Tiesa, su viena sąlyga – mero teigimu, tokius kaltinimus Vilniaus savivaldybei ir „Icor“ įmonei „City Service“ metusi Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) turi neginčijamai įrodyti, kad padarytas nusikaltimas.

„FNTT padarytas viešas pareiškimas skamba tikrai grėsmingai. Ir, suprantama, jis turi būti atitinkamai įvertintas. Tačiau, gaila, savivaldybė šiuo metu kažkokių detalesnių vertinimų negali atlikti, nes nesame supažindinti su FNTT vadovo minima specialistų išvada. Ir tikiuosi, kad, kaip ir priklauso tokiais atvejais, tokia išvada bus atsiųsta, kad mes galėtume įvertinti tuos teiginius – ar jie yra pagrįsti. (…) Primygtinai raginčiau, kad FNTT vadovai imtųsi ryžtingų priemonių ginant viešąjį interesą ir taip pat imtųsi įstatymuose numatytų veiksmų, kurie leistų tuos teiginius realizuoti, t. y. galimą ar tariamą žalą kompensuoti. Tai yra įmanoma“, - DELFI teigė A. Zuokas.

Pasak jo, jei FNNT palskelbta informacija pasitvirtintų, savivaldybė turi galimybę vienokia ar kitokia forma išsireikalauti permokėtą sumą.

FNTT elgesį meras prilygina viešųjų ryšių akcijai – neva FNTT vadovas Kęstutis Jucevičius skambiais pareiškimais gelbsti savo paties kailį.

„Puikiai žinome, kad šiuo metu FNTT vadovui taip pat gresia (nemalonumai – DELFI), vyksta tyrimai dėl jo galimos neskaidrios veiklos. Ir esame pastebėję, kad tokiais atvejais FNTT vadovai linkę nukreipti dėmesį nuo savęs garsiais pranešimais“, - svarstė A. Zuokas.

Paklaustas, ar mechanizmas, kuris, anot FNTT, sudarė sąlygas dešimčių milijonų litų pelnui iš šilumos perpardavinėjimo švietimo įstaigoms, meras pareiškė, esą FNTT specialistai galbūt nesuprato, ką tiria.

Vilniaus miesto savivaldybė pirmoji 2002 m. pradėjo taikyti ESCO modelį (taip „City Service“ ugdymo įstaigoms tiekė iš „Vilniaus energijos“ perparduodamą šilumą – DELFI). Jis yra gana sudėtingas, ir ne tiek daug žmonių gali suprasti ESCO modelio principus. Ir patirties tokio modelio taikyme Lietuvoje tikrai nėra daug. Todėl žmogui, neturinčiam patirties arba nežinančiam ESCO modelio principų, gali būti, tiesiog susidaro klaidingos išvados“, - svarstė A. Zuokas.

Meras pakartotinai ragina FNTT pasidalinti oficialia informacija – esą FNTT apskritai pirmiausiai turėjo apie tyrimo išvadas informuoti savivaldybę, o ne žiniasklaidą.

DELFI primena, jog FNNT skelbia nustačiusi įspūdingą sumą, kurią savivaldybė galimai permokėjo už „City Service“ perpardavinėjamą šilumą. Esą 2002-2012 m. laikotarpiu ši suma sudarė net 71 mln. Lt. „City Service“ FNNT pareiškimus vadina politikavimu ir pabrėžia, jog sutarties su savivaldybe teisėtumo kol kas niekam nepavyko užginčyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (237)