2012 metų liepos 30 dieną pradėtas tyrimas pirmą kart buvo pratęstas šiemet rugsėjį - tuomet taryba pirmą kartą oficialiai patvirtino tirianti " Gazprom" veiksmus Lietuvoje.

Tarybos Komunikacijos skyriaus vedėja Viktorija Urbonavičiūtė anksčiau BNS sakė, kad tyrimas atliekamas dėl „Gazprom“ veiksmų, galimai pažeidžiančių tarybos leidimo įsigyti „Lietuvos dujų“ akcijų paketą sąlygas.
2004 metais taryba leido „ Gazprom“ įsigyti 34 proc. „Lietuvos dujų“ akcijų paketą su sąlyga, kad Lietuvos vartotojams nebus sudaromos kliūtys pirkti dujas iš kitų tiekėjų. Tyrimas susijęs su 2012 metų liepą iš oficialiai neįvardijamos Lietuvos įmonės gautu skundu

BNS šaltinių teigimu, taryba tiria atvejį, kai buvusi "Lietuvos energija" (dabar - "Lietuvos energijos gamyba") pernai paprašė koncerno dujas parduoti mainų pagrindu, tačiau pastarasis atsisakė tai daryti.

Pernai vasarį skelbta, jog "Lietuvos energija" surado galimybę įsigyti dujų palankesnėmis sąlygomis Vakarų Europoje ir kreipėsi į Rusijos bendrovę "Gazprom Export", prašydama suteikti galimybę sudaryti dujų mainus.

Įgyvendinus sandorį, dalis dujų, kurias " Gazprom Export" tiekia į Lenkiją per Baltarusiją, būtų nukreiptos "Lietuvos energijai", tuo tarpu atsiradęs " Gazprom" dujų trūkumas Lenkijoje būtų padengtas iš "Lietuvos energijos" įsigyto dujų kiekio, kuris būtų perleistas Rusijos dujų bendrovei.

Tuomet skelbta, jog toks sandoris leistų sumažinti bendrovės įsigyjamų dujų kaštus, o tai pakoreguotų ir elektros kainas vartotojams. "Lietuvos energija" siūlė, jog bendrovė Europos šalyse įsigytas gamtines dujas galėtų apkeisti į " Gazprom Export" Lietuvai tiekiamas dujas.

"Lietuvos energija" 2011 metų pabaigoje atliko alternatyvaus dujų tiekimo rinkos Vakarų Europoje ir Skandinavijoje analizę ir identifikavo potencialius užsienio tiekėjus, iš kurių galėtų įsigyti dujų. Įmonei pavyko rasti tiekėją, iš kurio šiemet sausio mėnesį buvo gautas pasiūlymas parduoti dujas nuo 2013 metų.

Anot "Lietuvos energijos", šio tiekėjo siūlomos sąlygos buvo palankesnės, o galima artimiausia dujų tiekimo vieta būtų Vokietijos-Lenkijos siena.

Europos Komisija baigia tyrimą dėl " Gazprom" veiklos Vidurio ir Rytų Europoje - įtariama, kad koncernas, susiedamas dujų kainas su naftos kainomis, galėjo nustatyti neteisingas kainas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)