Suskystintąsias gamtines dujas Lietuvai tieksiantį laivą-saugyklą „Independance“ rudenį į Klaipėdą atves dar niekada mūsų uoste nebuvęs norvegas kapitonas Kurtas Nielsenas. Panašaus tipo laivams jis vadovauja jau antrą dešimtmetį.

„Į „Independance“ atsivedu visą įgulą, su manimi dirbusią ankstesniame laive. Tai irgi buvo LNG, su ja esu sukaupęs nemažą patirtį, pasitikime vieni kitais, ir galiu užtikrinti – „Independance“ yra gerose rankose“, – tikina „Independance“ kapitonas Kurtas Prebenas Nielsenas.

„Hoegh LNG“ bendrovėje įprasta, kad kapitonas laivui vadovauja maždaug dvejus–trejus metus. K. Nielsenas žada, jei reikės, Klaipėdoje pasilikti ir ilgiau. Galingą fabriką primenantį laivą su plaukiojančia dujų saugykla ir išdujinimo įranga prižiūrės 40 žmonių.

„Paprastai komandą surenkame dar prieš baigdami statyti laivą, jie visi jau čia. Norvegas tik kapitonas, keli jo pavaduotojai ir inžinieriai, kiti yra kroatai. Mūsų įgulas dažniausiai sudaro įvairių tautybių žmonės, bet jie visi – aukštos kvalifikacijos, turi ir žinių, ir įgūdžių“, – tvirtina „Hiogh LNG“ prezidentas, generalinis direktorius Sveinugas Stohle.

Beveik 40 metų suskystintųjų dujų pervežimo verslu užsiimančios norvegų bendrovės laivuose dirba daug stiprios jūrinės valstybės Kroatijos atstovų. „Hiogh LNG“ turi šešis dujovežius ir du iš dujovežių perdarytus laivus-saugyklas su išdujinimo įranga. „Huyndai Heavy Industry“ laivų statykloje Pietų Korėjoje norvegams dabar statomi keturi nauji laivai.

Trys iš jų, kaip ir mūsų „Independance“, bus išnuomoti 10 ar 20 metų. Mūsiškiu pradedamas naujos kartos sudėtingesnių laivų-saugyklų su išdujinimo įranga veiklos etapas. Per nuomos laiką lietuviai žada ne tik patys išmokti valdyti terminalo laivą, bet ir teikti kitiems sudėtingos įrangos priežiūros paslaugas.

„Su „Hiogh`u yra apsitarta, kad per šitą 10 metų laikotarpį, kol mes nuomosim laivą, palaipsniui žmones pakeisim lietuviais, kadangi mes turim opciją laivą įsigyti. Kai įsigysim, kad lietuviai patys jau galėtų operuoti. Tai bus lietuvių unikali patirtis operuot tokio tipo sudėtingas technologijas, kurias mes galėsim dauginti kitur pasaulyje, kadangi mes būsim vieni pirmųjų, kurie tas žinias perimsim“, – sako „Klaipėdos naftos“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.

Klaipėdoje jau dirba 30 iš 70 terminalui reikalingų žmonių. „Hiogh LNG“ tariasi su Klaipėdos universitetu, kad per nuomos laiką šis padėtų parengti terminalo specialistus.