Tuo tarpu premjero atstovė spaudai Evelina Butkutė – Lazdauskienė džiaugiasi nuo liepos pigsiančiomis dujomis.

„Nuo pat pradžių šitos Vyriausybės ir premjero Algirdo Butkevičiaus vienas svarbiausių tikslų buvo siekti konkurencingos dujų kainos, kitaip tariant nuolaidos. Iki šiol perkant dujas milijardinė našta gulė ant gyventojų, įmonių pečių, o dabar pavyko pasiekti sutarimą“, – laidoje „Akiratyje – energetika“ trečiadienį sakė E. Butkutė – Lazdauskienė.

Pasak A. Sekmoko, termino „nuolaida“ naudojimas stato Lietuvą į nepalankią padėtį Stokholmo arbitraže.  „Vien termino „nuolaida“ vartojimas yra labai pavojingas. Pats žodis „nuolaida“ iš esmės reikštų, kad kaina Lietuvai buvo teisinga, ir dabar „Gazprom“ vienokiomis ar kitokiomis sąlygomis tą kainą keičia. Tuo tarpu Lietuvos ieškinys Stokholmo arbitraže būtent ir teigia, kad kaina Lietuvai buvo neteisinga ir prašoma kompensacijos už permoką.“

A. Sekmokas pabrėžia, kad su „Gazprom“ derėjosi Vyriausybė, tačiau ši įgyvendinant derybų rezultatus nedalyvauja. „Derybų rezultatus įgyvendina įmonės – „Lietuvos dujos“ su „Gazprom“. Šiuo atveju tai yra du komerciniai subjektai, į kurių veiklą prezidentė kištis negali.“

Tikslios „nuolaidos“ Lietuvai iš „Gazprom“ pusės E. Butkutė – Lazdauskienė įvardyti negalėjo. „Lietuvos dujos“ turi atlikti tam tikrus skaičiavimus, juos patvirtinti valdyboje, ir tik tuomet teikti Valstybinei kainų ir energetikos komisijai“, - sakė ji.

A. Sekmokui pasirodė keista, kad derybos su „Gazprom“ baigėsi dar prieš įvykstant sandėriui tarp Vokietijos energetikos koncerno „E.ON“ ir „Lietuvos dujų“, kol iki tol „Lietuvos dujose“ daugumos akcijų neturi. Be to, jis įžvelgia, kad šis susitarimas, kuris galios iki 2016 metų sausio 1 dienos, vėliau gali Lietuvai pridaryti bėdų.

„Mes turime situaciją, kai trumpalaikė nauda – dujų kaina iki 2015 metų pabaigos – gali tapti dideliais praradimais ir dideliais nuostoliais nuo 2016 metų.“

Ministrų kabinetas pritarė sandoriui su Vokietijos energetikos koncernu „E.ON“ – taip Lietuvos valstybė išsipirktų 38,9 proc. koncerno akcijų „Lietuvos dujose“ ir turėtų didžiąją dalį akcijų. Tikėtina, kad sandoris bus baigtas kitą savaitę, gavus Konkurencijos tarybos leidimą.

Lietuvos Vyriausybė yra inicijavusi 5 mlrd. litų vertės ieškinį prieš „Gazprom“ Stokholmo arbitraže. Europos Komisija netrukus žada baigti antimonopolinį tyrimą dėl „Gazprom“ veiksmų - koncernui gresia milijardinė bauda.

Visą laidos „Aktualioji valanda“ įrašą klausykite ČIA.