„Šiandien įvyko „Lietuvos dujų“ ir „Gazprom“ atstovų susitikimas, kuriame tartasi dėl pačios priimtiniausios ir Lietuvos energetikai konkurencingumą užtikrinančios kainos. Jei būtų priimtas bendrovės valdybos sprendimas dėl kainos mažinimo, tai būtų tam tikras mūsų Vyriausybės derybų rezultatas. Kol kas nepatvirtinti konkretūs galimos nuolaidos skaičiai, tačiau juos viešai ir oficialiai bus galima įvardyti, kai bus pasirašyta komercinė sutartis“, - per atstovę spaudai BNS sakė Algirdas Butkevičius.

Anot jo, iki šiol derybos dėl dujų kainos Lietuvai vyko tarp Vyriausybės ir „Gazprom“, o sutartį turi pasirašyti “Lietuvos dujos” ir Rusijos koncernas.

Lietuvos Vyriausybės pozicija nesikeičia ir išlieka ta pati – sprendimas ir sutartis dėl mažesnės dujų kainos turi būti fiksuojama tarp bendrovės “Lietuvos dujos” ir Rusijos dujų koncerno. Kitaip tariant, mes atlikome politinį darbą, o komercinė sutartis turi būti pasirašoma tarp įmonių“, - BNS sakė premjeras.

A.Butkevičius šią savaitę teigė, kad nėra sulaukęs oficialaus „Gazprom“ pasiūlymo dėl mažesnės dujų kainos Lietuvai, tačiau tvirtino, esą siūloma 20 proc. kainos nuolaida būtų teisinga.

„Gazprom“ valdybos vicepirmininkas Valerijus Golubevas, kuris trečiadienį dalyvavo „Lietuvos dujų“ valdybos posėdyje Vilniuje, nekomentavo nei jos sprendimų, nei „Gazprom“ pasiūlymų Lietuvai.

Neoficialiai teigiama, kad pasiūlęs dujų kainos nuolaidą, mainais už tai vienintelis jų tiekėjas Lietuvai reikalauja „Lietuvos dujų“ nebeinicijuoti naujo ieškinio, dėl kurio sprendimą įmonės akcininkai priėmė šiemet sausį.

Be to, siūloma trejų paskutinių dabartinės sutarties su „Gazprom“ metų - 2013-2015-ųjų - dujų kaina būtų apie 370 JAV dolerių, arba 20 proc. (apie 100 dolerių) mažesnė nei dabar. Šios nuolaidos vertė, skaičiuojant „Lietuvos dujų“ nuperkamų dujų apimtis, būtų apie 750 mln. litų.

Pasak šaltinių, dujų kainos formulė nebus keičiama, išliks ir sutarties sąlyga „take or pay“ („imk arba mokėk“).

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)