„Be abejo, vyravo atominės elektrinės projekto tema, tai yra natūralu. „Hitachi“ vadovybė mums pateikė labai plačią informaciją apie savo veiklą. Tai yra viena didžiausių Japonijos kompanijų, turi labai gerą reputaciją įvairios srityje. Jie išsamiai papasakojo apie savo strateginius planus. Žinoma, daugiausia dėmesio skyrė mūsų projektui. Aš susidariau įspūdį, kad jų požiūris išlieka labai rimtas. Jie supranta mūsų situaciją, aš paaiškinau mūsų Vyriausybės poziciją“, - BNS telefonu iš Tokijo sakė L.Linkevičius.

„Mes tikrai tikime, kad pagerinus šį projektą, jis tikrai turi ateitį, įtraukus labiau nei anksčiau regioninius partnerius - Latviją ir Estiją. Šis procesas, manau, vyksta konstruktyviai“, - pridūrė ministras.

Anot jo, VAE projektas yra svarbus ir Japonijai, kuri nori, kad projektas taptų sėkmės istorija.

„Ką pajutau iš Japonijos atstovų - ne tik iš „Hitachi“ vadovybės, taip pat turėjau pokalbių ir su jų ekonomikos-pramonės ministru, kuris taip pat pabrėžė, kad „Hitachi“ nusiteikimas yra labai rimtas. Žinoma, mums svarbu, kad tai būtų ekonomiškai pasiteisinantis projektas, jis ne mažiau svarbus ir Japonijai. Jie norėtų, kad tai būtų sėkmės istorija, tai yra tokia sąlyga, į kurią mes turėtume žvelgti pozityviai“, - kalbėjo ministras.

Ministro teigimu, yra labai gera galimybė naujos branduolinės elektrinės projektą padaryti sėkmingu, jis būtų svarbus šalies ekonomikai ir energetiniam saugumui.

„Žinant visą japonų darbo kultūrą, skaidrumą, tikslumą, preciziškumą, iš tikrųjų labai geri tokie įspūdžiai iš šių susitikimų. Aš manau, kad mes tikrai turime išnaudoti šią galimybę ir atsakingai pažvelgę į šį projektą, įvertinant jo svarbą, ilgalaikiškumą, aišku, pasvėrę visus argumentus. Mes turime labai gerą galimybę šį projektą padaryti sėkmingu, kuris atneštų didelės naudos ekonomikai ir būtų nemažiau svarbus energetiniam saugumui“, - kalbėjo L.Linkevičius.

Tarpvyriausybinio lygio Baltijos ministrų tarybos vyresniųjų pareigūnų komitetas iki kovo 20 dienos premjerams turi pateikti pasiūlymus dėl strateginių energetikos klausimų, susijusių su naujos atominės elektrinės Visagine projektu ir elektros tinklų prisijungimu prie Europos tinklų.

Baltijos ministrų tarybos vyresniųjų pareigūnų komitetą sudaro Baltijos šalių atsakingų ministerijų viceministrai.

Lietuvos Vyriausybė tebesidera su regioniniais partneriais ir „Hitachi“ dėl Visagino atominės elektrinės projekto pagerinimo, tačiau jokie sprendimai iki šiol nepriimti.

Lietuvos Energetikos ministerija pernai pristatė bendrą trijų Baltijos šalių energetikos įmonių ir „Hitachi“ poziciją, kad ankstesnės Vyriausybės pradėtą naujos branduolinės jėgainės projektą galima iš esmės pagerinti. Teigiama, jog trys Baltijos šalių įmonės kartu su „Hitachi“ peržiūrėjo projektą ir rado galimybių jį pagerinti, tačiau vis dar lieka atvirų klausimų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (88)