Šiuo metu gamyboje – S. Žvirblio išrastas elektros skaitliukui skirtas modulis, skirtas pilotiniam projektui. Vyras tiki, kad jo išradimas padės apsaugoti elektros energijos tiekėjus nuo elektros neapskaitančių vartotojų.

DELFI kalbintas jonaviškis pasakojo, kad ilgus metus jam teko dirbti „Lietuvos energijoje“, kur jis buvo atsakingas už neapskaitytą elektros energiją. Baigęs savo karjerą tuometinėje „Lietuvos energijoje“ vyras prisiminė savo teorines žinias ir pradėjo dirbti su Vilniaus universiteto fizikais.

„Jau 15 metų kartu dirbame šia tema su Vilniaus universiteto Fizikos fakulteto Radiofizikos katedros specialistais“, - pasakojo S. Žvirblis.

Kaip pasakojo išradėjas, šiuo metu gaminamas apsaugos nuo neapskaitytos elektros energijos vartojimo modulis pareikalavo techniškai lengvo sprendimo, bet daug darbo.

„Jis beveik šimtu procentų apsaugo elektros energiją nuo žmogaus ir nesąžiningų klientų, nesugebančių susimokėti“, - teigė vyras.

Pasak jo, elektros vogimo problema – itin aktuali: „Atėjo laikai, kai žmonės neturi pinigų, visame pasaulyje elektros energijos kainos auga ir vyksta didžiausios vagystės ne tik buvusiose sovietinėse šalyse“.

„Modulis apsaugo ne tik nuo vagysčių, jis dirba neturėdamas įtampos ir be jokių baterijų, tai kartu yra ir apsauga nuo gaisro ir buitinių prietaisų gadinimo“, - apie savo išradimą kalbėjo fizikas.

Tarp Jonavos gyventojo išradimų – vienas patentuotas su politike K. Prunskiene. Tai – daugiafunkcinis elektros skaitiklis.

„Bet nelaimė, kad ji susirgo, tai tas projektas sustojo“, - pripažino pašnekovas. Pasak fiziko, prie šio skaitliuko išradimo prisidėjo ne tik politikė, bet kartu buvo aktyviai bendradarbiaujama su Baltarusijos mokslų akademija, Energetikos institutu.

„Tai labai tikslus prietaisas, tikslūs matavimai, apsauga nuo elektros vagysčių. Kazachstanas tai pripažino išradimu. Laukiame Kazachstano patento. Taip pat bandome patentuoti Rusijoje, Baltarusijoje. Kol kas tokio skaitliuko tikrai nėra. „Išmanieji“ skaitliukai, vien informacinės sistemos nuo elektros vagysčių neapsaugo“, - įsitikinęs išradėjas.

„Lesto“: sėkmingai kovoja su nesąžiningais klientais savo būdais

Lietuvos elektros skirstomųjų tinklų operatoriaus „Lesto“ atstovas ryšiams su visuomene Ernestas Naprys teigė, kad šiuo metu naudojami elektros energijos skaitliukai yra pakankamai kokybiški, kad padėtų išvengti elektros energijos neapskaitymo.

„Pirmiausia, „Lesto“ diegia modernius elektroninius apskaitos prietaisus, kurie yra apsaugoti nuo išorinio poveikio ir rodmenų koregavimo – nesugadinant skaitiklio jo apgauti nepavyks. Aktualesnė problema yra ta, kad nesąžiningi vartotojai bando neteisėtai prisijungti prie elektros tinklo prieš apskaitos prietaisą“, - pasakojo įmonės atstovas.

Pasak jo, „Lesto“ specialistai kartą per metus nurašo visų apskaitos prietaisų rodmenis ir tuo pačiu patikrina, ar nėra neteisėto vartojimo požymių – pažeistų plombų, skaitiklio sugadinimo ar neteisėto prisijungimo požymių.

Ernestas Naprys
„Be to, vykdomos aktyvios prevencinės programos. Pernai „Lesto“ pradėjo naudoti vadinamąjį ekonometrinį modelį, padedantį nustatyti potencialiai nesąžiningus elektros energijos vartotojus. Modelio pateikti rezultatai leidžia atlikti rezultatyvesnius patikrinimus ir lengviau nustatyti elektros grobstytojus“, - pasakojo E. Naprys.

Vykdant patikrinimus pasiteisino 67 proc. modelio pateiktų atvejų. Taip pat „Lesto“ diegia tarpinius apskaitos prietaisus, kurie leidžia lengviau identifikuoti, kuriose tinklo dalyse patiriami nuostoliai.

Kartu „Lesto“ atstovo teigimu, kovojant su nesąžiningais vartotojais yra vykdoma švietimo programa.

„Bendrovė nuolat sulaukia gyventojų skambučių ir elektroninių laiškų apie galimas nusikalstamas veikas. Operatyviai reaguodami į gautus pranešimus, išaiškiname nesąžiningus vartotojus ir užkertame kelią galimiems nuostoliams“, - teigė pašnekovas.

Per metus nesąžiningi vartotojai kompensuoja apie 1 mln. Lt, vidutiniškai per metus išsiaiškinama 700-800 neleistino vartojimo atvejų.

„Lesto“ duomenimis, neapskaitytos elektros energijos kiekis sudaro mažiau nei 1 proc. vartotojams patiektos elektros energijos.

„Tiksliai įvertinti šio dydžio nėra galimybių. Bendrovė, skirstydama elektrą, natūraliai patiria technologines sąnaudas įrenginiuose, jos sudaro mažiau nei 8 proc. visos į skirstomąjį tinklą gautos elektros energijos. Šios sąnaudos kyla persiunčiant elektrą linijomis, keičiant įtampą transformatorinėse, taip pat kituose įrenginiuose. Nesąžiningo elektros energijos vartojimo atvejai patenka į elektros skirstymo technologines sąnaudas“, - pasakojo E. Naprys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (307)