Sprendimas dėl naujo arbitražo prieš "Gazprom" priimtas ketvirtadienį vykusiame "Lietuvos dujų" akcininkų susirinkime, kuriame dalyvavo BNS žurnalistas. Už arbitražo inicijavimą pasisakė 60,46 proc. "Lietuvos dujų" akcininkų, o akcininkų susirinkime ketvirtadienį iš viso dalyvavo 93,8 proc. įmonės akcijų valdančių akcininkų ar jų įgaliotų asmenų.

Sprendimą lėmė didžiausio akcininko "E.ON" palaikymas - energetikos koncernas valdo 38,9 proc. akcijų.

Vokietijos koncernui "Lietuvos dujų" akcininkų susirinkime atstovavęs advokatų kontoros "Glimstedt" advokatas Paulius Gruodis BNS nekomentavo, kodėl "E.ON" užėmė tokią poziciją.

"Nesu įgaliotas kliento vardu teikti komentarų", - BNS sakė P.Gruodis.

"Lietuvos dujos" išplatintame pranešime pripažino, kad susitarimas dėl mažesnių gamtinių dujų kainų vis dar nepasiektas.

"Priimtas sprendimas – inicijuoti arbitražo procesą prieš gamtinių dujų tiekėją „Gazprom“ siekiant sumažinti pernelyg aukštas tiekiamų dujų kainas, nes bendrovei, užimančiai 35-40 proc. Lietuvos gamtinių dujų rinkos, iki šiol nepavyko pasiekti susitarimo dėl palankesnių gamtinių dujų tiekimo sąlygų derybų keliu", - teigiama "Lietuvos dujų" pranešime.

Energetikos ministerija taip pat tvirtina, kad derybos su "Gazprom" nėra rezultatyvios.

"Bendrovei iki šiol nepavyko derybų keliu pasiekti susitarimo dėl teisingų gamtinių dujų tiekimo sąlygų Lietuvos vartotojams. „Gazprom“ tiekiamų dujų kaina bendrovei „Lietuvos dujos“ yra žymiai didesnė nei Latvijoje, nei Estijoje ir nei Vokietijos rinkoje. Tai yra žalinga mūsų vartotojams, mūsų ekonomikai ir kenkia pačiai įmonei “Lietuvos dujos“, kuri dėl tokių kainų praranda vartotojus, o dujų suvartojimas ženkliai mažėja", - teigiama BNS atsiųstame Energetikos ministerijos komentare.

17,7 proc. proc. "Lietuvos dujų" akcijų valdančios Energetikos ministerija siūlymu "Lietuvos dujos" inicijuos naują arbitražo procesą, siekiant sumažinti tiekiamų dujų kainas pagal 1999 metų gruodžio 16 dienos dujų tiekimo sutartį, kuri vėliau buvo keičiama bei pildoma ir kuri yra pagrindinė iki šiol galiojanti sutartis dėl dujų pirkimo.

Akcininkų sprendimu "Lietuvos dujų" generalinis direktorius Viktoras Valentukevičius įpareigotas atlikti visus arbitražo proceso inicijavimo veiksmus. Be to, jis bus įgaliotas derėtis su "Gazprom", kad būtų pagerintos dujų tiekimo sąlygos.

Teigiama, jog arbitražo procedūros bus sustabdomos, jei bus pasiektas bendrovei palankus komercinis susitarimas su "Gazprom" ir patvirtintas bendrovės valdybos.

1999 metų gruodžio 16 dieną "Lietuvos dujų" ir "Gazprom" pasirašė pirmąją ilgalaikę (2000-2005 metų) sutartį dėl dujų tiekimo, joje dujų kaina buvo numatyta tik dvejiems metams: 2000 metų pirmąjį pusmetį - fiksuota - 76 JAV doleriai už 1000 kubų, o kitus pusantrų metų - pagal formulę ir priklausė nuo pasaulinių mazuto kainų. Vėliau dėl kainos turėjo būti deramasi iš naujo.

Pagal "Lietuvos dujų" privatizavimo sąlygas ir 2004 metų akcijų pirkimo sutartį, "Gazprom" įsipareigojo tiekti dujas Lietuvai teisingomis kainomis ir pagal dujų kainų formulę, nurodytą tuo metu galiojusioje dujų tiekimo sutartyje, pasirašytoje tarp "Lietuvos dujų ir "Gazprom".

Tačiau nuo 2004 metų iki 2012 metų dujų kaina smarkiai padidėjo dėl kainos formulės pakeitimų, kurie buvo padaryti, pažeidžiant privatizavimo sutartį. Tuometinės Energetikos ministerijos teigimu, dujų kainų formulių pakeitimus tvirtino ir „Lietuvos dujos“ valdybos nariai, kuriuos paskyrė „ Gazprom“ ir kurie, balsuodami dėl sutarties pakeitimų, galbūt veikė ne „Lietuvos dujų“, o „Gazprom“ naudai.

Pernai lapkritį Lietuva už gamtines dujas Rusijai mokėjo 1187 litus (dabartiniu kursu - apie 468 doleriai) už 1000 kubų.

2012 metų spalį Lietuva inicijavo 5 mlrd. litų vertės ieškinį prieš "Gazprom" Stokholmo arbitraže. Be to, UNCITRAL arbitraže prie Jungtinių Tautų Organizacijos nagrinėjamas "Gazprom" ieškinys dėl tariamų Lietuvos įsipareigojimų.

Europos Komisija (EK) baigia antimonopolinį tyrimą dėl "Gazprom" veiksmų - koncernui gresia milijardinė bauda.

"Lietuvos dujų" akcijos kotiruojamos "Nasdaq Omx" Vilniaus biržos Oficialiajame prekybos sąraše.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)