Komiteto išvadą dabar svarstys Seimas.

Komitetas pritarė Vyriausybės pozicijai, kad ES valstybės neturėtų būti įpareigojamos privalomai imtis aplinkos apsaugos priemonių, jeigu jos nusprendžia ieškoti ir išgauti skalūnų dujas. Komitetas taip pat sutiko, kad ES valstybės pačios gali spręsti, ar taikyti išsamesnes skalūnų dujų išgavimo taisykles.

Komiteto narė Aurelija Stancikienė piktinosi EK pozicija, kad hidraulinės technologijos iki šiol nenaudotos, todėl jų poveikis nežinomas, tačiau komunikate pateikiamas „labai švelnus požiūris į jas“. Parlamentarė siūlė rekomenduoti EK iš naujo persvarstyti komunikato tekstą ir jį sugriežtinti.

Kodėl negalima EK pasiūlyti persvarstyti? Padės į stalčių (tokį siūlymą - BNS)? Gerai, bet mes išreikškime savo poziciją“, - teigė ji.

Tuo tarpu JAV energetikos kompanijos "Chevron" ketinimus žvalgyti ir išgauti skalūnų dujas Lietuvoje itin kritikavęs komiteto vadovas socialdemokratas Algimantas Salamakinas atšovė, kad toks siūlymas jokios naudos neduos.

„Visos Europos neišauklėsime. Žiūrėkime savo daržo. Neranda niekas tų skalūnų Europoje ir neras“, - pareiškė jis.

Komiteto nario Lino Balsio teigimu, EK komunikatas yra keistas: „Jis rodo EK atsitraukimą nuo ankstesnio turinio ir pasidavimą skalūnų lobistų įtakai“.

Aplinkos ministras Valentina Mazuronis teigė, kad EK pozicija yra subalansuota: „EK pozicija - tas kompromisas, kuris surastas prie skirtingų nuomonių ir argumentų“.

Seimas praėjusių metų pavasarį nustatė tvarką, kaip Lietuvoje galės būti ieškomos ir išgaunamos skalūnų dujos, ir numatė saugiklius, tačiau „Chevron“ spalį pareiškė pasitraukianti iš skalūnų dujų žvalgybos konkurso dėl reikšmingų pokyčių Lietuvos mokesčių, teisinėje ir reguliavimo aplinkoje - JAV bendrovei neįtiko Planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimo įstatymo pataisos, numatančios, kad vertinimas bus privalomas ir skalūnų dujų paieškai, ir žvalgybai, ir gavybai, kai procese naudojamas hidraulinis ardymas.

Konstitucinis teismas (KT) Seimo narių prašymu aiškinsis, ar leidimas kai kuriais atvejais žemės gelmėse laidoti pavojingas atliekas neprieštarauja Konstitucijai, draudžiančiai teršti žemės gelmes - KT prašoma išvados, ar įstatymo pataisos, leidžiančios išgaunant skalūnų dujas, žemės gelmėse palikti radioaktyvias medžiagas, neprieštarauja Konstitucijai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)