Ukraina surengė naujausias derybas, tikėdamasi užsitikrinti, kad energetikos išteklių stygius netaps dar vienu rūpesčiu naujajai provakarietiškai vyriausybei, mėginančiai numalšinti jau du mėnesius vykstantį prorusiškų separatistų sukilimą, keliantį grėsmę valstybės išlikimui.

Tačiau vienas Rusijos valstybinės dujų milžinės aukšto rango pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP, kad iki nakties užsitęsusiose derybose nepavyko išspręsti abiejų šalių aštraus ginčo dėl kainų ir Kijevo skolų Maskvai už anksčiau tiektas dujas.

„Nepasiekėme jokio susitarimo, o tikimybė, kad vėl susitiksime, menka – mes jau lėktuve, grįžtančiame“ į Maskvą", - , oficialusis „Gazprom“ atstovas Sergejus Kuprijanovas sakė telefonu.

„Jeigu negausime jokio išankstinio mokėjimo iki 10 val. (Maskvos, 9 val. Lietuvos laiku), tuomet, aišku, mes nebetieksime dujų“, – pridūrė jis.

Ukrainos energetikos ministras Jurijus Prodanas sakė, kad Kijevas dabar mėgins užsitikrinti didesnį dujų tiekimą iš kaimyninių Europos Sąjungos (ES) šalių, kad galėtų kompensuoti rusiškų dujų netektį, jeigu Maskva įvykdys savo grasinimus.

Tačiau Europos Komisija pareiškė esanti „įsitikinusi, kad sprendinys tebėra įmanomas“, nors Rusija atmetė laikinąjį susitarimą, kurį Kijeve buvo pasiūlęs ES energetikos komisaras Guentheris Oettingeris.

Jau trečiasis nuo 2006 metų „dujų karas“ tarp Ukrainos ir Rusijos įsiplieskė, kai Maskva beveik dvigubai padidino tarifus po žiemą kaimyninėje šalyje vykusio kruvino sukilimo, susilpninusio istorinę Kremliaus įtaką Kijevui.

Tiekimas iš Rusijos sudaro pusę Ukrainos gaunamų dujų. Per šią šalį tranzitu tiekiama 15 proc. Europoje suvartojamų dujų, o ši padėtis paskatino ES energetikos komisarą G.Oettingerį desperatiškai mėginti užtikrinti ilgalaikį sprendinį tam ginčui.

Prieš vėliausias derybas Kijevas sakė esantis pasiruošęs apmokėti Maskvos pateiktą 1,95 mlrd. JAV dolerių (4,97 mlrd. litų) sąskaitą už anksčiau gautas dujas, jeigu Rusija sutiks sumažinti kainą nuo 485,5 dolerio (1,24 tūkst. litų) iki 326 dolerių (831 lito) už tūkstantį kubinių metrų dujų.

Tačiau Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad jo galutinis pasiūlymas – 385 doleriai (981 litas) už tūkstantį kubinių metrų.

Europos Komisija nurodė, kad G.Oettingeris šalims buvo pasiūlęs planą, pagal kurį Ukraina turėtų pirmadienį turėtų pervesti Rusijai 1 mlrd. JAV dolerių (2,55 mlrd. litų), o likusią skolos Rusijai dalį padengti per šešis papildomus mokėjimus iki šių metų pabaigos.

Komisaras taip pat siūlė sutikti Ukrainai su kintama dujų kaina – nuo 385 JAV dolerių (981 lito) už tūkstantį kubinių metrų žiemą iki 300 dolerių (765 lito) „arba keliais doleriais daugiau“ vasarą.

„Ukrainos pusė buvo pasiruošusi su tuo sutikti, tačiau kol kas tam nebuvo pasiruošę partneriai Rusijoje, – sakoma Europos Komisijos pranešime. – Rusijos pusė reikalavo nedelsiant sumokėti 1,9 mlrd. dolerių (4,84 mlrd. litų), taip pat (nustatyti) bendrą 385 dolerių kainą.“

„Gazprom" pradėjo Ukrainai taikyti išankstinį apmokėjimą

Rusijos naftos gavybos koncernas "Gazprom" nuo 9 val. ryto Lietuvos laiku pradėjo taikyti Ukrainos "Naftogaz" išankstinio apmokėjimo už dujas režimą. Apie tai praneša "RIA Novosti".

"Sprendimą priėmėme dėl "Naftogaz Ukraina" skolų nemokėjimo. Įsiskolinimas už suteiktas rusiškas dujas siekia 4,458 mlrd. JAV dolerių: 1,451 mlrd. JAV dolerių už 2013 metų lapkričio-gruodžio mėnesius ir 3,007 mlrd. JAV dolerių už 2014 metų balandžio-gegužės mėnesius", - nurodoma pranešime.

Pirminiais duomenimis, už birželį mokėjimų taip pat dar negauta. Nuo pirmadienio Ukrainos bendrovė rusiškas dujas gaus, tik iš anksto už jas sumokėjusi.

Praėjusį ketvirtadienį "Gazprom" vadovas Aleksejus Mileris pareiškė, kad Rusijos koncernas iš Ukrainos valstybinės bendrovės iki pirmadienio 9 val. ryto Lietuvos laiku turėtų gauti 1,95 mlrd. JAV dolerių. Jeigu tai neįvyks, Kijevui bus pradėtas taikyti išankstinio apmokėjimo režimas.

Pradėjo atakuoti ieškiniais

Rusijos naftos koncernas "Gazprom" pateikė Stokholmo arbitražo teismui ieškinį dėl Ukrainos "Naftogaz" nesumokėtos 4,5 mlrd. JAV dolerių skolos. Apie tai oficialiai praneša pati Rusijos bendrovė.

Ieškinys pateiktas dėl skolos išieškojimo ir nuo 2009 metų sausio 19 dienos nevykdytų įsipareigojimų pagal 2009-2019 metų dujų pirkimo-pardavimo sutartį, nurodoma pranešime.

Taip pat pranešama, kad nuo 2014 m. birželio 16 d. 9 val. ryto Lietuvos laiku "Gazprom" tieks "Naftogaz" gamtines dujas tik tokiais kiekiais, kokie bendrovės bus iš anksto apmokėti pagal sutarties sąlygas.

Valstybinė įmonė "Naftogaz Ukraina", savo ruožtu, privalo užtikrinti gamtinių dujų tranzitą trečiosioms šalims pagal nuo 2009 m. sausio 19 d. įsigaliojusią sutartį 2009-2019 metams.

"Gazprom" tikisi, kad Ukrainos įmonė nesąlygiškai laikysis sutarties ir užtikrins dujų tiekimą jos vamzdynais trečiosioms šalims. Europos Komisija, savo ruožtu, buvo įspėta dėl galimų tiekimo sutrikimų, jeigu "Naftogaz" nesankcionuotai kėsinsis į tranzitu tiekiamas dujas. "Gazprom" jau priėmė ir ateityje ketina imtis griežčiausių priemonių tokiems tiekimo sutrikimams šalinti.

Perspėjo ir Europos Sąjungą

Rusija pirmadienį perspėjo Europą dėl galimų dujų tiekimo sutrikimų, jeigu Ukraina savinsis Vakarų šalims tranzitu tiekiamus energetikos išteklius, taip pat nurodė sieksianti prisiteisti 4,5 mlrd. JAV dolerių (11,5 mlrd. litų) iš Kijevo per Stokholmo arbitražo teismą.

Tikimybė, kad dujų tiekimas Ukrainai bus nutrauktas, padidėjo, žlugus dvišalėms deryboms, o Rusijos valstybinė energetikos milžinei „Gazprom“ pareikalavus, jog Kijevas iš anksto apmokėtų už perkamas dujas.

„Gazprom“ kreipėsi į Stokholmo arbitražo teismą, siekdama prisiteisti iš Ukrainos (energetikos bendrovės) „Naftogaz“ 4,5 mlrd. dolerių“, – dujų eksporto monopolininkė nurodė savo pranešime, pridūrusi, kad Ukrainos įmonė pažeidė kontrakte numatytus įsipareigojimus, atsisakiusi apmokėti savo skolas.

Tačiau „Gazprom“ pažymėjo, kad vartotojams Europoje dujos per Ukrainą tiekiamos netrikdomai.

„Dujos, skirtos vartotojams Europoje, tiekiamas visiškai laikantis originalių kontraktų“, – „Gazprom“ atstovas Sergejus Kuprijanovas pirmadienį sakė žurnalistams.

Rusijos premjero pavaduotojas Arkadijus Dvorkovičius sakė, kad Maskva spręs dėl tolesnių žingsnių, kai „Gazprom“ vadovas Aleksejus Mileris vėliau pirmadienį informuos prezidentą Vladimirą Putiną ir vyriausybę apie derybų su Kijevu rezultatus.

„Gazprom“ generalinis direktorius ir energetikos ministras šiandien turėtų informuoti prezidentą ir vyriausybę“, – valstybinė naujienų agentūra ITAR-TASS citavo A.Dvorkovičiaus žodžius.

Ukraina sieks prisiteisti 6 mlrd. dol.

Ukrainos valstybinė energetikos įmonė „Naftogaz“ pirmadienį paskelbė pateikusi ieškinį Stokholmo arbitražo teismui, pagal kurį sieks prisiteisti iš Rusijos dujų eksporto monopolininkės „Gazprom“ 6 mlrd. JAV dolerių (15,3 mlrd. litų).

„Naftogaz“ nurodė sieksiantis susigrąžinti anksčiau „sumokėtą per didelę sumą už dujas“.

Bendrovė pridūrė, kad prašys teismo nustatyti „sąžiningą kainą“ už dujas, kurias Rusija tieks ateityje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1217)