Vadino Kataru

Ties Jurbarko ir Raseinių savivaldybių riba esantį nedidelį Lapgirių kaimą aplinkiniai praminė Kataru, nes praėjusių metų vasarą buvo paskelbta, kad bendrovė „Tan Oil“ maždaug kilometro ir dviejų šimtų metrų gylyje aptiko naftos klodus.

Ūkininkė Irena Petraitienė, kurios laukų gelmėse rasta juodo aukso, naftininkams penkerių metų laikotarpiui išnuomojo pusantro hektaro žemės. Praėjusių metų kovą nuošalaus kaimo laukuose atsirado statybininkų nameliai, gręžimo įrangos konstrukcijos, kurias įrengė lenkų bendrovė „Exalo“. Praėjusę gegužę lenkai išvyko, ir gręžinio vietoje buvo sumontuota naftos siurbimo įranga bei talpos juodajam auksui kaupti.

„Kol kas nafta siurbiama nedideliais kiekiais ir bandoma nustatyti, kokio dydžio yra telkinys. Jei naftos klodas pasirodys gausus, bus pradėtas pramoninis siurbimas“, - praėjusių metų vasarą savaitraščiui „Alio, Raseiniai“ sakė bendrovės „Tan Oil“ ryšių su visuomene specialistė Kritina Paukštytė – Brazdauskienė.

Laukas staiga ištuštėjo

Šalia Lapgirių kaimo esančioje Vadžgirio gyvenvietėje buvo kuriami optimistiški ilgalaikiai planai: naftininkų atstovai paskyrė 110 tūkst. litų bendruomenės namams rekonstruoti. Pinigai jau įsisavinti, tačiau ilgalaikio bendradarbiavimo planai netikėtai subyrėjo.

„Naftininkai išvažiavo net neatsisveikinę. Kaip gaila. Bet gal jie dar sugrįš“, - vylėsi Šimkaičių seniūnijos, kuriai priklauso Vadžgirys, seniūnė Elena Šileikienė. Ji sakė ne per seniausiai darbo raikalais važiavusi pro Lapgirio laukus ir nustebo pamačiusi, kad naftininkų aikštelė ištuštėjusi.

Dėl situacijos apgailestavo ir Vadžgirio bendruomenės pirmininkas Sigitas Vaitiekūnas, pabrėžęs, jog naftininkai buvo dosnūs ir geranoriškai pasirengę bendradarbiauti su bendruomene. Seniūnė ir bendruomenės pirmininkas jiems padėjo rasti keturis vietinius vyrus, kurie buvo įdarbinti aikštelėje.

„Tiesa sakant, darbas buvo nelengvas. 56 metų vyras teišdirbo tik mėnesį – reikėjo surasti jaunesnį“, - prisiminė seniūnė.

Ūkininkė – rami

Naftos gavyba Lapgirių kaime
Žemę naftininkams išnuomavusi ūkininkė I. Petraitienė dėl netikėto posūkio nesisielojo. Paklausta, ką darys su tuščiu plotu, kurio paviršius apklotas betono plokštėmis ir nebetinka karvėms ganyti, I. Petraitienė sakė neabejojanti, jog naftininkai kompensuos nuostolius.

„Sudarėme ilgalaikę sutartį, kurioje viskas numatyta. Naftininkų pasitraukimo atveju jie įsipareigojo žemės plotą palikti tokį, kokį rado. Žodžiu, bus išvežtas visas betonas, atgabentas dirvožemis ir žemė sutvarkyta kaip prieš sėją“, - savaitraščiui „Alio, Raseiniai“ sakė 25 hektarūs žemės Lagirių kaime turinti ūkininkė.

Ji pasakojo iš bendrovės „Tan Oil“ dar negavusi jokio pranešimo, kad naftos nerasta.

„Bendrovės atstovas pas mane lankėsi praėjusį lapkritį. Apie planų netraukimą nebuvo kalbos. Turbūt informuos apie tai vėliau. Bet jokio nerimo nejaučiu. Tie naftininkai labai patikimi, kultūringi, padorūs žmonės – ne kokie nors aferistai“, - sakė I. Petraitienė.

Savaitraščio „Alio, Raseiniai“ duomenimis, už naftininkams išnuomotą plotą ūkininkė kasmet gauna 4 tūkst. litų.

Kad Lapgirių žemės kloduose yra naftos, nustatyta dar 1980 metais, tačiau pramoninė gamyba tuomet nebuvo pradėta. Šimkaičių seniūnijos apylinkėse iki šiol galima pastebėti virš žemės paviršiaus iškilusius betoninius dangčius – tai sovietiniai laikais darytų gręžinių vietos.

Viltys nepasiteisino

„Tan Oil“ atsovė ryšiams su visuomene K. Paukštytė – Brazdauskienė savaitraščiui „Alio, Raseiniai“ patvirtino, kad Lapgirių kaimo gręžinyje pasitvirtino pesimistinis scenarijus.

„Pradėjus bandomuosius siurbimus paaiškėjo, kad naftos priteka labai nedaug. Tad šis gręžinys nepateisino mūsų vilčių. Priimtas sprendimas pasitraukti. Aišku, gaila. Į viską buvo investuota apie 4 milijonus litų. Nelinksmai teko atsisveikinti ir su vietiniais gyventojais, kuriuos čia buvome įdarbinę“, - nuogastavo „Tan Oil“ atsovė.

Anot jos, gręžinys Lapgiriuose buvo sąlygiškai pigus, nes reikėjo skverbtis į beveik dvigubai mažesnį gylį nei kituose vietose Lietuvoje.

K. Paukšytė – Brazdauskienė sakė, kad bendrovė neatsisako planų tęsti paieškas kitose Lietuvose vietose, tačiau kur tai bus, dar neaišku. Jos teigimu, „Tan Oil“ kol kas neeksploatuoja nei vieno naftos gręžinio nei Lietuvoje, nei kurioje nors kitoje šalyje.

Atrodo, kad Lapgirių kaime patirtas 4 milijonų litų nuostolis naftininkų neišmuš iš vėžių: minima, jog „TAN Oil“ yra JAV energetikos milžinės „Chevron“ partnerė.