Bendrovės valdyba patvirtino gamtinių dujų tarifus buitiniams vartotojams, jiems dar turi pritarti Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija.

„Gamtinių dujų tarifo buitiniams vartotojams kintamoji dalis mažėja visiems vartotojų pogrupiams dėl sumažėjusios dujų importo kainos ir taikomos kompensacijos už 2013 metus. Pastovioji dujų tarifo dalis visiems buitinių vartotojų pogrupiams nuo liepos 1 d. nesikeičia“, - pranešė bendrovė.

Kintamoji dalis mažiausiai suvartojantiems gyventojams, t.y., per metus iki 500 kub. m., mažėja 15 proc., iki 2,28 Lt už kubinį metrą su PVM. Šiai gyventojų daliai priklauso daugiabučių gyventojai, kurie  dujas naudoja maistui ruošti.

Skaičiuojama, kad šie gyventojai sudaro didžiausią dalį visų buitinių vartotojų ir vidutiniškai per mėnesį sunaudoja 7 kub. m dujų. Taigi patvirtinus naująją kainą jie per mėnesį tik už dujas mokės 2,73 Lt mažiau nei moka dabar.

Suvartojantiems vidutiniškai arba antrajai vartotojų grupei, kaina mažėja 22 proc., iki 1,45 Lt už kubinį metrą, o suvartojantiems daugiausiai - trečiajai grupei – 23 proc., iki 1,42 Lt už kubinį metrą.

Antrajai vartotojų grupei priskiriami gyventojai, per metus sunaudojantys 500-20 tūkst. kub. m dujų, šį kurą degina šildydami namus ir vandenį. Taigi, įsigaliojus naujoms kainoms, 500 kub. m dujų sunaudojantys žmonės galės sutaupyti 210 Lt.

Daugiau nei 20 tūkst. kub. m dujų per metus sunaudojantys buitiniai vartotojai, kurių yra labai nedaug ir jiems priskiriami gyventojai, dujomis šildantys privačius baseinus ir panašiai.

20 tūkst. kub. m dujų sunaudojantis gyventojas tokiu atveju sutaupytų daugiau nei 8,4 tūkst. Lt.

Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos tinklalapyje nurodoma, kad dujas maistui naudojančių gyventojų galutinėje kainoje importo kaina sudaro 65 proc., o tų, kurie dujomis šildosi namus – 79 proc.

DELFI skelbė, kad anot J. Neverovičiaus gyventojams dujos atpigs iki 30 proc., o A. Butkevičius kalbėjo, kad jos nuo liepos pigs ne mažiau kaip 20 proc.

Penktadienį Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) pakeitė metodiką, kuri leis per dvejus metus išdėstyti gautą kainos nuolaidą. 

Anksčiau skelbta, kad „Gazprom“ sutinka „Lietuvos dujoms“ tiekiamų dujų kainą mažinti 20 proc. skaičiuojant nuo 2013 m. pradžios.

Mažesnė kaina turėtų galioti iki 2015 m. pabaigos, kai nustos galioti ir ilgalaikė dujų tiekimo sutartis. Taigi skaičiuojant galutinę kainą buitiniams vartotojams keturis pusmečius bus atimama permokos dalis.

Dujų kainos buitiniams vartotojams turi būti patvirtintos ir paskelbtos likus ne mažiau nei mėnesiui iki jų įsigaliojimo. Planuojama, kad naujosios kainos bus patvirtintos gegužės 29 d., o įsigalios nuo liepos 1 d. Pagal teisės aktus, Lietuvoje gamtinių dujų tarifai buitiniams vartotojams perskaičiuojami du kartus per metus.

„Lietuvos dujų“ importuojamų gamtinių dujų dalis Lietuvos rinkoje sudaro apie 40 proc. 
Tačiau neatmetama, kad dėl panašios nuolaidos pavyks sutarti ir dujas tiekiančioms bendrovėms „Dujotekanai“ ir „Haupui“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)