Apie tai, kaip informuoja lenta.ru, pranešė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas po susitikimo su Ukrainos prezidentu Viktoru Janukovyčiumi. Pastaraisiais mėnesiais Kijevas pirko dujas po 400 dolerių (1004 Lt).

Rusijos valdžia jau anksčiau skelbė, kad Kijevas galėtų gauti dujas po 268 dolerius už 1 000 kubinių metrų. Rugpjūčio viduryje taip pareiškė Rusijos ambasadorius Ukrainoje Michailas Zurabovas. Diplomatas tada teigė, kad Maskva galėtų sumažinti dujų kainą, jei būtų sukurtas Ukrainos dujų tiekimo sistemos konsorciumas.

M. Zurabovas patikslino, kad atitinkamus dokumentus buvo planuota pasirašyti 2012 m. gruodžio pabaigoje vykusiame V. Putino ir V. Janukovyčiaus susitikime. Taip pat buvo numatyta, kad per Ukrainos dujų tiekimo sistemą tekėtų mažiausiai 60 mlrd. kubinių metrų dujų.

Kijevas seniai siekė 2009 m. sudarytos sutarties peržiūrėjimo. Pagal sutartį, dujų kaina buvo skaičiuojama pagal specialią formulę. Galiausiai dujų kaina Ukrainai buvo viena didžiausių Europoje.

Rusija Ukrainai skirs 15 mlrd. dolerių 

Rusija Ukrainai iš Nacionalinio gerovės fondo 2013-2014 metais skirs 15 mlrd. dolerių (37,66 mlrd. Lt) suverenioms šalies euroobligacijoms išpirkti, skelbia UNIAN.

Tokią informaciją žurnalistams suteikė Rusijos finansų ministras Antonas Siluanovas.
„Tai bus euroobligacijos, dalis skirta šiems metams, dalis – ateinantiems. Šiems metams bus skirta mažesnioji dalis“, - sakė ministras, kurį cituoja „RIA Novosti“.

Susitarimas dėl dujų tiekimo - neterminuotas

„Bet kuriuo atveju, mūsų nuomone, tai laikinas sprendimas. Turėdami omenyje tai, kad ilgalaikius susitarimus reikia pasiekti ir (jie) bus pasiekti. Tai taikoma ir dujų tiekimui Ukrainai, tai taikoma ir nenutrūkstamo tranzito vartotojams Europoje užtikrinimui“, – sakė Rusijos prezidentas.

„Rusija pasirengusi ir toliau patenkinti mūsų partnerių norus, tačiau mes turime parengti tikrai efektyvią ir ilgalaikę sąveikos schemą. Pereiti nuo pastovių diskusijų apie kainą prie pragmatiškos kooperacijos – ir dujų tiekimo Ukrainai, ir patikimo tranzito plotmėje“, – pareiškė V.Putinas.

Ta proga Rusijos prezidentas dar priminė, kad 2010 metais priimtu sprendimu Ukraina jau naudojasi nuolaida rusiškų dujų kainai ir tai leido jai sutaupyti 10 mlrd. dolerių.

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius, savo ruožtu, pareiškė, kad „kainodara – mūsų bendro darbo vaisius“.

„Mes turime galvoti, kaip sukurti darbą, kuris kurtų motyvaciją abiem pusėms. Turiu omenyje, (kad reikia) sukurti Ukrainos dujų transportavimo sistemos veikimo skaidrumą. Ir naftos bei dujų sferoje organizuoti bendradarbiavimą. Mūsų perspektyvos didžiulės, (laukia) bendri projektai, kuriuos galima realizuoti“, – pažymėjo jis.

„Naftogaz Ukraine“ valdybos vadovas Jevhenas Bakulinas sakė žurnalistams, kad minėti susitarimai sudaryti be konkrečių terminų: „Tiesa, jie tam tikram laikui. (Tačiau) apibrėžtas laikas nenustatytas“.

„Kainos galios tol, kol vystysis įvykiai. Galimi ateityje kai kurie poslinkiai į teigiamą pusę šiuo klausimu, toliau bendradarbiaujant. Turima omenyje tai, kokios bus ekonominės bendradarbiavimo ateityje perspektyvos“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (845)