„Buvo labai konstruktyvi diskusija. Kalbėjome apie tai, kas jau nuveikta ir kas sutarta su energetikos ministerija ir „Lietuvos energija“, - po susitikimo kalbėjo socialdemokratų lyderis A. Butkevičius.

Pasak premjero, susitikime aptartos naujos atominės elektrinės projekto finansavimo galimybės ir mažesnė galima statybos kaina.

Taip pat ministras pirmininkas informavo „Hitachi“ atstovus, kad VAE klausimas bus siūlomas įtraukti ir į lapkričio mėnesį vyksiančio Baltijos šalių ministrų pirmininkų susitikimo darbotvarkę.

Energetikos ministras J. Nevrovičius teigė, kad dabar jau galima kalbėti apie „realistiškesnes ir labiau prieinamas“ VAE projekto sąlygas.

Pasak ministro, buvusi konservatorių valdžia, bendraudama su „Hitachi“, japonams pateikdavo ne visą informaciją, pavyzdžiui, elektros tinklų sinchronizacijos, reikalingos VAE integracijai, klausimu.

„Deja, tenka konstatuoti, kad projektas buvo vykdomas, neįvertinant jo sąlyčio taškų ir sąlygų su kitais valdžios deklaruotais aukščiausio svarbumo tikslais. Konkrečiai tai – sinchronizacija. Pasimatė, kad „Hitachi“, kaip strateginiam investuotojui, nebuvo pristatyta pilna informacija [...] Tam kad paaiškintume, kokia reikšmė yra šito žingsnio, dabar tik prieiname prie pokalbių ir jie rodo, kad tas kalbėjimas buvo fragmentinis, bet ne visapusiškas“, - kritika mėtėsi energetikos ministras.

Kaip teigė J. Neverovičius, dabar žadama dar padirbėti prie projekto „atpiginimo“ ir Lietuvos įnašo „pervertinimo“. Tam „Hitachi“ neprieštarauja. Taip pat ministro teigimu, japonai sutiko prisidėti prie sinchronizacijai reikalingos VAE integracijos studijos atlikimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (426)