Posėdžiui parengtoje pažymoje numatyta, kad dujos buitiniams vartotojams pigs, bet vis tiek bus 5 ct už kubinį metrą brangesnės nei siūlė „Lietuvos dujos“.

Nei VKEKK, nei „Lietuvos dujos“ būsimo sprendimo nekomentuoja, kol jis nėra priimtas.

Taigi VKEKK posėdžiui parengtoje pažymoje nurodoma, kad pirmajai gyventojų grupei, kuri dujas naudoja maistui ruošti ir per metus sudegina ne daugiau nei 500 kub. m šio kuro, pastovusis mokestis lieka nepasikeitęs – 1,95 Lt per mėnesį.

Tuo metu vienas kubinis metras dujų turėtų kainuoti 2,67 Lt vietoj dabar mokamų 2,71 Lt.

Skaičiuojama, kad šie gyventojai sudaro didžiausią dalį visų buitinių vartotojų ir vidutiniškai per mėnesį sunaudoja 7 kub. m dujų. Taigi patvirtinus naująją kainą jie per mėnesį tik už dujas mokės 18,69 Lt arba 28 ct mažiau nei moka dabar.

Antrajai vartotojų grupei priskiriami gyventojai, per metus sunaudojantys 500-20 tūkst. kub. m dujų, šį kurą degina šildydami namus ir vandenį.

Jiems 5 ct iki 13,76 Lt mažėja pastovusis mėnesio mokestis, o pačios dujos pinga nuo 2,09 Lt iki 1,87 Lt už kubinį metrą.

Taigi, įsigaliojus šiam pigimui, 500 kub. m dujų sunaudojantys žmonės galės sutaupyti 110 Lt.

Daugiau nei 20 tūkst. kub. m dujų per metus sunaudojantys buitiniai vartotojai, kurių yra labai nedaug ir jiems priskiriami gyventojai, dujomis šildantys privačius baseinus ir pan., mokės taip pat 13,76 Lt pastovųjį mokestį.

Dujos jiems pinga nuo 2,08 Lt iki 1,84 Lt. Taigi 20 tūkst. kub. m dujų sunaudojantis gyventojas tokiu atveju sutaupytų daugiau nei 4 tūkst. Lt.

Nors niekas oficialiai nekomentuoja priežasčių, kodėl nesutapo VKEKK ir „Lietuvos dujų“ siūlomos kainos, posėdžiui parengtoje pažymoje atsakymas pateikiamas.

To priežastis esą yra tai, kad šiais metais reali dujų kaina buvo mažesnė nei įtraukta į kainą buitiniams vartotojams, todėl vien per pirmąjį pusmetį atsirado permoka.

Skaičiuojant šių metų pirmojo pusmečio dujų kainą gyventojams, buvo prognozuojama, kad dujos kainuos 1291 Lt už tūkstantį kubinių metrų, o iš tiesų kaina buvo beveik 9 Lt mažesnė. Todėl per pusmetį gyventojai sumokėjo 996,9 tūkst. Lt daugiau.

Tačiau esą prognozuodama kitų metų pirmojo pusmečio kainą bendrovė įskaičiavo ne tik pirmojo, bet ir nepasibaigusio antrojo pusmečio rezultatus.

 VKEKK vertinimu, toks projektas prieštarauja teisės aktams, todėl antrojo pusmečio neatitikimo įtraukti nesutiko.

Taip pat, rašoma pažymoje, VKEKK pasiūlė laikytis pasiūlyto mažėjimo, tačiau bendrovės pelno sąskaita. Tačiau tam nepritarė „Lietuvos dujos“.

Skaičiuodama kainas pirmajam kitų metų pusmečiui, VKEKK prognozuoja, kad dujos kainuos 1181,4 Lt už tūkstantį kubinių metrų.

Dujų kainos buitiniams vartotojams nustatomos kas pusę metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (173)