„Lietuvos iniciatyva, BMT vyresniųjų pareigūnų komitetui energetikos klausimams, pavesta pateikti pasiūlymus dėl trijų klausimų: bendro elektros gamybos projekto, sinchronizacijos į bendrą tinklą bei elektros energijos rinkos“, - teigė premjeras A. Butkevičius.

Anot pranešimo, trys Baltijos šalių įmonės kartu su Japonijos korporacija „Hitachi“ peržiūrėjo Visagino atominės elektrinės projektą ir rado galimybių jį pagerinti, tačiau vis dar lieka atvirų klausimų.

Lietuvos premjeras svarbiu faktu pavadino tai, kad apie naujos atominės elektrinės Visagine projektą vėl diskutuoja trijų Baltijos šalių premjerai. Algirdas Butkevičius pareiškė, kad energetikos įmonėms pavesta toliau tęsti konkretų darbą.

„Kalbant apie Visagino atominės elektrinę, svarbu atsakyti į Baltijos šalių energetikos įmonių suformuluotus klausimus, tas klausimynas yra didžiulis, tačiau svarbiausia, kad po ilgokai užsitęsiusių diskusijų pavyko šį klausimų perkelti į ministrų pirmininkų lygį ir nurodant tam tikrus pavedimus ministerijoms ir energetikos įmonėms. Buvo kalbama apie kai kurias konkrečias datas“, - BNS telefonu sakė A. Butkevičius, kuris penktadienį Rygoje dalyvavo Baltijos Ministrų Pirmininkų Taryboje (BMT).

Lietuvos Energetikos ministerija neseniai pristatė bendrą trijų Baltijos šalių energetikos įmonių ir „Hitachi“ poziciją, kad ankstesnės Vyriausybės pradėtą naujos branduolinės jėgainės projektą galima iš esmės pagerinti.

Skelbiama, kad japonai sutinka savo paskolos, kuri būtų suteikta už 4,3 proc. metų palūkanas, dalį atiduoti regioniniams partneriams. Tokiu atveju Lietuvos Vyriausybei tektų skolintis iš viso apie 5,6 mlrd. litų (1,1 mlrd. litų daugiau nei planuota anksčiau), o dar apie 1,3 mlrd. litų įdėti nuosavo kapitalo.
A.Butkevičius iš karto po to pareiškė, kad Lietuvai projektas „atpigs“ 1 mlrd. litų ar dar daugiau.

Be to, „Hitachi“ siūlo Lietuvoje pastatyti kelias gamyklas ir įkurti iki kelių šimtų darbo vietų. Japonai žada, kad jos turėtų užsakymų ne tik statant VAE, bet ir vėliau.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)