„Gazprom" yra vienas pagrindinių Rusijos užsienio valiutos įplaukų užtikrintojų, nes dujas parduoda doleriais.

Prognozuojama, kad pardavimai Europos Sąjungai (ES), iš kurios bendrovė gauna 40 proc. pajamų, smuks daugiau kaip 10 proc. ir šiemet sudarys apie 55 mlrd. dolerių (143 mlrd. litų), sakė pareigūnai, kurie prašė neskelbti jų pavardės, nes ši prognozė dar nepaviešinta.

„Gazprom“ spaudos tarnyba komentuoti šiuos pranešimus atsisakė, rašo bloomberg.com.

Prognozėje neatsižvelgiama į ES ir Rusijos nesantaiką dėl Maskvos vaidmens Ukrainoje, pro kurią eina pagrindinis tranzitinis dujų kelias į Europą. Nors dujų srautai iki šiol nenukentėjo, ES šalys siekia sumažinti priklausomybę nuo rusiškų dujų. Paklausa po truputį mažėja, kai regionas į požemines saugyklas atsipumpavo rekordinį kiekį dujų atsargų.

„Antirusiška retorika iki šiol neturėjo įtakos „Gazprom“ pardavimams šiame regione, - sakė energetikos analitikas Aleksandras Donskojus iš „VTB Capital“ Maskvoje. – Ši prognozė visiškai įmanoma, jei tik ginčas su Ukraina dėl atsiskaitymo nesutrikdys dujų tiekimo Europai žiemos metu“.

Birželio mėnesį Rusija dėl skolų nutraukė dujų tiekimą Ukrainai. „Gazprom“ tvirtina, kad Ukraina jai yra skolinga 5,3 mlrd. dolerių (13,78 mlrd. litų), įskaitant 1,45 mlrd. dolerių (3,77 mlrd. litų) už dujas, pristatytas 2013 metais. Ukraina atmeta tokias sumas ir kainas, pagal kurias jos buvo skaičiuojamos. ES šį mėnesį nori surengti trišales derybas ir siūlo nustatyti laikiną kainą, kuri užtikrintų stabilų dujų tiekimą, bent jau artėjančiam šildymo sezonui.

Pelnas smuko 41 proc.

Rusijos valstybinė dujų gavybos ir tiekimo įmonė "Gazprom" ketvirtadienį pranešė, kad jos grynasis pelnas, gautas trečiąjį 2014 metų ketvirtį, lyginant su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, smuko 41 proc. iki 223 mlrd. rublių. Pirmąjį 2013 m. ketvirtį grynasis "Gazprom" pelnas siekė 380,7 mlrd. rublių. Apie tai informuoja "Komersant".

Atskaitomuoju laikotarpiu bendrovės pajamos išaugo 7 proc. ir siekė 1,6 trln. rublių. Įmonės pajamos, gautos iš dujų pardavimų Europai, siekė 484,4 mlrd. rublių; pajamos, gautos iš dujų pardavimų buvusioms Sovietų Sąjungos valstybėms, siekė 126,8 mlrd., iš pardavimų Rusijos viduje - 298,8 mlrd. rublių. Taip pat buvo parduodama "Gazprom" naftos ir dujų perdirbimo produkcija, elektros energija, žaliavinė nafta, dujų kondensatas, be to, buvo teikiamos dujų transportavimo paslaugos.

Per tris 2014 m. mėnesius išaugo ir operacinės "Gazprom" išlaidos. Jos padidėjo 15 proc., arba 140 mlrd. rublių, ir viršijo trilijoną rublių. Įmonės pranešime spaudai patikslinama, kad operacinių išlaidų padidėjimas daugiausia siejamas su susikaupusia Ukrainos "Naftogaz Ukrainy" skola.

Pirmąjį šių metų pusmetį, lyginant su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, grynasis įmonės pelnas nukrito 36 proc. ir siekė 155 mlrd. rublių. Tuo pat metu šiuo atskaitomuoju laikotarpiu "Gazprom" valdybos narių pajamos padidėjo 40 proc. ir siekė 1,1 mlrd. rublių. Direktorių tarybos narių atlyginimams per pusę metų skirta 61,3 mln. rublių. Pajamas sudaro atlyginimai, premijos, lengvatos. Valdybą sudaro 17 žmonių, tarp jų ir bendrovės vadovas Aleksejus Mileris, direktorių tarybą - 11 žmonių.

„Gazprom“ Europai pristatomų dujų kiekis nuo birželio kiekvieną mėnesį mažėjo, kadangi Europa po švelnios žiemos ir suintensyvinto pumpavimo anksčiau šiais metais požeminėse saugyklose yra sukaupusi rekordinį kiekį dujų atsargų.

Vidutinė „Gazprom“ dujų kaina Europoje dėl naujai suderėtų kontraktų šiais metais sumažėjo 10 proc. ir siekia 350 dolerių (910 litų) už 1 tūkst. kubinių metrų. Sausio mėnesį buvo prognozuojama, kad ji sudarys 372 dolerius (967,2 litų) už 1 tūkst. kubinių metrų, teigė du „Gazprom“ pareigūnai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (113)