Dėl žymiai išaugusių probleminių skolų "Gazprom" antrąjį ketvirtį patyrė nuostolių, baiminamasi, kad gali sumažėti metiniai dividendai. 

Tačiau susirūpinimą bendrovei kelia kas kita - galimas užimamos dalies sumažėjimas Europos rinkoje. Kad užkirstų tam kelią, Rusijos dujų milžinė pasiruošusi peržiūrėti savo kainų politiką, pavyzdžiui, įvesdama tam tikrose sutartyse naują kainų skaičiavimo formulę. 

"Gazprom" antrąjį 2014 metų ketvirtį patyrė 7,5 mlrd. rublių (535 mln. Lt) grynųjų nuostolių, palyginti su 58,76 mlrd. rublių (4,2 mlr. Lt) grynojo pelno prieš metus. Iš viso, pagal pusmečio ataskaitą, grynasis įmonės pelnas sumažėjo 38 proc., iki 155 mlrd. rublių (11 mlrd. Lt). 

Pelno susitraukimą lėmė abejotinų skolų rezervo sukūrimas: pirmojo pusmečio pabaigoje šis rodiklis sudarė 179,27 mlrd. rublių (maždaug 13,2 mlrd. Lt), teigiama ataskaitoje. Metų pradžioje probleminių skolų apimtys buvo daug mažesnės - 129,9 mlrd. rublių (9,3 mlrd. Lt). 

Akivaizdu, kad pagrindinę abejotinų skolų dalį (11,6 mlrd. Lt) sudaro Ukrainos įsiskolinimas, sako UBS analitikas Konstantinas Čerepanovas. "Naftogaz" nesumokėjo už rusiškas dujas, pristatytas 2013 metų lapkričio-gruodžio ir 2014 metų balandžio-gegužės mėnesiais. Birželio viduryje "Gazprom" kreipėsi į Stokholmo arbitražą su prašymu išieškoti iš Ukrainos "Naftogaz" 4,5 mlrd. JAV dolerių. 

Grynojo pelno sumažėjimas gali turėti neigiamos įtakos dividendams, nes "Gazprom" juos išmoka iš pelno, apskaičiuoto pagal Rusijos apskaitos standartus, pastebi K. Čerepanovas. Bet sprendimas dėl dividendų bus priimamas tik atsižvelgus į metinius rezultatus, todėl įmonė dar turi galimybę atsigriebti ir susigrąžinti skolas. 

Bet, atsižvelgiant į ataskaitą, įmonės susirūpinimą kelia kitas klausimas - Europos rinka: "Gazprom" vykdo kainų politikos optimizavimą, taip pat geografinį tiekimo diversifikavimą, teigiama koncerno ataskaitoje. Pirmąjį 2014 metų pusmetį, kaip nurodoma bendrovės ataskaitoje, "Gazprom" peržiūrėjo dujų kainas pagal sutartis, sudarytas su keliomis Turkijos įmonėmis, taip pat su Graikijos įmone "Depa". Dar kelios įmonės, kaip Vokietijos E.ON ir Šveicarijos "AXPO Trading", siekia, kad dujų kainos būtų persvarstytos Stokholmo arbitraže. 

Yra kelios kainų nuolaidos priežastys - konkurencijos Europos dujų rinkoje sustiprėjimas, bendras kuro paklausos sumažėjimas, taip pat naujų tarptautinių sankcijų Rusijai įvedimo grėsmė. 

Kai pasiūla viršija paklausą, aukštos kainos pagal ilgalaikes koncerno sutartis gali neigiamai paveikti pirkėjų dujų pasirinkimą. Tas pat gali nutikti ir kai rinkos kainos yra žemesnės nei tos, kurios yra nurodytos ilgalaikėse sutartyse, perspėja koncernas. 

"Gazprom" kainų lankstumas kol kas duoda vaisių: pirmąjį pusmetį Rusijos dujų monopolija 4,3 proc. padidino dujų eksportą į Vakarų Europą, iki 64,75 mlrd. kub. m, palyginti su 2013 metų pirmuoju pusmečiu. 

"Gazprom" sprendimas peržiūrėti kainų politiką - tai tik bandymas eksporto veiklą suderinti su realia padėtimi, sako "Greenwich Capital" partneris Levas Snykovas. 

Trečiadienį "Gazprom" akcijos Maskvos biržoje išaugo 2,3 proc. MICEX indeksas ūgtelėjo 1,79 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (274)