„Su „E.ON“ mums pavyko labai sėkmingai susitarti, todėl ir nevyko jokių kitų derybų. „E. ON“ sumokėjome apie 400 mln. Lt, nors kai kas prognozavo, kad suma bus apie 600 mln. Lt”, - Seime žurnalistams sakė jis.

Premjeras tvirtino, kad už akcijas „Gazprom“ turi būti sumokėta tiek pat, kiek ir „E.ON“. Iš viso „Gazprom“ Lietuva turės sumokėti 417,1 mln. Lt.

„Manau, kad be ekspertų, kuriems būtume sumokėję 3 mln. Lt, Lietuvos energetikos ministerijos ir „Lietuvos energijos” specialistų dėka buvo susiderėta auksinė kaina. Tokia kaina bus taikoma ir „Gazprom“, - pabrėžė A. Butkevičius.

Jis atkreipia dėmesį, kad „Gazprom“ sutikimas per Vilniaus vertybinių popierių biržą parduoti turimas „Lietuvos dujų“ ir „Amber grid“ akcijas galioja iki pirmadienio vakaro.

„Tai nereiškia, kad jie negali jo atsiimti. Jeigu jie neatsiims siūlymo ir nepakeis nuomonės, tuomet per tris dienas turėtume sumokėti pinigus“, - teigia premjeras.

Ketvirtadienį atsakydamas į Seimo narių klausimus premjeras sakė, kad už laikotarpį nuo 2013 m. sausio iki 2014 m. gegužės bendra kompensacijos suma sudaro 331 mln. Lt.

„Atkreipiu dėmesį, kad kompensacija susidarys per sąskaitų už tiekiamas dujas sumažinimą. Bendra pasiekto susitarimo vertė įvertinus bendrovės importuojamus gamtinių dujų kiekius, sudarančius mažiau nei 40 proc. nuo viso Lietuvos suvartojamo kiekio, gali sudaryti apie 800 mln.Lt“, - tvirtino jis.

Opozicija piktinosi, kad valdantieji slepia susitarimo detales, kaip sprendime dėl „Lietuvos dujų“ pretenzijų atsiėmimo „Gazprom“ balsavo Vyriausybės atstovas. Opozicijos nuomone, bendrovės pretenzijų atsisakymas gali neigiamai paveikti Lietuvos siekį Stokholmo Arbitraže iš „Gazprom“ išsireikalauti 4,5 mlrd. Lt kompensaciją už nesąžiningas dujų kainas.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narė Rasa Juknevičienė klausė, ar Vyriausybės atstovas sutiko su pretenzijų atsisakymu ir apie tai pranešančio laiško išsiuntimui.

„Aš nežinau nieko apie jokį laišką, todėl negaliu diskutuoti“, - sakė A. Butkevičius.

„Ar tame pretenzijų suderinimo akte yra „Lietuvos dujų“ įsipareigojimas nekelti pretenzijų „Gazprom“ dėl nuo 2013 m. sausio buvusios dujų kainos“, - premjero klausė opozicijos lyderis Andrius Kubilius. „Mano žiniomis, tokių dalykų nėra“, - atsakė premjeras.

A. Butkevičius Seimo nariams sakė, kad buitiniams vartotojams 42 mln. Lt kompensacija bus išdėstyta per dvejus metus. O dėl juridiniams asmenims taikomų nuolaidų, kurios turės įtakos šildymo kainoms, dar sprendžiama. 

Už vieną „Lietuvos dujų“ akciją visiems smulkiesiems akcininkams, taip pat ir „Gazprom“ buvo siūlyta 0,653 euro, o už „Amber grid“ akciją – 0,762 euro.

Gegužės viduryje „Lietuvos energija“ ir „Epso-G“ išpirko E.ON valdytas „Lietuvos dujų“ ir „Amber Grid“ akcijas ir padidino turimus šių įmonių akcijų paketus iki 56,6 proc. Už 38,9 proc. „Lietuvos dujų“ akcijų vokiečiams sumokėta 63,43 mln. eurų (219,22 mln. litų), už „Amber Grid“ - 49,76 mln. eurų (171,43 mln. litų).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (148)