Kartu su A. Janukoniu įtariamuoju tapo „Dalkia“ atstovas Jeanas Pierre'as Sacreste'as, o taip pat - kitas „Icor“ akcininkas, vienas iš „Vilniaus energijos“ vadovų Linas Samuolis.

„Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyboje atliekamame ikiteisminiame tyrime, kontroliuojamame Lietuvos Respublikos generalinės prokuratūros, dėl galimai nusikalstamos „Icor“ įmonių grupės ir UABVilniaus energija“ vadovų bei akcininkų veiklos 2014 m. balandžio 11 d. Linui Samuoliui įteiktas pranešimas apie įtarimą, padarius nusikalstamas veikas, nustatytas Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 228 str. 1 d., 182 str. 2 d., 184 str. 2 d., t. y. dėl galimo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, didelės vertės turtinės teisės įgijimo apgaule, didelės vertės svetimo turto iššvaistymo. Andriui Janukoniui ir Jean Pierre Henri Sacreste suteiktas įtariamųjų statusas“, - teigiama FNTT pranešime.

FNTT tyrimas dėl galimai dirbtinai išpūstų šildymo kainų garsiai nuskambėjo 2012 m. gegužę, pirmieji viešai parodyti tyrėjų veiksmai buvo kratos „Vilniaus energijos“ patalpose. Vėliau FNTT pareigūnai krėtė ir „Icor“ kompaniją „Bionovus“ – didžiausią Lietuvos biokuro rinkos žaidėją ir kuro tiekėją „Vilniaus energijai“.

Po kratų FNTT paskelbė, kad tyrimas atliekamas dėl galimo sukčiavimo, įtariant nepagrįstai didelius pelnus. „Vilniaus energija“ reagavo pareiškimais, esą FNTT tyrimu siekiama kriminalizuoti biokuro verslą.

Tarnyba informuoja, kad A. Janukonis ir J. Sacreste'as „šaukiami apklausoms (…) dėl galimo vadovavimo juridiniam asmeniui, skirtam nusikalstamai veiklai nuslėpti, piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, didelės vertės turtinės teisės įgijimo apgaule, didelės vertės svetimo turto iššvaistymo“.

Įtarimus vadina viešųjų ryšių akcija

„Icor“ išplatintame pranešime cituojamas A. Janukonis, kuris teigia, kad jam ir kitiems dviems asmenims pateikti įtarimai neturi jokio pagrindo.

„Pareikšti įtarimai tėra viešųjų ryšių akcija“, - sakė „Vilniaus energijos“ valdybos narys ir „Icor“ valdybos pirmininkas A. Janukonis.

Anot A.Janukonio, FNTT įtarimus pareiškė dėl dviejų sutarčių, „Vilniaus energijos“ su kita „Dalkia“ antrine įmone pasirašytų 2003 ir 2004 metais. Šiuos epizodus nuodugniai ištyrė Valstybės kontrolė, Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija ir specialiai tam sukurta Seimo komisija - jokių pažeidimų nerasta.

Anot jo, faktą, kad vykdoma viešųjų ryšių akcija įrodo ne tik tai, bet ir pats įtarimų paskelbimas FNTT interneto svetainėje. Įprasta, kad FNTT neskelbia asmenų, kuriems reiškiami įtarimai, o nurodo tik inicialus.

Jis pranešime laikosi pozicijos, kad FNTT rankomis kryptingai įgyvendinami valstybinio monopolisto „Lietuvos energija“ ir bendrovės „Fortum“ tikslai – sklandžiai šalinti iš kelio konkurentus.

Jis pranešime laikosi pozicijos, kad FNTT veiksmus galėjo lemti ir batalijos dėl atliekų jėgainės statybų Vilniuje – blokuojamas įmonės „Reenergy“, kurios dalinininkė yra „Icor”, projektas.

„Reenergy“ pradėjo procesinius veiksmus prieš Vyriausybę – kreipėsi į Europos Komisijos Generalinį sekretoriatą dėl Lietuvos veiksmų.

Reikalauja nutraukti bendradarbiavimą su „Vilniaus energija“ ir atsakomybės iš A. Zuoko

FNTT pareiškus įtarimus „Icor“ įmonių grupės ir UAB „Vilniaus energija“ vadovams, sostinės tarybos Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija siūlo nutraukti bendradarbiavimą su „Vilniaus energija“ bei reikalauja politinės atsakomybės iš Vilniaus miesto mero Artūro Zuoko.

Valdas Benkunskas
„FNTT pareikšti įtarimai „Icor“ įmonių grupei ir UAB „Vilniaus energija“ vadovams visiškai diskredituoja šilumos tiekimo paslaugos Vilniaus mieste patikimumą, nes sostinės gyventojai pagrįstai gali abejoti ar jų gaunamose sąskaitose už šildymą nurodytos sumos yra teisingos. Dar daugiau, teisėsaugos institucijų veiksmai yra pakankamas pagrindas svarstyti apie šilumos tinklų nuomos sutarties su „Vilniaus energija“ nutraukimą. O kadangi šilumos tinklų nuomininką į Vilnių 2002 m. atvedė A. Zuokas ir visą šį laikotarpį jį akivaizdžiai proteguoja, politinę atsakomybę Vilniaus miesto meras A. Zuokas turi prisiimti jau šiandien“, – pranešime spaudai cituojamas TS-LKD frakcijos seniūnas Valdas Benkunskas.

Pasak V. Benkunsko, būtent A. Zuokas yra tiesiogiai atsakingas už tai, kad šilumos tinklų nuomininkų veikla yra narpliojama baudžiamojo kodekso kontekste. „Nuolatinis A. Zuoko politinės veiklos palydovas yra „Rubikono“ protegavimas. Net ir paskutiniai priimti sprendimai sostinės taryboje dėl šilumos ūkio pertvarkos, kuriems prieštaravimą išreiškė Vyriausybė, akivaizdžiai nukreipti oligarchinių verslo struktūrų poreikių tenkinimui. Todėl nenustebčiau jeigu įtarimai artimiausiu metu būtų pareikšti ir pačiam A. Zuokui“, – teigė V. Benkunskas.

Vilniaus miesto tarybos TS-LKD frakcija siūlo peržiūrėti ir nutraukti visas tarpusavio sutartis su „Vilniaus energija“ ir inicijuoti šilumos tinklų gražinimą savivaldybei. Taip pat konservatoriai siūlo atšaukti visus Vilniaus miesto savivaldybės sprendimus, kuriais yra nustatomi tarpusavio įsipareigojimai tarp sostinės savivaldybės ir „Vilniaus energijos“. Vienas iš paskutiniųjų – šių metų balandžio pradžioje sostinės tarybos priimtas sprendimas dėl maždaug 720 mln. litų vertės biokuro katilo statybos projekto, atliekant Vilniaus TE-3 rekonstrukciją, kurią greičiausiai vykdytų „Icor“ grupė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (382)