Tokia nuolaida viešoje erdvėje buvo linksniuojama ir anksčiau, tačiau tik neoficialiai - „Gazprom“ pirmą kartą patvirtino jos dydį.

Primename, kad gegužės 8 d. bendrovė „Lietuvos dujos“ paskelbė, kad pasiekė susitarimą su „Gazprom“ dėl gamtinių dujų importo kainos sumažinimo, tačiau nebuvo įvardintos kainos pokytis.

„Lietuvos dujų“ importuojamų gamtinių dujų dalis Lietuvos rinkoje sudaro apie 40 procentų. 

„Komersant“ duomenimis, 2013 metų pabaigoje „Lietuvos dujos“ už rusiškas dujas mokėjo didžiausią kainą Europoje – 465 dolerius už tūkstantį kubų. „Gazprom“ pritaikius pažadėtą nuolaidą, ši kaina sumažėtų iki 370 dolerių ir ji taptų artima Vokietijos pernai mokėtai vidutinei kainai.

Pasiektas susitarimas, tikėtina, yra laikinas – 2015-ųjų pabaigoje baigs galioti dabartinės „Lietuvos dujų“ ir „Gazprom“ sutartys dėl dujų tiekimo Lietuvai ir jų tranzito į Karaliaučiaus sritį.

Anot „Komersant“, susitarimas su Lietuva pagerins „Gazprom“ pozicijas Europos Komisijos tyrime dėl galimo Rusijos koncerno piktnaudžiavimo monopoline padėtimi kai kuriose ES narėse. Tyrimo išvados turėjo būti skelbiamos pradėjusį mėnesį, tačiau Europos Komisija pareiškė, kad tai atidėta, siekiant išvengti politinių interpretacijų ir įtampos augimo.

Premjeras Algiras Butkevičius antradienį ryte teigė, kad dujų kainos gyventojams nuo liepos 1 dienos mažės ne mažiau kaip 20 proc. Vėliau Seime jis pareiškė, kad kainos mažės 20-30 proc.

Portalo eversus.lt duomenimis, namus dujomis šildantiems gyventojams kaina turėtų būti mažesnė nei 1,50 lito už kubą - apie 0,4 lito pigiau nei šiuo metu. Kainos nebuitiniams vartotojams gali keistis jau nuo gegužės 1-osios.

Nuo liepos 1 dienos buitiniams vartotojams nustatyta dujų kaina galios iki 2015 metų sausio 1 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)