Rusijos gamtinių dujų eksporto monopolininkė siekia tapti didžiausia kompanija pasaulyje, pasakė jis ir pateikė prognozę, jog vos per septynerius metus kompanijos rinkos vertė turėtų išaugti keturis kartus ir pasiekti 1 trln. dolerių (apytikriai 2,5 trln. Lt.), rašo Businessweek.com.

A. Medvedevas suklydo 910 milijardų dolerių (apytikriai 2,3 trln. Lt.). Po jo prognozės „Gazprom“ patyrė didžiausią rinkos vertės nuosmukį iš visų 5 tūkst. didžiausių pasaulio kompanijų – jos vertė sumažėjo 154 mlrd. dolerių (385 mlrd. Lt). Šis nuosmukis tapo vienu iš daugelio, įvykusių prezidento Vladimiro Putino ekonomikoje.

Nors valstybės kontroliuojamos bendrovės akcijos akcijų vertė rinkoje krito trejus metus iš eilės, ji nemažino išlaidų ir rėmė įvairiausias didelio masto kampanijas – nuo Sočio olimpinių žaidynių iki Sibiro projektų.

„Gazprom“ yra čempionė rinkos vertės naikinimo srityje, – sako Ianas Hague‘as, Niujorke įsikūrusios kompanijos „Firebird Management LCC“ partneris ir vienas iš steigėjų. – Tikslo didinti rinkos kapitalizaciją nepasiekė ne tik „Gazprom“ . Tai Rusijai nepavyko to pasiekti. Jai nepavyko sukurti aplinkos, kurioje valstybei priklausančios kompanijos veiktų kaip investuotojų valdomi subjektai.“

Rusijos vyriausybės vicepirmininko Arkadijaus Dvorakovičiaus atstovė Alia Samigulina, atsakinga už energetikos pramonę, komentarų nepateikė.

„Gazprom“ atstovas Maskvoje Sergejus Kuprianovas vakar pareiškė, kad prognozė pasiekti 1 trilijoną dolerių (apytikriai 2,5 trln. Lt.) vertę „ištraukta iš konteksto“, nes kompanijos vadovai anuomet pateikė potencialią prognozę tam atvejui, jei naftos kainos kiltų. Jis pasakė, kad viena iš „Gazprom“ vertės nuosmukio rinkoje priežasčių – JAV ir Europos sankcijos Rusijai dėl Krymo aneksavimo.

Praeitą savaitę Pasaulio bankas pranešė, jog dėl krizės padidėja rizika, kad Rusija šiais metais patirs nuosmukį, nes 2013 m. jos augimas jau ir taip sumažėjo iki 1,3 proc. – tai mažiausias rodiklis per ketverius metus. Šiais metais ekonomikos augimas, greičiausiai, nesieks net 1 proc., per konferenciją Maskvoje pareiškė Rusijos centrinio banko pirmininkė Elvira Nabiulina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (165)