Premjeras dar kartą pabrėžė, jog SGD terminalas turi būti pastatytas 2014-ųjų metų pabaigoje. "Projekto įgyvendinimo tempai labai dideli. Komisijos posėdyje buvau užtikrintas, kad šiuo metu vėlavimų, dėl kurių projektas negalėtų būti įgyvendintas laiku, nėra. Jau sukalti 56 poliai. Džiaugiuosi, kad "Klaipėdos nafta", Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija ir generaliniai rangovai supranta projekto svarbą, dirba darniai ir operatyviai", - Ministrą Pirmininką cituoja Vyriausybės spaudos tarnyba.

Lietuva, siekdama energijos išteklių diversifikavimo, priklausomybės nuo vieno energijos tiekėjo mažinimo ir konkurencijos gamtinių dujų rinkoje sukūrimo, įgyvendina SGD terminalo projektą, kuris užtikrins energetinį savarankiškumą ir sudarys galimybę rinkoje atsirasti konkurencijai.

Pasak Vyriausybės vadovo, liepos mėnesį itin palankiomis sąlygomis buvo pasirašyta ilgalaikės paskolos sutartis tarp "Klaipėdos naftos" ir Europos investicijų banko (EIB), susitarta dėl 87 mln. eurų paskolos.

"Pavyko įtikinti Europos Komisiją ir EIB, kad šis projektas itin svarbus ir taip užtikrinti SGD terminalo statybų finansavimą. Rudenį pradėti parengiamieji krantinės ir dujotiekio statybos darbai. Šiuo metu vykdomas tarptautinis SGD tiekėjo atrankos konkursas. 2014 m. pirmąjį ketvirtį ketinama turėti atrinktą SGD tiekėją ir su juo pasirašyti tiekimo sutartį", - sakė premjeras.

Finansų ministerija ir AB "Klaipėdos nafta" pasirašė sutartį dėl 81,094 mln. eurų (280 mln. litų) vertės turto įkeitimo, primena ELTA. Finansų ministerijai - valstybės atstovei, administruojančiai valstybės garantijas, įkeistas būsimasis suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo turtas.

Bendrovei įkeitus turtą, kitą savaitę Finansų ministerija ketina pasirašyti valstybės garantiją, kuria suteiks tokio dydžio garantiją Europos investicijų bankui (EIB).

Pasak Finansų ministerijos pranešimo, "Klaipėdos nafta" turi galimybę šįmet pasiskolinti iki 81 mln. eurų (280 mln. litų). O iš viso pagal sutartį su EIB bendrovė galės skolintis iki 87 mln. eurų (300 mln. litų). Konkreti suma priklausys nuo atliekamų darbų.

EIB ir "Klaipėdos naftos" paskolos sutartis, pagal kurią 20 metų suteikiama iki 87 mln. eurų paskola, pasirašyta šiemet liepą. Tuo pat metu Seimas priėmė nutarimą, kuriuo valstybė prisiėmė garantinius įsipareigojimus visai numatytai paskolos sumai ir palūkanoms.

Planuojama, kad SGD terminalas turi būti įrengtas ir pradėtas naudoti iki 2014 metų gruodžio. Tikimasi, kad įrengus SGD terminalą Lietuva turės alternatyvų gamtinių dujų tiekimo šaltinį, kuris užtikrins tiekimo saugumą ir patikimumą. Preliminari projekto kaina - apie 200 mln. eurų (690,6 mln. litų).

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)