Tokią informaciją Tarptautinė energetikos agentūra (IEA) pateikė antradienį savo ataskaitoje. Apie tai praneša naujienų agentūra „Reuters“.

Organizacija nurodo, kad kainos gali taip pat sparčiai kristi ir toliau, kol Naftą eksportuojančių šalių organizacija (OPEC) nepradės reaguoti į pasiūlos perteklių.

IEA analitikai teigia, kad 2015 metais paklausa per dieną augs 300 tūkst. barelių mažiau, nei buvo teigiama ankstesnėje ataskaitoje. Manoma, kad paklausa per dieną kilti gali po maždaug 1,1 mln. barelių ir pasiekti 93,5 mln. barelių. Šių metų prognozę agentūra sumažino 200 tūkst. barelių, todėl naftos produkcijos paklausa 2014-aisiais kasdien galėtų kilti tik po 0,7 mln. barelių.

Analitikai nurodo, kad paklausą daugiausiai skatins žemiausiai per beveik pastaruosius ketverius metus smukusios kainos. Jau susidariusį 25 proc. naftos produkcijos vertės nuosmukį sukėlė skalūninės naftos gavybos bumas Jungtinėse Valstijose, silpnas pasaulio ekonomikos augimas ir sustiprėjęs JAV doleris.

Taip pat IEA nurodo, kad žemos kainos išliks ir dėl susidariusio pasiūlos pertekliaus: vien rugsėjį visame pasaulyje pasiūla per dieną augdavo po 910 tūkst. barelių - iš viso ji pasiekdavo po 93,8 mln. barelių per dieną. Toks rodiklis buvo beveik 2,8 mln. barelių per dieną ankštesnis nei tą patį 2013 metų mėnesį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)