Tačiau jis teigia, kad daug kas priklausys ir nuo politinių priežasčių - gali būti, kad Rusijos bendrovė nuspręs apskritai neparduoti akcijų Lietuvos bendrovėse.

„Manau, kad iš esmės labai sunku pasakyti, nes gali būti pora priežasčių: politiškai pasitraukimas iš Lietuvos būtų žingsnis interpretuojamas įvairiai ir tada lygiai taip pat galėtų sekti pasitraukimas iš Latvijos, Estijos. Kaip tai Kremliaus politikai vertintų, sunku pasakyti. Ypač pasirašius sutartį dėl dujų pardavimo Kinijai. Ir dar neaišku, kaip jie žiūrėtų į galimybę pasilikti „Amber Grid“ kaip finansiniai investuotojai, nes tam tikra grąža garantuota“, - BNS sakė A.Sekmokas.

Jis teigė, kad jeigu bus vadovaujamasi ekonomine logika, dėl akcijų pardavimo tikrai vyks derybos.

„Aš manau, dėl to vyks derybos, manau, kad ekonominiu kriterijumi vyks derybos, bus aiškinamasi, koks bus reguliavimas, kokia nustatyta pelno norma. Na, dėl politinės motyvacijos sunku prognozuoti - Putinas yra neprognozuojamas“, - tvirtino A.Sekmokas.

Buvęs ministras spėjo, kad greičiausiai „Gazprom“ aiškinsis, kokią pelno grąžą galėtų gauti, Lietuvoje pasilikęs kaip finansinis investuotojas bei kokią sumą pavyktų gauti, išeinant iš šalies. Tai bus du kriterijai, pagal kuriuos bendrovė spręs, ką daryti.

„Aš manau, kad abu elementai - kainos ir reguliavimo pasilikus - veiks. Čia bus pagrindiniai svarstyklių skirtingi galai, ant kurių „Gazprom“ ieškos geriausio laimėjimo“, - teigė A.Sekmokas.

Tačiau, jo nuomone, geriausia būtų, jeigu Lietuva išpirktų akcijas iš „Gazprom“, nes nors ši įmonė ir nekels grėsmės Lietuvos energetikos projektams, tačiau naudos taip pat nesukurs.

„E.ON buvo siejamas su geru valdymu, „Gazprom“ investicijos buvo siejamos tik su žemomis dujų kainomis, tai, manau, geriau būtų išpirkti akcijas ir patiems valdyti“, - tikino buvęs ministras.

„Gazprom“ atstovai ketvirtadienį BNS nekomentavo, ar planuoja parduoti turimas akcijas.

Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius prognozuoja, kad Vyriausybės laukia sunkios derybos su „ Gazprom“ dėl jo valdomų Lietuvos dujų bendrovių - „Lietuvos dujų“ ar „Amber Grid“ - akcijų išpirkimo. Žinių radijui ketvirtadienį jis sakė manantis, kad derybos su „ Gazprom“ bus sunkesnės nei su Vokietijos koncernu E.ON, iš kurio Vyriausybė trečiadienį išpirko trijų įmonių akcijas akcijas už 509 mln. litų.

Jei „ Gazprom“ sutiktų parduoti savo akcijas per oficialų pasiūlymą, BNS skaičiavimais, jis gautų 416 mln. litų: už „Lietuvos dujų“ akcijas - 242,782 mln. litų, už „Amber Grid“ - dar 173,893 mln. litų.

Įgyvendinant trečiąjį ES energetikos paketą, iki šių metų spalio pabaigos „ Gazprom“ turi parduoti vienos iš dviejų dujų įmonių akcijas - „Lietuvos dujų“ arba „Amber Grid“ - arba turės pasitraukti iš valdymo.

„Epso-G“ vadovas Virgilijus Poderys teigė, kad „ Gazprom“ nepardavus akcijų iki spalio pabaigos, kai galutinai turi būti įgyvendintas trečiasis ES energetikos paketas, Kainų komisija gali atimti jo turimus balsus. Pasak jo, tai yra viena iš trijų galimybių, kurių gali imtis komisija.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (96)