„Lietuvos dujų“ pranešime nenurodoma, kiek bus pigesnės dujos – nurodoma, kad pasirašytas susitarimas dėl „importuojamų gamtinių dujų kainos reikšmingo sumažinimo“.

Derybas bendrovė su „Gazprom“ įvardina kaip „ilgalaikes ir sudėtingas“.

„Kainos mažėjimo procento negaliu pasakyti, tai yra kontraktiniai dalykai, kurių įmonė neskelbia", - DELFI sakė „Lietuvos dujų" atstovė spaudai Jolita Butkienė.

Neoficialiai kalbama, kad nuolaida gali siekti 20 proc. Taigi dujos gali kainuoti apie 370 JAV dol. už 1000 kub. m .

Pasak J. Butkienės, mažesnes kainas buitiniai vartotojai turėtų pajusti nuo liepos, jei jas patvirtins Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija.

„Lietuvos dujų“ importuojamų gamtinių dujų dalis Lietuvos rinkoje sudaro apie 40 procentų. Pavyzdžiui, trąšų gamykla „Achema" dujas gauna tiesiogiai iš „Gazprom", todėl šis susitarimas jos kainai įtakos neturės.

Žada konkurencingą kainą

Algirdas Butkevičius
„Galiu pasakyti, kad kaina bus konkurencinga lyginant su Latvija ir Estija. Nenoriu šiandien įvardyti konkretaus skaičiaus, gali būti ir 20 proc., gali būti ir 22 proc. ir 23 proc.“, - ketvirtadienį trumpoje spaudos konferencijoje sakė premjeras Algirdas Butkevičius. 

Jis pridūrė, kad šis bendrovių susitarimas apima tik kainas.

Derybos vyko dviem kryptimis: su Rusijos dujų milžinu derėjosi ir Lietuvos Vyriausybė, ir  „Lietuvos dujos".

„Lietuvos Vyriausybės derybos vyksta toliau, laukiame atsakymų į mūsų suformuluotus klausimus“, - tvirtino A. Butkevičius.

Sausį „Lietuvos dujų“ akcininkai nusprendė, kad bendrovė taip pat turi kreiptis į Stokholmo arbitražo teismą, tačiau kol kas šis kreipimasis nėra pateiktas. Premjeras leidžia suprasti, kad jis ir nebus pateiktas.

„Arbitražo klausimus sprendžia „Lietuvos dujų" valdyba. Prieš tai jie buvo iškėlę klausimą kreiptis į arbitražą, jeigu „Lietuvai dujoms" nebus taikoma teisinga kaina. Aš manau, kad pasirašius kontraktą „Lietuvos dujoms" ir įvertinus kainą regione, jos bus taikomos teisingos", - komentavo A. Butkevičius.

Tuo metu Lietuvos Vyriausybė jau anksčiau yra pateikusi daugiau nei 4 mlrd. Lt ieškinį „Gazprom“ dėl taikytų nesąžiningų kainų.

Nauja formulė

Pasak premjero, pasirašytu susitarimu nustatoma nauja kainų formulė, kuri leis nustatyti konkurencingas dujų kainas bendrovės „Lietuvos dujos“ vartotojams, kitų regiono kompanijų atžvilgiu.

„Susitarimas nustato, kad nauja kainų formulė, pagal kurią bus skaičiuojama bendrovės „Lietuvos dujos“ importuojamų gamtinių dujų kaina galios visą ilgalaikio kontrakto laikotarpį, t.y. iki 2015 metų gruodžio 31 dienos“, – Vyriausybės spaudos tarnybos pranešime cituojamas ministras pirmininkas.

Tačiau premjeras neįvardijo, kokie pokyčiai bus kainų formulėje.

Primename, kad šiuo metu valstybės valdoma „Lietuvos energija“ prašo Konkurencijos tarybos leisti įsigyti Vokietijos bendrovės „E.ON Ruhrgas“ valdomas „Lietuvos dujų“ akcijas. Jeigu „Lietuvos energija“ įsigytų 38,91 proc. „Lietuvos dujų“ akcijų, ji iš viso valdytų 56,61 proc. bendrovės akcijų.

Rusijos dujų milžinui „Gazprom“ liktų jo turimos 37,1 proc. akcijų.

D. Grybauskaitė sveikina „Lietuvos dujų“ ir „Gazprom“ susitarimą

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė sveikina „Lietuvos dujų“ ir Rusijos koncerno „Gazprom“ susitarimą dėl mažesnės dujų kainos.

„Dėl susitarimo įmonės ir „Gazprom“ norėčiau tik pasidžiaugti, kad tvirta, nuosekli mano pozicija, kaip ir buvusių ir šitos Vyriausybės, buvo, kad viską nuleisti į įmonės lygį, neatiduoti ir neiti į kompromisus valstybės interesų ir tokiu būdu LNG kaip vienas iš spaudimo instrumentų suveikė ir įmonė praktiškai neturi kito pasirinkimo kaip mėginti eiti į derybas ir, atrodo, mūsų technika spaudimo pasisekė“, - prezidento rinkimams skirtoje debatų laidoje LRT televizijoje ketvirtadienį sakė D. Grybauskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (497)