„Kitąmet dujų kaina buitiniams vartotojams sumažės, o ne padidės. Tokią prognozę teikia ir „Lietuvos dujos“, ir Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija“, - BNS per atstovę spaudai sakė A. Butkevičius.

Pasak premjero, pirmos grupės vartotojams, dujas naudojantiems maisto ruošimui, tarifo kintamoji dalis preliminariai mažėtų apie 4 centus (su PVM) iki 2,67 lito už kubą, o antros ir trečios grupių vartotojams, dujas naudojantiems būsto šildymui ir karšto vandens ruošimui, - apie 22-24 centais atitinkamai 1,87 ir 1,84 lito už kubinį metrą.

Numatyta, kad fiksuota pastovioji dujų tarifo dalis išliks tokia pat kaip ir šiemet.

Tikslią kainą vartotojai sužinos lapkričio pabaigoje, kai Kainų komisija patvirtins konkrečius tarifus.

Premjero teigimu, Vyriausybė imasi priemonių, kad sąskaitos gyventojams už komunalines paslaugas nedidėtų, o dujos buitiniams vartotojams, remiantis preliminaria informacija, mažės.

„Pagrindinės priežastys, lemiančios prognozuojamą tarifų vartotojams mažėjimą, yra šios yra kelios. Viena jų – prognozuojama apie 8,5 proc. mažesnė dujų importo kaina. Kita priežastis - nuo 2014 metų sausio 1 dienos nebetaikomas suskystintų gamtinių dujų terminalo priedas, kuris šiemet sudarė 4,6 cento už kubinį metrą“, - sakė premjeras.

„Lietuvos dujų“ atstovė Jolita Butkienė BNS sakė, kad šiais metais pasaulinės naftos produktų kainos sumažėjo, dėl to sumažėjo iš Rusijos importuojamų gamtinių dujų kaina.

„Šiuo atveju gamtinių dujų importo kainos skaičiavimo formulė teigiamai paveikė dujų importo kainą. Dujų importo kainų koregavimas bei Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės panaikinta suskystintų gamtinių dujų terminalo dedamoji leidžia bendrovei nuo 2014 metų pradžios mažinti galutinius buitiniams vartotojams taikomus tarifus“, - sakė J. Butkienė.

Pasak „Lietuvos dujų“ atstovės, iki lapkričio pabaigos bendrovės valdyba patvirtins konkrečius gamtinių dujų tarifus buitiniams vartotojams, kurie bus pateikti Kainų komisijai.

Kainų komisijos duomenimis, rugsėjį vidutinė dujų importo kaina siekė 1,197 tūkst. litų už 1000 kubų - 4 proc. mažiau nei sausį, kai ji buvo 1,25 tūkst. litų.

Kainų komisija ketvirtadienį patvirtino vidutiniškai 28 proc. didesnes dujų skirstymo kainas, kurios galios nuo kitų metų sausio.

Nuo šių metų sausio dujų kaina vartotojams mažėjo 8 centais (2,9 proc.), o liepą kainos nesikeitė.

Kainų komisijos specialistų skaičiavimais, 2013 metais Lietuvoje turėtų būti sunaudota apie 3 mlrd. kubų dujų - 1,8 proc. mažiau nei pernai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (189)