Premjeras Algirdas Butkevičius teigia, kad 281 mln. litų permoka „Gazprom“ įskaičiuota į sumažėjusias gamtinių dujų kainas bei amortizuos potencialų kainos padidėjimą dėl suskystintų gamtinių dujų terminalo statybų.

„Aš jums pasakysiu, nėra tų 281 mln. Lt. Mes, teisingiau „Lietuvos dujos“, perka šiuo metu dujas pigesne kaina ir jas parduoda buitiniams ir nebuitiniams vartotojams mažesne kaina. Čia mes apie kompensacijas nekalbame. Į mažesnę kainą įskaičiuota ir teisinga kaina nuo 2013 m. sausio 1 d. Tai jūs norite, kad „Lietuvos dujos“ pasiskolintų ir išmokėtų vartotojams lyg tai permokėtą kainą už dujas?“, - Seime atsakydamas į Seimo narių klausimus stebėjosi A. Butkevičius.

„Žinant, kad susidarys 281 ar 288 mln. litų per du metus, visa tai yra padalinama: pirmiausia įskaitoma suskystintų gamtinių dujų terminalo ir visos kitos gamtinių dujų infrastruktūros dedamoji dalis, kad būtų amortizuotas dujų kainų padidėjimas įskaičiuojant ir tą sumą. Po to Kainų komisija pasakys, ar dar galima truputį papildomai sumažinti dujų kainas buitiniams ir nebuitiniams vartotojams“, - pridūrė A. Butkevičius, atsakydamas į Andriaus Kubiliaus klausimą.

Dujų kaina sumažėjo apie 20 proc.

DELFI primena, kad „Lietuvos dujos“ su Rusijos dujų monopolininku „Gazprom“ dėl žemesnės dujų kainos susiderėjo šių metų pradžioje. Pateikiamais duomenimis, sutarta dėl 20 proc. žemesnės kainos ją pritaikant atgaline data – nuo 2013 m. sausio 1 d.

Susitarimo sąlygos nebuvo atskleistos, tačiau jei 2013 m. pabaigoje „Lietuvos dujos“ už rusiškas dujas mokėjo 465 dolerius už tūkstantį kubų, tai pritaikius žadėtą nuolaidą, ši kaina gali siekti apie 370 dolerių.

Be to, tai reiškia, kad nuo 2013 m. sausio 1 d. iki mažesnės kainos patvirtinimo 331 mln. litų permoka.

Vyriausybė yra nutarusi kompensuoti 42,8 mln. litų per trejus metus. Tai reiškia, kad šiuo pinigus įskaičiavus į dujų kainą 2014 m. buitiniams vartotojams bus grąžinta 1,8 mln. litų, 2015 m. – 31,3 mln. litų, o 2016 m. pirmą pusmetį – 9,7 mln. litų.

Iš 331 mln. litų permokos dar lieka 288,2 mln. litų, nors A. Butkevičius kalba apie 281 mln. litų. Premjero teigimu, šie pinigai gyventojams į rankas nesugrįš, bet bus panaudoti amortizuoti potencialų dujų kainos didėjimą dėl gamtinių dujų terminalo.

Šilumos kaina ne visur mažėja vienodai

Algirdas Butkevičius
A. Butkevičius taip pat pripažino, kad šilumos kainos skirtingose savivaldybėse mažės skirtingai, nes kai kurios savivaldybės yra perėjusios prie biokuro, todėl sumažino gamtinių dujų vartojimą šilumos gamybai, kitur – reikės sprendimų, jeigu „Dujotekana“ nesusiderės dėl gamtinių dujų nuolaidos su „Gazprom“.

Lietuvoje gamtines dujas iš Rusijos importuoja ir vartotojams parduoda „Lietuvos dujos“ bei „Dujotekana“. „Lietuvos dujos“ užima apie 40 proc. dujų rinkos.

A. Butkevičius teigia, kad kai kuriems ne buitiniams vartotojams dujos yra tiekiamos per Kauno termofikacinę elektrinę (KTE) ir „Dujotekaną – jos kol kas jokių nuolaidų nesulaukė.

„Mes šiandien tikrai neturime informacijos apie dujų kainų nuolaidą toms dviems bendrovėms. (...) Jeigu jos negaus nuolaidos, tai tiems vartotojams, kurie perka iš jų dujas, šilumos kaina gali sumažėti daug mažiau“, - sakė premjeras.

„Bet čia mes turime tam tikrus variantus, kaip išspręsti tą klausimą kitiems buitiniams vartotojams, jeigu taip atsitiktų, kad tie dujų importuotojai negautų nuolaidos. „Lietuvos dujos“ turi kontraktą didesniam kiekiui. Dujų suvartojimas Lietuvoje yra sumažėjęs, todėl, savaime suprantama, „Lietuvos dujos“ turėtų aprūpinti ir kitus, ne buitinius vartotojus“, - svarstė A. Butkevičius.

A. Butkevičiaus buvo pasiteirauta ir apie PVM lengvatas šilumai. Šiuo metu PVM šilumai siekia 9 proc., kai pats PVM yra 21 proc. Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis pasiteiravo, ar nebus taip, kad panaikinus PVM lengvatą šilumai kai kurioms savivaldybėms šilumos kaina ne sumažės, bet išaugs – ypač toms, kuriose šiluma gaminama ne iš gamtinių dujų.

„Taip. Jeigu kainos sumažėjimas būtų 10 proc. ir būtų atsisakoma PVM lengvatos, tai tikrai, manau, kad tas 10 proc. paprastai pasakius ir ištirptų. Užtai sprendimas dėl PVM lengvatos atsisakymo nėra priimtas“, - sakė A. Butkevičius.

Vis tik premjero manymu, didžiuosiuose miestuose šilumos kaina šildymo sezono metu turėtų sumažėti ne mažiau nei 10 proc.

Aiškindamas, kodėl šilumos kaina mažėja mažiau nei dujų kaina, premjeras sako, kad tai priklauso ir nuo transportavimo ir skirstymo dedamųjų dalių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)