Ši politiniu V. Putino įrankiu vadinama įmonė ne vienerius metus  Lietuvai dujas tiekė brangiausiai Europoje, o dabar grasina visai be šio kuro palikti Ukrainą.

Ketvirtadienio vakarą vykusioje Lietuvos ir Rusijos veteranų ledo ritulio šventės programoje buvo numatyta spaudos konferencija, kurioje turėjo dalyvauti ir pats A. Medvedevas, tačiau jis į suplanuotą renginį neatėjo, į žurnalistų klausimus neatsakinėjo ir lydimas apsaugos nuėjo ruoštis rungtynėms.

„Labas vakaras, Lietuva. Labas vakaras, Elektrėnai“, - lietuviškai nuo arenos ledo susirinkusius pasveikino vienas „Gazprom“ vadų. Vėliau jau rusiškai jis prisiminė prieš kelerius metus vykusius varžybas Vilniuje ir padėkojo susirinkusiems.

Tačiau bent vieną darbinį susitikimą jis turėjo. Smulkusis „Achemos grupės“, kuri yra generalinis šventės rėmėjas, akcininkas ir buvęs vadovas Romualdas Žadeika pripažino, kad buvo susitikęs su A. Medvedevu aptarti neišspręsto dujų kainos nuolaidos klausimo trąšų gamyklai.

„Susitikimas įvyko ir tikiuosi susitikti dar sykį, išsakėme pozicijas, sutarėme, kad per pora savaičių atliksime savo namų darbus“, - DELFI prieš rungtynes sakė R. Žadeika.

Tiesa, nesutariant akcininkams penktadienį R. Žadeiką grupės vadovo poste laikinai pakeitė Audrius Bendaravičius.

Dabar „Achema“ už dujas „Gazprom“ tiesiog perveda 20 proc. mažiau nei numatyta sutartyje. DELFI primena, kad „Lietuvos dujos“ vasaros pradžioje sutarė su „Gazprom“ dėl penktadaliu pigesnių dujų bent iki kitų metų pabaigos.

Taip pat Lietuva Stokholmo Arbitražo teisme reikalauja 5 mlrd. Lt kompensacijos už taikytas politines kainas ankstesniais metais.

Sukluso, kokia komanda žaidžia

Prasidedant rungtynėms pirmiausiai rusiškai pristatyti Rusijos žaidėjai. Pora renginį stebėjusių žiūrovių, pamatę į aikštę pradedančius čiuožti Rusijos ledo ritulio veteranus, taikliai pastebėjo: „Žaidžia „Lietuva-„Gazprom“.

„Gal dėl to dujų turim“, - juokais pastebėjo kitas žiūrovas.

Išties pažvelgus į didžiulį „Gazprom“ logotipą ant Rusijos rinktinės žaidėjų aprangos, galima net ir susipainioti, už kokią komandą jie žaidžia. Stebėtis labai nereikėtų, nes „Gazprom“ yra valstybinė Rusijos įmonė, kuri ne sykį buvo kaltinama nustatanti politiškai motyvuotas kainas.

Rusiškai vėl pranešus, kad skambės Rusijos federacijos himnas, pasigirdo vieno žiūrovo švilpimas.

Tačiau žiūrovai ypač šiltai sutiko vieną garsiausių Lietuvos ledo ritulininkų Darių Kasparaitį.

„Ačiū, kad atėjot, tiek daug žmonių net „Maximoje“ nemačiau“, - juokavo jis žvelgdamas į pilną areną.

DELFI primena, kad tiesiogiai „Gazprom“ vadovams Vakarų sankcijos netaikomos, tačiau ši dujų bendrovė nuo jų taip pat kenčia, nes Vakarų partneriai atsisako su jomis bendradarbiauti.

Vakarų šalys sankcijas Rusijai pradėjo taikyti po Krymo aneksijos ir nesustojančios agresijos Ukrainoje. Rusija į sankcijas atsakė rugpjūčio pradžioje uždrausdama įvežti vakarietiškus žemės ūkio ir maisto produktus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (540)