Naujos dujų kainos, kurioms jau yra pritarusi „Lietuvos dujų“ valdyba, galios pusmetį - nuo liepos 1 dienos iki metų pabaigos.
Komisijos narys Vygantas Vaitkus ketvirtadienį po komisijos posėdžio žurnalistams sakė, kad didžiausią kainos mažėjimo dalį sudaro kompensacija už laiką nuo 2013-ųjų liepos, kai „Lietuvos dujos“ už dujas mokėjo mažiau, nei prognozuota.

„Kitam pusmečiui didžiausias mažėjimo efektas yra sąlygotas ne pačios nuolaidos, o būtent to sutaupymo, kuris buvo sąlygotas fakto ir prognozės neatitikimo. (...) Didžiąja dalimi apie du trečdaliai yra sąlygoti šito, o vienas trečdalis yra sąlygotas nuolaidos“, - aiškino komisijos narys.

„Lietuvos dujų“ kainodaros skyriaus vadovas Mindaugas Kirslys sakė, kad kompensacija, kurią planuojama išdėlioti per dvejus metus, siekia 42 mln. litų.

„Be abejo, tai yra matyti, kad 42 mln. litų bus grąžinami vartotojams 2014 metų antrą pusmetį ir visus 2015 metus - tai lemia, kad mes bandysim išlaikyti buitinių vartotojų tarifą esamame lygyje, kad jis nebūtų kaitaliojamas“, - po komisijos posėdžio sakė M.Kirslys.
Anot V.Vaitkaus, iki 2015-ųjų pabaigos kaina buitiniams vartotojams iš esmės neturėtų keistis.

„Iš principo mūsų metodikos pakeitimas padarytas praėjusią savaitę dėl kompensacijos, kad ji būtų išdėliota ne ilgiau nei 24 mėnesiams, sąlygos tai, kad iki 2015 metų pabaigos ta kaina, kuri galios nuo liepos 1 dienos, ji turėtų daugiau mažiau išlikti tokiame pačiame lygyje“, - sakė V.Vaitkus.

Mažiausiai - iki 500 kubų per metus - suvartojantiems klientams dujų kaina mažės 14,6 proc. iki 2,28 lito už kubą, iki 20 tūkst. kubų - 22,5 proc. iki 1,45 lito, o daugiau nei 20 tūkst. kubų - 22,8 proc. iki 1,42 lito už kubą.

Pastovioji kainos dalis (abonentinis mokestis) nesikeičia.

Kainų komisija praėjusią savaitę patvirtino naują dujų kainos skaičiavimo metodiką, pagal kurią „Gazprom“ atgaline data - nuo 2013 metų - sumažintą dujų kainą kaip kompensaciją vartotojams bus galima išdėlioti per dvejus metus.

„Lietuvos dujos“ gegužės pradžioje pasiekė susitarimą su „Gazprom“ dėl mažesnės dujų kainos. Pasak neoficialių šaltinių, „Gazprom“ siūloma 2013-2015-ųjų dujų kaina yra apie 370 JAV dolerių.

Bendrovė dujas parduoda 559,7 tūkst. nebuitinių ir buitinių vartotojų ir kontroliuoja 100 proc. buitinių vartotojų rinkos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (220)