„Šitą savaitę vyksta analizė visų tų pasiūlymų ir tiesiog mes ruošiam, su kuriais pasiūlymais sutinkam, dėl kokių pasiūlymų reikėtų diskutuoti, kuriems pasiūlymams nepritariam ir ateinančią savaitę pagal mano pavedimą turi ekspertų grupė išvykti į Maskvą ir, aišku, turi susiderinti prieš tai su „Gazprom“ atstovais ir pradėti derybų procesą“, - ketvirtadienį Žinių radijui sakė A.Butkevičius.

Jis teigė negalintis pasakyti, kada Lietuvai ir „Gazprom“ pavyks galutinai susitarti ir pasirašyti susitarimą.

„Aš manau, kad būtų gerai, kad pavyktų (susitarti - BNS), ir aš norėčiau, kad tai įvyktų, bet kol nepasibaigė derybos, tikrai negalėčiau šiandien garantuoti, kad bus toks galutinis rezultatas, bet aš manau, kad tai turėtų būti paskutinis derybų etapas. Nebus paprastas ir lengvas, nes mano pageidavimas toks buvo, kad aš tiesiog kalbėjausi su „Gazprom“ vadovybe, ekspertais, kad jau vis vien reikalinga prieiti prie vienokių ar kitokių sprendimų“, - teigė ministras pirmininkas.

Premjero atstovė spaudai Evelina Butkutė-Lazdauskienė BNS sakė, kad į Maskvą vyksianti derybininkų delegacija šiuo metu dar sudaroma, o konkreti vizito data paaiškės kitos savaitės pradžioje. Pasak jos, kol kas aišku, kad delegacijoje bus premjero patarėja Irina Urbonavičiūtė ir energetikos ministro patarėjas Rimas Varkulevičius.

Lietuvos derybų grupei vadovauja energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius, o „Gazprom“ - koncerno valdybos pirmininko pavaduotojas Aleksandras Medvedevas.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį pareiškė, jog „Gazprom“ atsiųsti raštiški pasiūlymai Lietuvai dėl dujų kainų ir kitų dujų tiekimo Lietuvai sąlygų yra nepriimtini, tačiau derybas įpareigojo tęsti. Premjeras teigė, jog dabar „Gazprom“ siūloma kaina yra mažiausia, kurią kada nors pavyko išsiderėti, tačiau, pasak prezidentės, kainos nuolaida siūloma Lietuvos sąskaita.

Trečiadienį A.Butkevičius nepatvirtino, kad siūloma trejų paskutinių dabartinės sutarties su „Gazprom“ metų dujų kaina būtų apie 370 JAV dolerių - tai yra 20 proc. (apie 100 dolerių) mažesnė nei dabar.

Neoficialiomis žiniomis, „Gazprom“ siūlo Lietuvai pasirašyti naują 10 metų trukmės dujų tiekimo sutartį, pagal kurią 80 proc. dujų būtų perkama pagal sąlygą „take or pay“ („imk arba mokėk“), o dėl kainos būtų tariamasi iš naujo. Dabartinė dujų tiekimo sutartis baigiasi 2015-ųjų pabaigoje.

Už kainos nuolaidą „Gazprom“ nori, kad Lietuva atsiimtų visus ieškinius Lietuvos teismuose ir tarptautiniuose arbitražuose ir įsipareigotų ateityje nereikšti jokių pretenzijų, tuo pačiu, neoficialiomis žiniomis, nenumatant jokių kompensacijų už anksčiau taikytas per dideles kainas.

Lietuva Stokholmo arbitražui yra pateikusi daugiau nei 4 mlrd. litų vertės ieškinį ir reikalauja tokio dydžio kompensacijos už per brangiai iki 2012 metų pirktas dujas. Trejų metų nuolaidos, kurią siūlo „Gazprom“, vertė, būtų apie 2 mlrd. litų, skaičiuojant, kad Lietuva per metus suvartoja apie 2,7 mlrd. kubų dujų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)