Diplomatė pabrėžė, kad įmonėms gavus leidimus dujų eksportui, derybos vyks komerciniu pagrindu, nes JAV dujų paklausa yra didelė visame pasaulyje.

JAV bendrovės turi gauti vyriausybės leidimus eksportuoti dujas į šalis, su kuriomis nėra laisvos prekybos sutarčių - tokiomis kaip Lietuva.
Kol kas leidimai suteikti šešioms bendrovėms, tačiau pirmoji iš jų dujų terminalą eksportui ketina įrengti 2015 metų pabaigoje. Lietuva terminalą importui Klaipėdoje tikisi įrengti iki šių metų pabaigos.

„Jei būtų sutarta dėl komercinės sutarties, laikas tarp šios konkrečios šalies poreikio ir mūsų galimybių būtų bent vieni metai, jei ne daugiau“, - interviu BNS sakė ambasadorė.

„Mūsų suskystintų gamtinių dujų paklausa didžiulė iš labai labai labai didelių rinkų. Taigi, neabejotinai laukia konkurencija“, - pridūrė D.McCarthy.

JAV dujomis ypač domisi Azija, kur jos dabar kainuoja brangiau nei Europoje.

Šią savaitę Vilniuje su JAV viceprezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu) susitikusi Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė sakė, kad Lietuvą domina galimybė importuoti suskystintas dujas iš Jungtinių Valstijų.

Lietuva taip pat tikisi, kad JAV Kongresas priims pataisas, kurios panaikintų apribojimus dujų eksportui į NATO šalis. Kai kurie amerikiečių politikai teigia, kad šį sprendimą reikia skubinti ir reaguojant į Rusijos agresiją Ukrainoje, nes Amerikos dujos leistų sumažinti europiečių priklausomybę nuo rusiškų dujų.

Svarstant šį klausimą JAV Senate kitą savaitę lankysis Lietuvos energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius.

„Gazprom“ šiuo metu yra vienintelis dujų tiekėjas Lietuvai.
Lietuva šiuo metu derasi su trimis potencialiais suskystintų gamtinių dujų tiekėjais dėl penkerių metų tiekimo sutarties. Siūlomos kainos ir tiekėjai laikomi paslaptyje.

Atrinkta bendrovė nuo 2015 metų turės tiekti Klaipėdoje statomam terminalui 540 mln. kubinių metrų gamtinių dujų kiekį, kuris būtinas minimaliai dujų terminalo veiklai palaikyti.

Anksčiau viešai skelbta, kad Lietuva dėl dujų tiekimo derasi ir su JAV energetikos kompanija „Cheniere“. Šios bendrovės prašymą leisti eksportuoti dujas į šalis, kurios neturi laisvos prekybos sutarties, šiuo metu nagrinėja JAV Energetikos departamentas, sprendimas dar nepriimtas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (268)