„Šiuo sandoriu sutvirtinamos Lietuvos pozicijos siekiant strateginių tikslų energetikoje. Tai leis valstybei užsitikrinti daugiau nei pusės „Amber Grid“ ir „Lietuvos dujų“ akcijų valdymą ir bus sudarytos sąlygos didinti gamtinių dujų tiekimo veiklos skaidrumą ir efektyvumą, geriau atstovauti vartotojų ir valstybės interesams“, – pranešime sakė premjeras Algirdas Butkevičius.

Algirdas Butkevičius
Anot jo, derybose buvo sutarta priimtina Lietuvai kaina, kuri yra mažesnė nei įvertino nepriklausomi ekspertai ir mažesnė nei vidutinė svertinė 6 mėnesių akcijų kainą biržoje - šia kaina bendra paketo kaina būtų 185,2 mln. eurų (639,46 mln. litų).

Pasak pranešimo, į sandorio vertę įskaičiuotos sukauptos palūkanos ir „Lesto“ išmokėti dividendai..

38,9 proc. „Lietuvos dujų“ akcijų parduota už 63,43 mln. eurų (219,22 mln. litų), tiek pat „Amber Grid“ akcijų - už 49,76 mln. eurų (171,43 mln. litų), o 11,76 proc.„Lesto“ akcijų - už 34,14 mln. eurų (118 mln. litų).

E.ON galutinai pasitraukė iš Lietuvos energetikos sektoriaus, į kurį investavo prieš 12 metų. Energetikos ministerijos valdoma „Epso-G“ iš E.ON įsigijo 38,9 proc. dujų perdavimo bendrovės „Amber Grid“, o Finansų ministerijos valdoma „Lietuvos energija“ - tiek pat „Lietuvos dujų“ bei 11,76 proc. „Lesto“ akcijų.

Valstybė per jos valdomas įmones dabar valdys po 56,61 proc. šių įmonių akcijų.

Lietuvos derybininkams taip pat pavyko sutarti dėl 2002 metų „Lietuvos dujų“ privatizavimo sutartyje numatyto, bet užginčyto ir sulaikyto 12,7 mln. eurų (43,85 mln. litų) E.ON mokėjimo Lietuvai. Ši suma bus pervesta į Lietuvos biudžetą, pranešė Vyriausybė.

Premjeras: iš „Gazprom“ tvirtos pozicijos dėl akcijų išpirkimo dar negavome

Pasak pranešimo, baigus sandorį, bus teikiamas oficialus pasiūlymas Rusijos koncernui „Gazprom“ ir smulkiesiems „Amber Grid“ ir „Lietuvos dujų“ akcininkams išpirkti jų akcijas, o pasiūlymo kaina bus vidutinė svertinė paskutinių 6 mėnesių rinkos kaina.

„Koncernas E.ON suteikė visokeriopą paramą ir „Lietuvos dujų“ derybose su „Gazprom“ dėl dujų kainų“, - rašoma pranešime.

Tačiau Rusijos dujų kompanija „Gazprom“ kol kas neskuba derėtis su Lietuva dėl jų turimų mūsų šalies energetikos įmonių akcijų, teigia premjeras A. Butkevičius.

„Derybose vyko įvairių pokalbių. Tačiau tvirtos pozicijos iš „Gazprom“ neišgirdome. Jie vis sako, kad šį klausimą svarstys vėliau, nes į darbotvarkę šis klausimas nebuvo įtrauktas. Bet manau, jog pagal visą tvarką dabar bus pasiūlyta (parduoti lietuviškų kompanijų akcijas - ELTA)", - sakė Ministras Pirmininkas.

Virgilijus Poderys
Pasak UAB "EPSO-G" vadovo Virgilijaus Poderio, spalio mėnesį Lietuva turės baigti Trečiojo energetikos paketo įgyvendinimą, o jeigu „Gazprom“ iki to laiko neparduos savo akcijų, iš jo gali būti atimta balso teisė.

„Paskutinė data, kada "švariai" turi būti įgyvendintas Trečiasis energetikos paketas, yra spalio 31 d. Tada reikalą perims Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK), kuriai yra suteikti įrankiai ir priemonės spręsti šį klausimą, panaudojant jau administracines priemones. Viena iš jų - balso atėmimas iš to asmens, dėl kurio yra netenkinami Trečiojo paketo reikalavimai“, - sakė jis.

Pasak kai kurių šaltinių, tikėtina, kad „Gazprom“, dabar valdantis 37,06 proc. abiejų įmonių akcijų, jų neparduos, bendrovėje „Amber Grid“ likdamas tik finansiniu investuotoju be balso teisės, o „Lietuvos dujose“ - įprastu akcininku.

Energetikos ministerijos kontroliuojama įmonė „Epso-G“ iš „Lietuvos energijos“ pirkiniui pasiskolino 29 mln. eurų (100,131 mln. litų), o iš SEB banko - dar 52 mln. eurų (179,5 mln. litų).

„Lietuvos energija“ dalį lėšų sandoriui - apie 240 mln. litų - yra sukaupusi iš antrinių įmonių „Lesto“ ir „Lietuvos energijos gamybos“ dividendų, be to, praėjusių metų pabaigoje bendrovė turėjo 310 mln. litų pinigų ir jų ekvivalentų bei 122,4 mln. litų vertės trumpalaikių investicijų ir terminuotųjų indėlių.

D. Misiūnas: sandoris mums palankus, oficialus pasiūlymas - artimiausiu metu

„Lietuvos energijos“ vadovas Dalius Misiūnas teigia, kad „Lietuvos dujų“ akcijų įsigijimas iš Vokietijos „E.ON Ruhrgas International“ yra ekonomiškai palankus sandoris, o siūlymą supirkti likusias bendrovės akcijas bendrovė skelbs artimiausiu metu.

Dalius Misiūnas
„Vertiname sandorį kaip ekonomiškai palankų mums. Bet tuo procesai nesibaigia, nes įgiję daugiau nei pusę balsų, galime išpirkti likusias akcijas. Artimiausiu metu bus suformuotas ir paskelbtas oficialus pasiūlymas. Tuomet likę akcininkai turės priimti sprendimą, ar parduoti akcijas, ar jas laikyti“, - trečiadienį spaudos konferencijoje Vyriausybėje sakė D.Misiūnas.

Anot jo, po akcijų įsigijimo Vyriausybė per jos valdomas įmones valdys 56,61 proc. „Lietuvos dujų“ bei „Amber Grid“ akcijų ir turės pakankamai svertų dalyvauti įmonių veikloje.

„Vienam iš akcininkų įgijant kontrolę, yra galimybė kitiems akcininkams parduoti savo turimas akcijas. (...) Jei „Gazprom“ sutiktų parduoti savo turimas akcijas, tam reikėtų dar apie 400 mln. litų“, - kalbėjo „Lietuvos energijos“ vadovas.

Jis pridūrė, kad tokiam scenarijui taip pat yra ruošiamasi, ieškoma finansavimo galimybių.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs premjeras Algirdas Butkevičius teigė, kad šiuo metu vyriausybiniu lygiu derybos dėl „Gazprom“ akcijų išpirkimo nevyksta.

Paklaustas dėl pasikeitimų „Lietuvos dujų“ valdyboje, D.Misiūnas teigė, kad valdybos turėtų būti performuotos iki birželio pabaigos.

„Buvęs akcininkas (E.ON - BNS) turėjo du valdybos narius, jie savo įgaliojimus atidavė mums. Artimiausiu metu atliksim reikalingus veiksmus, kad valdybos būtų performuotos. Tikimės tai padaryti iki birželio pabaigos“, - sakė D.Misiūnas.

R. Šadžius: "Lietuvos energija" užsitikrina kontrolės teisę

Finansų ministras Rimantas Šadžius teigia, jog po įvykusio sandorio tarp "Lietuvos energijos" ir Vokietijos koncerno "E.On Ruhrgas International" Lietuva užsitikrins kontrolės teisę.

"Lietuvos energija", įsigydama šiuos akcijų paketus ir tokiu būdu valdydama daugiau kaip pusę šių įmonių akcijų, užsitikrina kontrolės teisę. O tai dar labiau sustiprina valstybės galimybę siekti energetinės nepriklausomybės, geriau ginti vartotojų interesus", - teigė R. Šadžius.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (166)