Sostinės Šv. Stepono gatvės 23 namo gyventojai kol kas šiluma namuose gali džiaugtis, tačiau nukritus termometro stulpeliui žemiau -20 kiekvieną akimirką vamzdyne gali įvykti avarija, kuri sukeltų daugiau problemų nei kelis šimtus siekianti sąskaita.

Namo pirmininkas Žilvinas Valaitis teigia, kad namo vamzdyno būklei nusakyti žodis tragiška netinka, jis ją vadina – tragedija.

Ypač kenčia viršutinio aukšto gyventojai, nes namo stogas neapšiltintas, todėl patiriami didžiuliai šilumos nuostoliai.

Vasarą namo gyventojams pavyko susitvarkyti dalį stogo, nes nuo jo jau krito plytos, ant stogo augo medžiai, tačiau tai - tik labai maža dalis darbų, kurių reikalauja namas.

Ž. Valaitis įsileidžia DELFI žurnalistus į rūsį, kuriame įrengtas šilumos mazgas. Badydamas pirštu į surūdijusius vamzdžius namo pirmininkas pasakoja, kad jie bet kurioje vietoje ir bet kada gali pratrūkti. Būtent atėjus didiesiems šalčiams vienoje vietoje ir buvo pratrūkęs vamzdis, kol avarija buvo sutvarkyta, kai kuriuose butuose buvo prisuktas šildymas.

Namo pirmininkas teigia, kad vamzdyne dar kažkur yra trūkimas.

„Kažkur pirmuose aukštuose, nes stogą savaitgalį apžiūrėjome, bet dabar, kai šalčiai, negaliu patikrinti. Atšils, padidinsim spaudimą ir tada pramuš, pradės garai kilti, pamatysim kur“, - pasakojo namo prižiūrėtojas.

Šv. Stepono 23 adresu pažymėti keturi sujungti namai. Didžiausiame – 36 butai. Namo pirmininkas teigia, kad namui mirtinai reikalinga renovacija, tačiau ne visi gyventojai pajėgūs finansiškai prisidėti prie namui būtinų darbų.

Šildymo sąskaitas taip pat išaugina nesandarios laiptinės: jose nupjauti radiatoriai, durys ir langai, nekeisti dešimtmečius, išleidžia šilumą.

Šilumos mazge Ž. Valaitis rodo, kiek prarandama šilumos nesandariame name. Į sistemą paduodamas 60 laipsnių vanduo, tačiau sugrįžta – 40 laipsnių. Namo pirmininko teigimu, praradimas turėtų būti iki 10 laipsnių.

„Spaudimas tik keturios atmosferos, nors turėtų būti penkios. Jei pakeliu spaudimą ir kažkur skylė yra, gali būti avarija, - teigė pašnekovas. - Buvo atvykę energetikos inspektoriai, tai tik užuojautą pareiškė“.

Kol kas namo prižiūrėtojas nežino, kiek konkrečiai kainuotų viso namo vamzdyno pakeitimas, tačiau tikino, kad kaip tik dabar užsiims tokiais skaičiavimais.

Prabangus būstas centre – bet ar kokybiškas?

Vilniaus miesto savivaldybės sudarytame pastatų šilumos suvartojimo žemėlapyje Šv. Stepono g. 23 namui suteikta 11 klasė iš 15. Nurodoma, kad namo šilumos suvartojimo būklė – labai bloga.

Sostinės centre būrys ir kitų itin daug šilumos suvartojančių pastatų. Žemėlapyje galima rasti ir 13 ir 14 klasių pastatų, kurių būklė apibūdinama kaip ypatingai bloga: Pylimo g. 57 (12 klasė), Arklių g. 22 (13 klasė), Rūdininkų g. 12 (14 klasė), Dysnos g. 2 (12 klasė), Šv. Stepono g. 3 (13 klasė), Didžioji g. 27 (13 klasė), Pranciškonų g. 4 (14 klasė).

„Vilniaus energijos” duomenimis, 2013 m. gruodžio mėnesį, kai vidutinė temperatūra siekė +0,9 laipsnio, Šv. Stepono 23 name (1-32 butai) vidutinė šildymo kaina siekė 7,7 Lt/kv.m, o vidutinis šilumos suvartojimas – 29,13 kWh/kv. m.

Palyginimui, 2006 m. statytame pastate Gynėjų g. 14 vidutinė šildymo kaina – 3,1 Lt/kv. m., o vidutinis šilumos suvartojimas – 11,74 kWh/kv. m.

Vilniaus miesto savivaldybė informuoja, kad sausio mėnesį vyko viešieji pirkimai, kurių metu nupirkta 108 daugiabučių namų energinio naudingumo sertifikatų ir investicinių planų parengimo paslauga.

Aplinkos ministerijos Statybos ir būsto departamento direktorė Elvyra Radavičienė teigė, kad nors dalis sostinės centre esančių namų priklauso kultūros paveldui, jie taip pat gali suskubti renovuotis.

Tiesog projektą reikia suderinti su Kultūros paveldo departamentu.

„Gali būti, kad negalima išorės sienų šiltinti, bet susitvarkyti šildymo sistemą, radiatorius, vamzdyną, susiremontuoti ar apsišildyti stogą, galima“, - pasakojo pašnekovė.

Norint modernizuoti namą, reikia gyventojams balsuoti už renovaciją, parengti projektą, investicinį projektą.

Paklausta, kiek būstų savininkai gali tikėtis finansinės paramos iš valstybės renovuojant daugiabutį, E. Radavičienė atsakė: „Viskas priklauso nuo energinio sutaupymo. Jei šilumos sutaupymai siekia iki 20 proc. ir pasiekiama D energetinė klasė, parama skiriama 15 proc. Jei sutaupymai iki 40 proc., tai parama – 40 proc. Taip pat 100 proc. kompensuojamas projekto parengimas, administravimo mokestis ir techninė priežiūra“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (144)