„Senatorių reakcijos ir kalbos, kaip suprantu, buvo labai teigiamos, siekiant atverti SGD eksportą. Klausiama buvo ne „ar?“ o „kada ir kaip?“, - JAV naujienų televizijai CNN sakė Jaroslavas Neverovičius, kuris Vašingtone antradienį dalyvavo JAV Senato Energetikos ir gamtinių išteklių komiteto posėdyje.

Lietuvos energetikos ministras sakė tikintis, jog JAV paspartės procedūros, išduodant SGD eksporto leidimus.

„Kaip suprantu, per pastaruosius kelis mėnesius šios procedūros, išduodant naujas licencijas, paspartėjo ir juda gana greitai. Lieka klausimas, ar jis galėtų būti spartesnis, ar atsisakyti šio proceso ir tiesiog atverti dujų eksporto rinką, norint pasiekti pasaulinę rinką kuo greičiau“, - kalbėjo J.Neverovičius.

Jis sakė, jog nepaisant mokamos vienos didžiausių Europoje dujų kainos, Lietuva yra patikimas „Gazprom“ partneris. Tačiau ministras teigė manantis, jog „Gazprom“ pakeis savo požiūrį, Lietuvai pastačius SGD terminalą ir diversifikavus energijos importą.

„Lietuva yra labai patikimas partneris „Gazprom“. Mes už dujas mokame, jie niekada neturėjo jokių problemų su mumis. Mes mokame vieną didžiausių, jei ne didžiausią kainą Europos Sąjungoje, todėl jie turi būti patenkinti Lietuva kaip klientu“, - kalbėjo energetikos ministras.

„Mes nesame patenkinti dėl „Gazprom“ taikomos kainos. Todėl mes statome SGD terminalą, diversifikuojame (energetinių išteklių apsirūpinimą - BNS), nes manome, kad ši kaina nėra teisinga. Kai mes turėsime galimybę pasitikrinti kainas kitose rinkose, mūsų partneris „Gazprom“ į tai pažiūrės kitaip“, - CNN sakė ministras.

J.Neverovičius antradienį Vašingtone paragino JAV sparčiau liberalizuoti SGD eksporto rinką. Anot ministro, tai būtų naudinga ir JAV, ir Europai.

„Mes turime bendrą demokratinę viziją, tas pačias vertybes tarptautiniuose santykiuose. Tačiau, nepaisant mūsų tvirtų įsipareigojimų šiems principams ir idealams, prieš maždaug 75 metus jūsų šalyje priimtas įstatymas neleidžia mums pasinaudoti gausiais energijos ištekliais už prieinamą kainą“, - JAV Senato Energetikos ir gamtinių išteklių komiteto posėdyje antradienį kalbėjo J.Neverovičius.

„Esu čia, norėdamas paprašyti daryti viską pagal jūsų galias, kad paspartėtų kai kurių gausių gamtinių dujų išteklių eksportas į pasaulinę rinką, ypač į tas šalis, kurios priklauso nuo monopolinio tiekėjo“, - teigė Lietuvos energetikos ministras.

Pasak J.Neverovičiaus, padėtis Ukrainoje pamokė, kad „nė viena tauta neturėtų naudotis monopolistine padėtimi, nubaudžiant kitą tautą per monopolistinį energijos tiekimą“.

Ministras pabrėžė, jog Lietuva, dujas importuodama iš vienintelio tiekėjo - Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ moka „politinę kainą“. Jis sakė, jog už dujas šalies buitiniai vartotojais ir verslas moka 30 proc. brangiau nei kiti Europos vartotojai.

Anot J.Neverovičiaus, Lietuva jau ėmėsi žingsnių, didindama šalies energetinį saugumą. Jis teigė, jog šių metų pabaigoje pradės veikti SGD terminalas, kuris patenkins šalies dujų poreikį, be to, užtikrins regioninį saugumą.

„Galiausiai turėtume kartu dirbti, siekiant įsileisti konkurenciją, neįleisti monopolio ir sumažinti gamtinių dujų kainas vartotojams Amerikoje ir Europoje“, - baigdamas beveik 7 minučių trukmės kalbą, sakė ministras.

JAV SGD eksporto rinkos liberalizavimas yra svarbus Lietuvai, kuri siekia užsitikrinti alternatyvų dujų tiekimą per būsimą SGD terminalą Klaipėdoje.

JAV ambasadorė Lietuvoje Deborah McCarthy interviu BNS praėjusią savaitę sakė, jog SGD iš JAV Lietuvą galėtų pasiekti anksčiausiai 2015 metų pabaigoje - po metų, kai pradės veikti Klaipėdos SGD terminalas, nes JAV kol kas neturi techninių galimybių eksportuoti dujas. Diplomatė pabrėžė, kad įmonėms gavus leidimus dujų eksportui, derybos vyks komerciniu pagrindu, nes JAV dujų paklausa yra didelė visame pasaulyje.

Praėjusią savaitę Vilniuje su JAV viceprezidentu Joe Bidenu susitikusi Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė sakė, kad Lietuvą domina galimybė importuoti suskystintas dujas iš Jungtinių Valstijų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (360)