus pritarta“, - trečiadienį po Vyriausybės posėdžio sakė A.Butkevičius.

Jis teigė, kad kompensacija bus išdėliota per dvejus metus.

„Kompensacija yra numatyta įskaičiuot į būsimą šilumos kainą nuo ateinančių metų sausio 1 dienos iki 2016 metų pabaigos“, - sakė A.Butkevičius.

Jis teigė, kad pirmadienį tvirtinama tvarka nesusijusi su Kainų komisijos planuojamu „Lietuvos dujų“ tyrimu: „Nieko bendro čia neturi su Kainų komisija“.

Energetikos ministras Rokas Masiulis kol kas nekomentavo, kaip keisis šilumos kainos.

„Reikia pasižiūrėti, koks bus galutinis sprendimas. Kitą savaitę bus priimtas sprendimas, tai aš nenorėčiau iš anksto spekuliuoti tais skaičiavimai. Pasižiūrėkim, kokie bus galutiniai skaičiai“, - trečiadienį po Vyriausybės posėdžio žurnalistams teigė ministras.

Jis taip pat kol kas nekomentavo, kokiu principu įmonėms bus kompensuojama permoka: visoms bendrovėms sumažinant dujų kainą tokiu pat dydžiu ar įvertinant kiekvienos įmonės anksčiau pirktus dujų kiekius, už kuriuos jos permokėjo.

„Nenorėčiau užbėgti įvykiams už akių, sprendimas bus kitą savaitę, tada galėsime plačiau pakomentuoti“, - teigė R.Masiulis.

„Lietuvos dujos“ jau anksčiau yra paskelbusios, kad nebuitiniams vartotojams, per 1,5 metų permokėjusiems už „Gazprom“ dujas, ketina per dvejus metus sugrąžinti apie 280 mln. litų. Pinigai būtų grąžinti, šilumos gamybos ir kitoms didelėms įmonėms sumažinus 2015-2016 metais parduodamų dujų kainą.

Pasak „Lietuvos energijos“ vadovo, dėl permokos grąžinimo nuo sausio dujos galėtų atpigti dar 14 proc. - iš viso jau 34 proc. Šilumininkai teigė, kad šilumos kaina, neįskaičiavus permokos, nuo kitų metų sausio turėtų smukti maždaug 8 proc., o kiek ji atpigs su šia permoka, kol kas neaišku.

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prašymu Kainų komisija nori išsiaiškinti, kiek lėšų „Lietuvos dujos“ numato išmokėti nebuitiniams vartotojams už laiką nuo 2013-ųjų sausio iki šių metų gegužės. Nuo gegužės jiems jau pritaikyta 20 proc. kainos nuolaida, o nuo liepos ji pritaikyta ir visiems buitiniams vartotojams.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)