Pareiškime teigiama, kad pirmadienį „PGNiG“ gavo apytikriai 20 proc. mažiau dujų, nei numatyta sutartyje, o antradienį – 24 proc. mažiau, praneša agentūra „Reuters“.

ES mano, kad gandai apie sutrikusį dujų iš Rusijos tiekimą turi pagrindo, rašo Austrijos leidinys „Die Presse“. Manoma, kad Rusija gali sumažinti gamtinių dujų tiekimą Ukrainai, jei į ją bus vykdomas reversinis dujų tiekimas iš Europos.

Reguliuojančiosios Austrijos bendrovės „E-Control“ vadovas Walteris Boltzas mano, kad tokie grasinimai neturi prasmės. „Europos dujų rezervuarai užpildyti, dujų suvartojimas minimalus. Kad būtų konstatuoti dujų tiekimo sutrikimai, Rusija turėtų netiekti dujų kelis mėnesius iš eilės, tačiau tai būtų traktuojama kaip sudarytų sutarčių pažeidimas“, – pareiškė W. Boltzas.

Primename, kad Rusija prigrasino Europos Sąjungai (ES) galinti sumažinti gamtinių dujų tiekimą, siekdama užkirsti kelią reversiniam tiekimui Ukrainai.

Apie tai praneša laikraštis "The Financial Times", remdamasis Europos Komisijos atstovai. Pasak vieno iš Europos diplomatų, Rusijos atstovai visiškai atvirai apie tai kalba.

Be to, Europos Komisijos (EK) narys sakė verslo laikraščiui, kad galutinis galimo tiekimo Europai sumažinimo taikinys yra Ukraina, tačiau dėl to gali nukentėti ir Europos vartotojai.

„Gazprom“ neigia ribojęs Lenkijai dujų tiekimą

Rusijos naftos gavybos bendrovė „Gazprom“ neigia Lenkijai ribojusi tiekiamų dujų apimtis - rodiklis, kaip ir anksčiau, siekia 23 mln. kub. metrų, praneša „RIA Novosti“.

„Informacinių agentūrų pranešimai apie mažintas tiekiamų „Gazprom“ dujų apimtis Lenkijos įmonei PGNiG nėra teisingi. Šiuo metu į šalį ir toliau tiekiamas toks pats kiekis kaip ir ankstesnėmis dienomis - 23 mln. kub. metrų per parą“, - žurnalistams teigia „Gazprom“ atstovas.

Atsakydamas, kodėl faktiniai kiekiai skiriasi nuo Lenkijos skelbiamos informacijos, pareigūnas pareiškė: „Dujų tiekimas visomis kryptimis vyksta naudojant turimus tuo metu išteklius, skirtus eksportuoti, ir į požemines saugyklas Rusijos Federacijos teritorijoje tiekiamą kurą“.

Kiek anksčiau trečiadienį Lenkijos dujų bendrovė PGNiG pareiškė, kad antradienį iš Rusijos gavo 24 proc. mažiau dujų nei užsakyta. Sumažėjo tiek per Baltarusiją, tiek ir per Ukrainos teritoriją tiekiamų dujų srautas.

Vėliau pastarosios įmonės „Ukrtransgaz“ generalinis direktorius Igoris Prokopivas pranešė, kad Lenkija nustojo tiekti Ukrainai dujas reversiniu būdu. Pareigūnas apkaltino Rusiją sumažinus Lenkijai dujų apimtis būtent dėl to, kad būtų sutrikdytas kuro tiekimas Ukrainai.

Komercinis dujų tiekimas Ukrainai iš Slovakijos reversiniu režimu dujotiekiu "Vojany-Užgorod" pradėtas šių metų rugsėjo 2 dieną. Anksčiau Ukrainos bendrovės "Naftogaz" vadovas Andrejus Kovaliovas pareiškė, kad Ukraina galės patenkinti apie 40 proc. savo importuojamų dujų poreikių per reeksportą iš Europos.

Lietuvos energetikos ministerijos atstovė Daiva Rimašauskaitė DELFI sakė, kad Lietuvoje jokių dujų tiekimo pasikeitimų nėra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1085)