"76-77 JAV doleriai už barelį - ties šia riba kainos kritimas gali sustoti", - pareiškė Kuveito naftos ministras Ali Al Omairas, pirmadienį cituojamas KUNA naujienų agentūros ir laikraščio "Gulf Business".

Pirmadienį Brent markės naftos kaina Londone siekia 88,4 JAV dolerio (240 Lt) už barelį. Per pastaruosius tris mėnesius kaina jau smuko 20 proc.

Naftą eksportuojančių šalių organizacija (OPEC) lapkričio 27 d. vyksiančiame savo pasitarime vargu ar planuos mažinti naftos gavybos apimtis siekiant palaikyti kainą, pareiškė A. Al Omairas. 

"Nemanau, kad šiuo metu OPEC narės turi galimybių nuspręsti mažinti gavybą, juk OPEC gavybos kvota siekia 30 mln. barelių ir iki šiol nėra viršyta", - teigia ministras.

Anot jo, net ir sumažinus gavybos apimtis kainos nebūtinai kils, nes rinkoje ir taip susidaręs perteklius iš Rusijos bei JAV, naftą išgaunančios iš skalūnų.

Kiek anksčiau TVF vadovė Christine Lagarde perspėjo, kad euro zona gali vėl nugrimzti į recesiją, taip tik sustiprindama investuotojų susirūpinimą dėl stringančio ekonomikos augimo.

Panašu į naftos kainų karą

Lapkritį Iranas ketina Azijai parduoti žaliavinės naftos su didžiausiu nuolaida per pastaruosius šešerius metus. Taip Teheranas reaguoja į Saudo Arabijos imtas taikyti nuolaidas ir skatina svarstymus, ar tik nesulauksime didžiausių OPE Cnarių kainų karo, skelbia „Bloomberg“.

Valstybinė bendrovė „National Iranian Oil Co.“ lapkričiui sumažino oficialią žaliavinės naftos pardavimo kainą pirkėjams iš Azijos, spalio 9 dieną pranešė du gerai informuoti šaltiniai. Toks sprendimas priimtas po to, kai vos prieš savaitę didžiausias pasaulyje naftos eksportuotojas – Saudo Arabija – pirkėjams iš Azijos „Arab Light“ žaliavinę naftą atpigino iki 2008 metų gruodžio lygio. Abi minėtosios valstybės kainą pirkėjams iš Azijos mažina jau ketvirtą mėnesį iš eilės.

„Irano sprendimo dar mažinti kainą laikas verčia daryti išvadą, kad kainų karo scenarijus – vis labiau tikėtinas. Iranas puikiai supranta, kokios nuotaikos vyrauja rinkoje. Atsižvelgiant į faktą, kad tai nuoseklus kainų mažinimas, galime tai vertinti kaip veiksmus ir atoveiksmius“, - teigia „Commerzbank AG“ prekių rinkos analizės skyriaus vadovas Eugenas Weinbergas.

Artimųjų Rytų naftos gavėjai Azijoje – didžiausioje jų rinkoje - susiduria su vis didesne konkurencija. Azijoje pirkėjų ieško JAV, Rusijos ir Lotynų Amerikos produkcija, tarptautinė rinka perpildyta. Kinijoje (šalis yra antra pagal dydį naftos pirkėja pasaulyje) stojant ūkio augimui, ekonomikos augimo tempai lėtėja ir visame regione. „Brent“ rūšies naftos kaina nuo birželį pasiekto piko jau smuko net 23 proc.

„Kainų svyravimai, kuriuos matome prieš savo akis, negali būti vadinami kainų karais“, - spalio 7 dieną sakė Irano naftos ministras Bijanas Namdaras Zanganehas.

Saudo Arabija naftos kainas sumažino norėdama padidinti pelną naftos perdirbėjams iš Azijos, kurie nebegali dirbti pelningai, o ne norėdama pradėti kainų karą, spalio 8 dieną patikino su šalies naftos politika susijęs asmuo.

„Šiuo metu abi pusės neigia kainų karo pradžią, nes tokia politika nėra jų ilgalaikis planas“, - teigia E. Weinbergas. Dabar belieka laukti kitos savaitės, kai Kuveitas ir Irakas pateiks savo kainas – „jiems bus sudėtinga nereaguoti į situaciją rinkoje“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (677)