Tarybos ekspertai nustatė, kad „Gazprom“ atsisakymas derėtis su „Lietuvos energijos gamyba“ dėl gamtinių dujų mainų sutarties 2013-2015 metais sudarė kliūtis bendrovei įsigyti pigesnių dujų iš kito tiekėjo ir taip pažeidė 2004 metų „Lietuvos dujų“ 34 proc. akcijų pirkimo-pardavimo sutarties sąlygą.

„Tai galėjo lemti neigiamas pasekmes Lietuvos elektros ir šilumos vartotojams, nes dėl brangesnių „Gazprom“ gamtinių dujų galėjo didėti „Lietuvos energijos gamybos“ gaminamos elektros ir šilumos energijos kainos“, - rašoma tarybos pranešime.

Skiriant baudą, buvo atsižvelgta į pajamas, kurias „Gazprom“ 2012 metais gavo iš dujų pardavimo „Lietuvos energijos gamybai“, pažeidimo trukmę ir jo pavojingumą. Be to, siekiant atgrasyti nuo pažeidimo pasikartojimo ateityje, baudos dydis buvo padidintas 100 procentų.

Tarybos sprendimas per 20 dienų gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos administraciniam teismui. Tačiau „Gazprom“ atstovaujantis advokatas Ramūnas Audzevičius BNS sakė nieko negalintis komentuoti.

„Klausimus pateikite raštu ir aš nežadu jums atsakyti, nes kol kas nieko apskritai negaliu nei patvirtinti, nei paneigti, nei atstovavimo fakto patvirtinti. Aš nesuteikiu teisės jums informacijos netgi skelbti apie mūsų pokalbį. Nenoriu, kad komentuotumėte mūsų pokalbį, o kaip bus, jūs pamatysit“, - BNS sakė advokatas, paklaustas, ar „Gazprom“ skųs sprendimą.  

2004 metais taryba leido „Gazprom“ įsigyti 34 proc. „Lietuvos dujų“ akcijų paketą su sąlyga, kad Lietuvos vartotojams nebus sudaromos kliūtys pirkti dujas iš kitų tiekėjų.

2012 metų vasarį skelbta, jog „Lietuvos energija“ (dabar - „Lietuvos energijos gamyba“) surado galimybę įsigyti dujų palankesnėmis sąlygomis Vakarų Europoje ir kreipėsi į Rusijos bendrovę „Gazprom Export“, prašydama suteikti galimybę sudaryti dujų mainus.

Įgyvendinus sandorį, dalis dujų, kurias „Gazprom Export“ tiekia į Lenkiją per Baltarusiją, būtų nukreiptos „Lietuvos energijai“, tuo tarpu atsiradęs „Gazprom“ dujų trūkumas Lenkijoje būtų padengtas iš „Lietuvos energijos“ įsigyto dujų kiekio, kuris būtų perleistas Rusijos dujų bendrovei.

Tuomet skelbta, jog toks sandoris leistų sumažinti bendrovės įsigyjamų dujų kaštus, o tai pakoreguotų ir elektros kainas vartotojams. „Lietuvos energija“ siūlė, jog bendrovė Europos šalyse įsigytas gamtines dujas galėtų apkeisti į „Gazprom Export“ Lietuvai tiekiamas dujas.

„Lietuvos energija“ 2011 metų pabaigoje atliko alternatyvaus dujų tiekimo rinkos Vakarų Europoje ir Skandinavijoje analizę ir identifikavo potencialius užsienio tiekėjus, iš kurių galėtų įsigyti dujų. Įmonei pavyko rasti tiekėją, iš kurio buvo gautas pasiūlymas parduoti dujas nuo 2013 metų.

Anot „Lietuvos energijos“, šio tiekėjo siūlomos sąlygos buvo palankesnės, o galima artimiausia dujų tiekimo vieta būtų Vokietijos-Lenkijos siena.

„Lietuvos energijos gamyba“ į Konkurencijos tarybą kreipėsi 2012 metų liepos 3 dieną.

A. Butkevičius: Lietuvos pozicijos tai nepakeis

Lietuvos premjeras pareiškė teigiamai vertinantis Konkurencijos tarybos sprendimą Rusijos dujų koncernui „Gazprom“ skirti 123,1 mln. litų baudą už tai, kad jis nesutiko su bendrove „Lietuvos energijos gamyba“ pasirašyti dujų mainų sandorį.

Algirdas Butkevičius sako manantis, kad tai neturės įtakos Vyriausybės derybų pozicijai dėl dujų kainos nuo 2016 metų bei jos siekiui atgauti iš Rusijos dujų tiekėjo daugiau nei 4 mlrd. litų kompensaciją už 2004-2012 metais tiektas dujas.

„Derybose su „Gazprom“ visais klausimais bus ieškoma sprendimų. Konkurencijos tarybos sprendimas niekaip nepakeičia Lietuvos derybinės pozicijos ir bus siekiama išsiderėti Lietuvos vartotojams palankiausias dujų tiekimo sąlygas ir kompensaciją už permoką“, - BNS sakė A.Butkevičius.  

Jis, be to, tikisi, kad jis neturės įtakos ir „Gazprom“ sprendimui, ar parduoti jo valdomas dviejų šalies dujų įmonių akcijas.

„Sprendimas, Lietuvai užtikrinant konkurencingumą, yra naudingas, todėl vertinu teigiamai, manau, tai neturės įtakos klausimui dėl akcijų pardavimo“, - pridūrė Vyriausybės vadovas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (347)