„Neprašiau, kad šilumininkai pas mane bute keistų naujus skaitiklius, jų nekviečiau. Nieko nepaaiškinę jie atėjo pas mane viena diena anksčiau nei buvo nurodyta pranešime, pakeitė, kitą dieną atvažiavę vėl permontavo senus prietaisus ir dabar gavau beveik 170 litų sąskaitą už prietaisų keitimo darbus. Neketinu nieko mokėti ir neturiu iš ko“, – AlytusPlius.lt žurnalistei guodėsi pensinio amžiaus daugiabučio gyventoja Marijona.

Šiame daugiabutyje buvo pradėti keisti nauji, nuotolinę duomenų nuskaitymo funkciją turintys skaitikliai: išsiaiškinę, kad kartu su naujais skaitikliais laukia ir nauji mokesčiai, žmonės jų skubiai atsisakė, bet keli pirmieji sąskaitas vis tiek gavo.
 
Gyventojams buvo keista, kad nauji elektroniniai prietaisai jų name gegužės mėnesį buvo pradėti keisti viena diena anksčiau nei buvo pranešta. Tądien skaitikliai buvo pakeisti keturiems daugiabučio butų savininkams. Tik juos bekeičiant paaiškėjo, jog pakeitus skaitiklius, reikės mokėti dvigubą aptarnavimo mokestį, nes daugiabutyje yra dviguba skaitiklių sistema.
 
Namo gyventojai puolė aiškintis ir skubiai sušaukė bendrijos susirinkimą, kuriame buvo surinkti parašai, kad būtų nutrauktas naujų skaitiklių keitimas. Šilumininkų pareikalauta grąžinti senuosius skaitiklius ir juos permontuoti tuose butuose, kuriuose jau buvo sudėti naujieji.
 
Susirinkime nuspręsta pasirinkti kitą karšto vandens tiekimo būdą: dabar į Kalniškės gatvėje 11 numeriu pažymėtą daugiabutį vandenį tiekia „Dzūkijos vandenys“, o bendrovei „Litesko“ mokama tik už vandens pašildymą, gyventojai laisvi ir nuo skaitiklių aptarnavimo mokesčių. Pasak Adelės Černiauskienės, daugiabučio bendrijos pirmininkės, tai pigesnis variantas, negu kaštą vandenį perkant iš šilumininkų ir jiems dar mokant dvigubą mokestį už skaitiklių aptarnavimą.
 
„Senųjų skaitiklių metrologinės patikros laikas nebuvo pasibaigęs, todėl gyventojai neprivalėjo jų keisti į naujus. Be to, niekam nebuvo paaiškinta, kad bus taikomi dvigubi mokesčiai už skaitiklius. Dabar iš tų gyventojų, kuriems šilumininkai spėjo pakeisti naujus skaitiklius ir vėliau grąžinti senus, reikalaujama susimokėti už prietaisų montavimo ir permontavimo darbus. Tai neteisinga, gyventojai jaučiasi apgauti ir jie neketina nieko mokėti. Atsakomybę turi prisiimti ir susimokėti tie, kurie iki galo neatliko pareigos ir gyventojams nepaaiškino“, – pasakojo A. Černiauskienė.
 
Jos teigimu, gegužės mėnesį į ją kreipęsis vienas bendrovės „Litesko“ filialo „Alytaus energija“ šilumos specialistas Vaidas prašė pasirašyti, kad ji sutinka, jog bendrijoje būtų keičiami nauji karšto vandens skaitikliai. Moteris teigė, kad specialistas detalesnės informacijos apie tai nepateikęs ir ji neįsigilinusi pasirašė ant dokumento.
 
Naujų skaitiklių keitimas minėtame daugiabutyje buvo pradėtas skubotai, tačiau pasibaigė lygiai taip pat greitai ir su nepasitenkinimų bei nesusipratimų šleifu.
 
Rugsėjo mėnesį šilumininkų atsiųstas sąskaitas su priskaičiuotomis sumomis už skaitiklių keitimo darbus gyventojai turi apmokėti iki šio mėnesio pabaigos. Vienas gyventojas sąskaitą jau apmokėjo dėl to, kad skubiai pardavinėjo butą, kiti gyventojai, daugiabučio pirmininkės teigimu, nieko mokėti nesiruošia ir reikalauja atsakomybę prisiimti tam asmeniui, kuris iki galo neatliko savo pareigos ir nepaaiškino, kas slepiasi po skaitiklių keitimo vajumi.
 
A. Černiauskienė teigė, kad buvo kreiptasi ir į bendrovės „Litesko“ atstovus, tačiau šie savo kaltės neįžvelgia ir toliau reikalauja susimokėti už atliktus darbus.
 
„Gaunasi taip, kad montavimo darbus turime atlikti nemokamai? Mes niekam nekeičiam naujų skaitiklių neperspėję ar neinformavę apie mokesčius už juos. Be prašymų nieko nedarom. Kažkokios demagogijos. Yra visi dokumentai, patvirtinti pagal reikalavimus. Mes viską darėme teisėtai, o kad namo pirmininkė, turėjusi daugiabučio gyventojus apie tai informuoti, kažko nežinojo ar nesuprato, tai jau ne mūsų reikalas. Mes viską visiems išaiškinome“, – sakė Antanas Krilavičius, UAB „Litesko“ filialo „Alytaus energija“ komercijos direktorius.
 
Anot jo, vienas minėto namo gyventojas paskambino meistrams ir paprašė jo bute anksčiau pakeisti skaitiklius, esą kitomis dienomis jo namuose nebus. Meistrai pasinaudojo proga, kad atvažiavo į daugiabutį ir diena anksčiau skaitiklius pakeitė ir keliems kitiems namo gyventojams, kurie specialistus įsileido.
 
A. Krilavičius tikino, kad jokių paslėptų ar neskaidrių ketinimų nebuvo ir biznio iš šilumos verslo susikrauti neįmanoma. „Niekas nenori lįsti į šį verslą, mes vieninteliai esame priversti tuo užsiimti, bet jokių turtų iš to nesikraunam“, – teigė direktorius.
 
Alytuje iki 2018 metų numatyta pakeisti beveik 21 tūkstantį karšto vandens apskaitos prietaisų tuose namuose, kuriuose karštos vandens tiekimo būdas buvo pasirinktas iš bendrovės „Litesko“. Šiuo metu jų pakeista beveik pusė.