„Mes savo peties jiems nebesiūlysime, jeigu jie pradės laikytis tokio formalaus požiūrio į bendradarbiavimą – ir mums teks imtis tokių formalumų“, - pareiškė Ukrainos viceministras.

Ukrainos vicepremjeras patikino, jog Kijevas visada gelbėjo „Gazprom“ piko laikotarpiais. O koncernas už tokią paramą vykdė sutartyje nurodymus įsipareigojimus. Be Ukrainos paramos visa atsakomybė už gamtinių dujų tiekimą Europai guls išskirtinai ant „Gazprom“ pečių, perspėjo J. Boiko.

Rusija žiemą per dujų tiekimą pati mėgdavo paspausti kitas valstybes.

J. Boiko taip pat pripažino, jog Ukrainos įsiskolinimo už rusiškas dujas klausimas „jau praktiškai išspręstas“.

Apie Ukrainos skolą už rusiškas dujas imta kalbėti spalio pabaigoje. Kaip pareiškė „Gazprom“ vadovas Aleksejus Milleris, Kijevas bendrovei už rugpjūtį gautas dujas skolingas 882 mln. dolerių (2,222 mlrd. Lt). Šiuo klausimu šalys anksčiau pasirašė papildomą susitarimą, leidžiantį Ukrainai skolos mokėjimą prasitęsti iki spalio 1-osios dienos, tačiau pinigų „Gazprom“ teigia dar negavęs.

A.Milleris Kijevui prigrasino, jog, pažeidus įsiskolinimo susitarimo sąlygas, koncernas gali pritaikyti išankstinio apmokėjimo už gautas dujas sistemą. Rusijos ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas tokį sprendimą palaiko ir teigia, jog situacija tikrai rimta. Jo kolega iš Ukrainos Nikolajus Azarovas pareiškė, jog skolos klausimas tikrai nėra toks kritinis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (241)