Pasak šalies vadovės, Lietuvai ypač aktualu, kad mūsų pasienyje planuojamos bei statomos atominės elektrinės atitiktų aukščiausius branduolinės saugos reikalavimus, o šiuos projektus vykdančios Rusija ir Baltarusija skaidriai įgyvendintų visas tarptautines sutartis, tarp jų ir ESPO konvenciją.

Pirmąją Hagos viršūnių susitikimo dieną prezidentė dalyvavo diskusijose, kaip užtikrinti branduolinę saugą ir saugumą pasaulyje. Taip pat šalies vadovė su Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentu Baracku Obama kalbėjosi apie regioninio Baltijos šalių saugumo užtikrinimą bei situaciją Ukrainoje.

Su Kinijos prezidentu Xi Jinping D. Grybauskaitė aptarė dvišalius santykius, taip pat prisiminė susitikimą Kinijoje šalies vadovės vizito metu.

Kartu su pasaulio šalių vadovais prezidentė dalyvavo diskusijoje, kokie yra galimi branduolinio ginklo platinimo scenarijai ir kaip išnaudoti esamas priemones kovojant su grėsmėmis tiek nacionaliniu, tiek tarptautiniu lygiu.

Hagos viršūnių susitikimo tikslas - stiprinti branduolinį saugumą ir saugą, didinti skaidrumą bei pasitikėjimą tarp šalių, kurios vysto ir kurioms įtakos turi branduolinių objektų statybų projektai.

Tai trečiasis Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento B. Obamos iniciatyva rengiamas aukščiausio lygio pasaulinis forumas branduolinės saugos klausimais.

Pirmasis branduolinio saugumo susitikimas įvyko 2010 m. Vašingtone, antrasis - po dvejų metų Seule. Jame dalyvavo ir Lietuvos Prezidentė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (186)