Su bendrove galėtų būti pasirašyta 0,5 mlrd. kubų metinio dujų tiekimo sutartis penkeriems metams.

Jaroslavas Neverovičius trečiadienį teigė, kad Lietuvos derybos su potencialiais dujų tiekėjais jau baigiamos.

„Tikimės laiku pasirašyti sutartį, kad jau sausį galėtume pradėti gauti dujas. Tokiu atveju būtume lankstūs ir mums nebus būtina užbaigti derybų iki birželio pabaigos“, - Lenkijoje interviu agentūrai „Bloomberg“ sakė J.Neverovičius.

Šiuo metu Klaipėdoje statomas pirmasis Baltijos šalyse SGD terminalas taps alternatyva rusiškoms dujoms.

„Terminalas leis mums diversifikuoti tiekimą ir veiks kaip virtualus dujotiekis, nustatysiantis kainą, kurios vienintelis tiekėjas nesugebės viršyti. Iš tiekėjų gaunami pasiūlymai yra mažesni nei ta kaina, kurią mokame „Gazprom“, - kalbėjo J.Neverovičius.

„Gazprom“ praėjusių metų ataskaitoje nurodoma, kad bendrovė 2013 metais Lietuvai pardavė 2,7 mlrd. kubų dujų.

„Iš „Gazprom“ perkamų dujų kiekis priklausys nuo rusiškų dujų kainos. Trumpuoju laikotarpiu Vokietijos kaina gali būti rodikliu, o ilguoju laikotarpiu rinką turėtų užpildyti dujos iš JAV, Australijos bei kitų šalių ir ji turėtų tapti labiau pirkėjų rinka“, - sakė Lietuvos energetikos ministras.

Energetikos įmonių grupės „Lietuvos energija“ valdoma dujų prekybos bendrovė „Litgas“ yra sudariusi trumpąjį potencialių SGD tiekėjų sąrašą, kuriame liko 3 bendrovės ir su kuriomis deramasi - baigus derybas su geriausią pasiūlymą pateikusiu tiekėju, šių metų viduryje planuojama pasirašyti ilgalaikę 5 metų dujų tiekimo sutartį. Neatmetama, jog tarp potencialių tiekėjų dar gali būti JAV ir Norvegijos bendrovės.

„Klaipėdos naftos“ Klaipėdoje statomas SGD terminalas pradės veikti gruodžio pradžioje - numatoma, kad pirmaisiais metais Lietuva per jį atsigabens apie 1 mlrd. kubų dujų, o ateityje jo pajėgumas didės iki 4 mlrd. kubų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)