Antradienį Seime atsakinėdama į parlamentaro Petro Gražulio klausimus, D. Korsakaitė tikino, kad gerokai mažesnį buitinių dujų vartotojų tarifą monopolinė gamtinių dujų tiekėja AB „Lietuvos dujos“ nustatė pažeisdama įstatymu nustatytą metodiką - skaičiavimuose naudodama ne faktinius, o prognozuojamus duomenis.

„Reguliuojamojo sprendimas yra taisytinas, nors akivaizdu, kad trumpuoju laikotarpiu atrodo labai patrauklus, ypač žinant, kad lapkričio pradžioje naftos produktų kainos buvo pasiekusios atitinkamo laikotarpio žemiausią tašką, o dolerio ir euro kursas taip pat buvo mažai kintantis. Tačiau nepalankiomis aplinkybėmis, metinis skirtumas, auginantis vartotojų tarifą, gali pasiekti kelis kartus didesnę sumą. Tokiais atvejais monopolija naudotų precedento teisę, o VKEKK neturėtų jokio argumento tam pasipriešinti“, - aiškino D. Korsakaitė.

VKEKK vadovė Seimo tribūnoje „Lietuvos dujas“ apibūdino kaip „politikuojančią monopoliją“ ir teigė, kad jos panaudotose dujų kainų nustatymo vingrybėse slypi du dideli pavojai.

„Pirmasis - legitimuoti kūrybišką įstatymų skaitymą, ir kai bus kitokia situacija, t.y. dujų kainos bus ne kylančios, o krintančios, leisti monopolininkui visų metų skirtumą „suvaryti“ į vieną pusmetį. Aš tikrai abejoju, ar tai yra vartotojų interesus atitinkantis precedentas“, - sakė D. Korsakaitė.

„Kitas, ženkliai rimtesnis (pavojus. - ELTA) yra apskritai dėl to, kiek įstatymas viršesnis už trumpalaikius reguliuojamų asmenų norus ir motyvus. Man atrodo, kad demokratinėje valstybėje įstatymo norma, ir ypač, kai turime taip aiškiai ir preciziškai suformuluotas įstatymo nuostatas, nėra interpretacijų dalykas. Todėl reguliuojanti institucija stengiasi įgyvendinti, ką įstatymų leidėjas jai yra pavedęs, ji neturi jokio kito pasirinkimo, kaip tik pagal nustatytą teisinį režimą preciziškai tikrinti reguliuojamų asmenų valdybos sprendimus“, - tikino VKEKK pirmininkė.

D. Korsakaitė informavo Seimo narius, kad „Lietuvos dujos“ atsisakė prisiimti atsakomybę už savąją kainodarą ir atsiradus nuostoliams dengti juos pelnu.

„Reguliuojamas asmuo aiškiai atsisakė naudoti pelną, atsisakė bet kokią riziką prisiimti dėl to, kad jiems neva yra per didelė našta, ir todėl neliko kitos išeities, kaip tik patikrinus nustatyti tokią kainą, kokia turi būti nustatyta pagal įstatymą“, - sakė ji.

Kaip ELTA jau skelbė, gamtinių dujų tarifai AB „Lietuvos dujos“ buitiniams vartotojams, įsigaliosiantys nuo 2014 m. sausio 1 d., bus apie 5 centus mažesni nei iki šiol. Pirmajam vartotojų pogrupiui, suvartojančiam iki 500 kub. m gamtinių dujų per metus, pastovioji dalis liks nepakitusi - 1,95 Lt/ mėn. su PVM. Tuo tarpu kintamoji dalis mažės 5 centais - nuo 2,71 Lt/kub. m iki 2,67 Lt/ kub. m su PVM.

„Lietuvos dujos“ tarifus prašė mažinti dar penkiais centais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (101)