Litgrid“ pranešė, kad ceremonijoje dalyvaus prezidentė Dalia Grybauskaitė, energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius, Alytaus ir Lazdijų rajonų vadovai, projektą įgyvendinančių Lietuvos ir Lenkijos bendrovių vadovai.

„Šia jungtimi mes galėsime susijungti su Vakarų Europos tinklais, su Šiaurės Europa susijungsime Švedijos kabeliu. Taigi, 2015 metų pabaigoje Lietuva tikrai bus integruota į visus - tiek Vakarų, tiek Šiaurės Europos elektros jungtis“, - Alytaus rajono Butkūnų kaime vyktančioje oficialioje statybų pradžios ceremonijoje kalbėjo Dalia Grybauskaitė.

Anot jos, tai ypač svarbu, siekiant energetinio saugumo ir nepriklausomybės. Prezidentės teigimu, Lietuva su Europa susijungs ir dujų tinklais, nutiesiant dujotiekį į Lenkiją.

„Lietuva labai sparčiai žengia energetinio savarankiškumo keliu. Tai užtikrins mums ir politinį, ir ekonominį saugumą, ir energetinį saugumą ir savarankiškumą. Tai labai svarbu, nes būtent per energetiką mūsų politika buvo įtakojama iš Rytų. Per energetiką buvo vykdoma destabilizacija ir spaudimas Lietuvai“, - kalbėjo D.Grybauskaitė.

Energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius teigė, jog „LitPol Link“ projektas intensyviai įgyvendinamas ir Lenkijos pusėje.

„Intensyviai dirbama ir Lenkijos pusėje. Iš partnerių jaučiame didelę paramą ir norą, kad šis projektas būtų baigtas Lenkijos pusėje“, - teigė J.Neverovičius.

Energetikos ministerija tikisi gauti europinės paramos elektros jungties tarp Lietuvos ir Lenkijos „LitPol Link“ projektui. Žiniasklaidoje pasirodžius informacijai, kad Europos Komisijos (EK) manymu, kelių šimtų milijonų litų vertės projektas gali būti įgyvendintas ir be ES Sanglaudos fondo paramos, ministerija tikisi gauti paramą iš kito šaltinio - Europos infrastruktūros tinklų priemonės (Connecting Europe Facility, EITP) fondo.

„Vyksta teisinis projektui skiriamos paramos vertinimas - ar jis galėtų gauti paramą iš Europos infrastruktūros tinklų priemonės. Ši parama skiriama projektams, kurie be jos negalėtų būti įgyvendinti“, - pranešė Energetikos ministerija.

Pasak jos, EK kvietimą finansuoti ES bendro intereso projektus iš EITP fondo turėtų paskelbti šią arba kitą savaitę. Lietuva teiks paraiškas konkretiems projektams - sulaukus EK vertinimo, bus aišku, koks finansavimas galės būti skiriamas ir ar jis apskritai bus skirtas.

Energetikos ministerijos Informacijos valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Ieva Petuškaitė paaiškino, kad „LitPol Link“ operatoriai - Lietuvos „Litgrid“ ir Lenkijos PSE jau yra pasirašę galutinį sprendimą dėl investavimo (angl. Final Investment Decision).

Paruošiamuosius elektros linijos tiesimo darbus bendrovė „A.Žilinskio ir Ko“ pradėjo dar pernai. 51 kilometro ilgio trasoje gegužės pradžioje iškils pirmosios atramos, bendrovė iki 2015 metų pabaigos rekonstruos Alytaus transformatorių pastotės 330 kilovoltų skirstyklą, prie kurios bus prijungtos dvi naujos 330 kilovoltų elektros perdavimo linijos. Jungtis pradžioje bus 500 MW (megavatų) galios, vėliau ji bus padvigubinta.

Europos Komisija pernai spalį patvirtino maždaug 250 svarbiausių energetikos infrastruktūros projektų sąrašą, tarp kurių yra ir „LitPol Link“.

Preliminarios 1,281 mlrd. litų vertės jungtis yra vienas strateginių Lietuvos energetikos projektų, ji pirmą kartą sujungs trijų Baltijos valstybių ir Vakarų Europos elektros perdavimo infrastruktūras ir sudarys sąlygas elektros rinkų integracijai.

DELFI primena, kad Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija įspėjo valdžią, kad „LitPolLink“ ir dar trys strateginę reikšmę turintys Lietuvos energetikos projektai gali nebegauti Europos Sąjungos paramos.

Dienraščio „Lietuvos rytas“ duomenimis, apie tai buvo kalbama balandžio mėnesį Briuselyje vykusiame susitikime su Europos Komisijos(EK) atstovais. Kadangi bemaž 300 mln. litų projektą vykdanti bendrovė „Litgrid“ dar pernai sudarė darbų rangos sutartis ir numatė išlaidas, EK mano, kad projektas gali būti tęsiamas ir be Europos Sąjungos paramos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)