Vieni svarbiausių jos tikslų – įvairinti išorės energijos tiekėjus, atnaujinti energetikos infrastruktūrą, baigti kurti ES energijos vidaus rinką ir taupyti energiją.

Strategijoje taip pat pabrėžiama, kad reikia koordinuoti šalių energetikos politikos sprendimus ir laikytis bendros pozicijos derybose su išorės partneriais.

„Po 2009 m. dujų krizės ES daug nuveikė, kad padidintų savo energetinį saugumą. Vis dėlto ji tebėra pažeidžiama. Tai vėl tapo akivaizdu kilus įtampai Ukrainoje. Daugiau negu 50 proc. energijos importuojame, todėl turime imtis papildomų veiksmų. Šiandien Komisija pateikė išsamią strategiją, birželio mėn. ją aptars ES vadovai. Tikiuosi, kad jie išreikš tvirtą paramą, nes didesniu energetiniu saugumu esame suinteresuoti visi. Energetinio saugumo klausimais Europos pozicija ir veiksmai turi būti vienodi“, - Komisijos pranešime cituojamas Europos Komisijos pirmininkas José Manuelis Barroso.

„Trokštame tvirtos ir stabilios partnerystės su svarbiais tiekėjais, tačiau taip pat turime saugotis politinio ir prekybinio šantažo. ES ir jos valstybės narės turi siekti pažangos įvairiose srityse: visi turime išreikšti solidarumą su pažeidžiamesnėmis valstybėmis narėmis. Taip pat turime baigti kurti energijos vidaus rinką, pagerinti savo infrastruktūrą, efektyviau vartoti energiją ir geriau naudoti savo energijos išteklius. Be to, turime sparčiau įvairinti išorės energijos (ypač dujų) tiekėjus. Visa tai pasieksime tik imdamiesi konkrečių veiksmų“, - nurodo už energetiką atsakingas eurokomisaras Güntheris Oettingeris.

Komisijos pasiūlymus, įskaitant pasiūlymą imtis veiksmų, kuriais būtų užtikrintas nenutrūkstamas energijos tiekimas šią žiemą, ES valstybių ir vyriausybių vadovai aptars birželio 26–27 d. Europos Vadovų Tarybos susitikime.

Kokių veiksmų siūlo imtis

Tam, kad būtų užtikrintas nenutrūkstamas energijos tiekimas šią žiemą, Komisija siūlo atlikti išsamų rizikos vertinimą (testavimą nepalankiausiomis sąlygomis). Jį siūloma vykdyti regioniniu ir ES lygmenimis modeliuojant dujų tiekimo nutraukimą.

Tokio vertinimo tikslas – patikrinti energijos sistemos pajėgumą užtikrinti energijos tiekimo saugumą ir atitinkamai parengti avarijų likvidavimo priemonių planus bei apsaugos mechanizmus.

Tarp šių mechanizmų, be kita ko, galėtų būti dujų atsargų didinimas, dujų poreikio mažinimas pakeičiant kurą (visų pirma šildymo reikmėms), ypatingais atvejais naudojamos infrastruktūros tobulinimas (pavyzdžiui, galimybės užtikrinti priešingos krypties srautus sudarymas) ir turimų atsargų sutelkimas energetiniam saugumui užtikrinti.

Siekdama spręsti vidutinės trukmės ir ilgalaikius uždavinius energijos tiekimo saugumo srityje, Komisija siūlo imtis veiksmų keliose toliau nurodytose pagrindinėse srityse.

Siekiant užtikrinti galimybę prireikus nukreipti energijos srautus į bet kurią ES vietą ir taip sparčiai reaguoti į galimus tiekimo sutrikimus, itin svarbu baigti kurti energijos vidaus rinką ir sukurti trūkstamas infrastruktūros jungtis. Komisija nurodė 33 infrastruktūros projektus, kurie labai svarbūs siekiant užtikrinti ES energetinį saugumą.

Be to, Komisija siūlo iki 2030 m., atsižvelgiant į atitinkamas sąnaudas ir galimus prekybinius mainus atitinkamuose regionuose, iki 15 proc. padidinti su įrengtosios elektros energijos pajėgumų tarpusavio sujungimu susijusį tikslą (valstybės narės jau įsipareigojo iki 2020 m. užtikrinti 10 proc. sujungiamumą).

Daugiau nei trečdalis importo – iš Rusijos

2013 m. 39 proc. dujų importo į ES sudarė importas iš Rusijos, 33 proc. – iš Norvegijos ir 22 proc. – iš Šiaurės Afrikos (Alžyro, Libijos).

Komisija siūlo užmegzti ryšius su naujomis šalimis, eksploatuoti naujus maršrutus, pvz., Kaspijos jūros baseino regione ir toliau plėsti pietinį dujų koridorių, plėtoti energijos tinklą Viduržemio jūros regione ir gausinti suskystintųjų gamtinių dujų tiekimą.

Stiprinti avarinius ir solidarumo mechanizmus ir apsaugoti ypatingos svarbos infrastruktūros objektus. Komisija, be kita ko, persvarstys Reglamento dėl dujų tiekimo saugumo nuostatas ir jo įgyvendinimą.
Siūloma didinti vietos energijos gamybą. Be kita ko, siūloma plačiau naudoti atsinaujinančiuosius energijos išteklius ir užtikrinti tvarią iškastinio kuro gavybą.

Geriau koordinuoti šalių energetikos politiką ir išorės energetikos politikos srityje laikytis bendros pozicijos. Komisija siekia kuo greičiau įsitraukti į numatomus tarpvyriausybinius susitarimus su trečiosiomis šalimis, galinčius turėti įtakos energijos tiekimo saugumui. Be to, Komisija užtikrins, kad visais tokiais susitarimais ir visais ES teritorijoje vykdomais infrastruktūros projektais būtų laikomasi atitinkamų ES teisės aktų.

Toliau plėtoti energetikos technologijas bei didinti energijos vartojimo efektyvumą. Šiuo atžvilgiu svarbus pastatų sektorius – jame sunaudojama 40 proc. mūsų energijos ir trečdalis gamtinių dujų.

Šiuo metu daugiau negu 50 proc. ES energijos poreikių tenkina išorės tiekėjai: 2012 m. beveik 90 proc. ES sunaudotos naftos, 66 proc. dujų ir 42 proc. kietojo kuro buvo importuota – atitinkamos išlaidos siekia 1 mlrd. eurų (3,45 mlrd. Lt) per dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (193)